20.000 felett észre sem veszed, hogy elhagyod a valóságot

Igaz  négy hónapos történetet mesélnék el. De még szinte mindig friss. Egy jó ideje nem meséltem már nektek el a heti történeteimet, viszont több olvasó jelezte, hogy szeretne újabb részleteket olvasni a”kávés” beszélgetéseimből.vadasz03

Ábellel még január 21-én találkoztam. Tápióbicskén. Ábel akkor, az elektromos autózásban látta a jövőt, így vásárolt a Lion E-Mobility Ag. részvényeiből is. De abban mindketten egyetértünk, hogy senki sem tudja, hogy pontosan milyen lesz az energiaszektor évtizedek múlva. Azt gondoljuk és az a valószínűbb, hogy  nemcsak az energiatermelési módok változnak meg, hanem a továbbítás és a felhasználás terén is új megoldások születnek. Azt mi is látjuk, hogy egyre több fejlesztés történik az energiaiparban, és további dinamikus változást vetít az előre, hogy a globális óriáscégek nagy erőbedobással dolgoznak energetikai innovációkon, gondoljunk például a Tesla elektromos autóira vagy a GE (General Electric)  intelligens szélturbinájára. Ábel azóta kapkodja a fejét, hiszen azóta sok minden történt a gazdaságok történetében. Voltak vállalati botrányok, voltak adótervezet módosítások (akár Amerikára gondolok  itt a 35% -os társasági adó helyett 15%-os társasági adó bevezetési javaslat). Volt azóta franciaországi népszavazás, amelyben kiderült, hogy Emmanuel Macron lett a következő Francia köztársasági elnök. Azóta egyszer már elvetették az Omabamacare elleni egészségügyi törvényt és azt is láthattuk, hogy újra féléves mélypont közelébe került az olaj. Ábelékkel épp  tegnap beszéltem, öröm volt a hangjában, hiszenLion E-Mobility részvényén több, mint 30%-os plusz van. Január 24-én beadott vásárláskor részvényenkénti ára az elektromos autó akkumulátorának darabonként 6,3 euró volt, míg most pedig 8,145 euró.kreisel-electric-offroader-9-copyright-kreisel-electric-gmbh-martin-proell-com

Ábelékat azóta arról is tájékoztattam, hogy tegnap a Fed jegyzőkönyvének közzétételét követően kezdett ismét gyengülésbe a dollár, ugyanis a Fed kormányzók arra figyelmeztettek, hogy az első negyedéves gyengébb makroadatokat követően megerősítésre van szükség, hogy ezek a hatások valóban csak átmenetiek voltak. Amint ez körvonalazódik, folytatódhat a kamatemelési ciklus. Elmondtam nekik azt is, hogy ma reggel ismételten az 1,12-es szint felett tartózkodik az EUR/USD árfolyama, egészen pontosan 1,123-nál.

Ábel és Karola történetéről itt olvashatsz.bisnode_aa_suriel

AA (dupla A) tanúsítványra a magyarországi vállalatok 1,75 %-a jogosult. Velük az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata nagyon alacsony.

De miről is beszélgettünk a január végén négy hónapja Karolával és Ábellell a fitnesz gurukkal?

“Az út mellet vártam a sárga angyalt, mert lerobbant az autóm a cél, Tápióbicske előtt, így az északi sarki hidegben kénytelen voltam gyalogolni, átfázva érkeztem meg a megbeszélt találkozóra a Vadász étterembe. Ábel és Karola már az étteremben vártak, épp egy forró arabica kávéfajtát, a Blue Mountain jamaicai kávét fogyasztottak. Jegesmedveként csak átmelegedésre vágyva egy forró zöld teát rendeltem.

Ábelékkal a tárgyalás megkezdése előtt szóba került a Microsoft cég. A Microsoft részvénye 2,35 százalékkal erősödött, mindez köszönhető a hihetetlen mértékű cégbeli változásoknak, a magasabb forgalomnak és nyereségnek. A Microsoft árfolyam emelkedésnek a következménye az lett, hogy a cég piaci tőkeértéke 2000 óta első alkalommal ismét meghaladta az 500 milliárd dollárt.223a36f1-4793-4a78-bcf4-bde101f66e38

Ügyfeleim továbbra is a 9 millió forintot és a 3 millió forintos veszteséget termelő Unit-linked biztosításban elhelyezett tőkéjüket szeretnék magasabb hozamra, hosszabb távon elhelyezni a linzi központú bankban. Azzal már tisztában voltak, hogy vállalkozóként lekötetlen számlájuk összegét (akár napi használatra) itt helyezik el költségmentesen, évi 0,4%-ra, úgynevezett Partner Bank Konto számlán.

Karoláékat tájékoztattam arról, hogy meglepő módon, korrekció helyett történelmi magasságokba kapaszkodott a Dow Jones. Az amerikai részvényindex életében először január 25-én 20.000 ponton felüli zárást láthattunk. Ennek a szintnek a megugrásának technikai szempontból ugyan nincs akkora jelentősége, de lélektani szempontból igen. Péntekre a Dow Jones 20093 ponton zárt. A befektetők valamelyest beárazták Donald Trump nagy adócsökkentési tervét és adópolitikáját, illetve arra számítanak, hogy Trump betartja ígéretét a mexikói fallal, valamint az amerikai acélból készült olajvezetékek építésével kapcsolatban. Donald Trump első törvényei között szerepelt a migráció szigorítás is. Így az elnöki rendelet értelmében megszigorítják a beutazásokat. Az Egyesült Államok területére belépő valamennyi utast szigorú vizsgálatnak vetik alá, felgyorsítják a be- és kilépők biometrikus ellenőrzését, továbbá a szövetségi államok megkapják a jogot, hogy a későbbiekben maguk döntsenek arról, akarnak-e majd befogadni menekülteket, s ha igen, akkor hol telepítik le őket. Számtalan törvény lépett életbe Donald Trump beiktatása óta. Az egyik legnagyobb nyertese az amerikai index emelkedésnek a UnitedHealth részvénye volt, amely több mint négyszeresére nőtt az elmúlt évtizedben, jelenleg az árfolyama már meghaladja a 162,99 dollárt, míg 2010 azonos időszakában a részvények darabjáért 33,43 dollárt fizettek a befektetők. Az Obamacare időszak egyik nyertese volt a vállalat. A cég bevételei a negyedik negyedévben meghaladták az 56%-ot. Donald Trump ezen a héten találkozott a nagy amerikai autóipari vállalatok vezetőivel, többek között a Ford vezetőjével. Megígérte nekik az adó és járulékcsökkentést abban az esetben, ha az USA-ban építik fel új gyáraikat Mexikó helyett. A Ford már tavaly nyáron visszavonta megkezdett mexikói projektet. A Ford cég hivatalos negyedik negyedéves jelentésében közölte, hogy a bevétele 40,3 milliárd dollárról 38,7 milliárd dollárra csökkent, a mexikói Ford Fókusz autógyártás leállítása miatt is. De egyéb téren a várakozásnak megfelelően alakultak a számai, így a cég részvényei a letöltéshétvégére 0,97%-ot még emelkedni is tudtak.

Az Alphabet (a Google anyavállalata) a hétvégére 1,39%-kal zuhant miután a negyedéves eredménye elmaradt a várttól. Magas nyereséget (6,53%) termelt a Nasdaq100 indexén a Maxim Integrated, miután a chipgyártó cég kijött a negyedéves számaival. Az Apple pedig átlépte a 120 dolláros küszöböt, miután közölte, hogy az iPhone 8-ban egy továbbfejlesztett 3D Touch technológiát fognak alkalmazni. Pedig a cégnél az iPhone6 hibás akkumulátorai miatt akár visszahívás is lehetséges.

Ábel és Karola úgy gondolták, hogy mielőtt az európai gazdaságról beszélünk, kis pihenésképpen megkóstolják a hely speciális desszertjét, az Áfonyalekvárral töltött palacsintát tejszínhabbal. Mivel az édességnek én sem mondhattam nemet, egy kis somlói galuska nekem is lecsúszott a torkomon.18180_somloi_galuska_n-201510170418

A desszertek elfogyasztása után Ábeléket tájékoztattam arról, hogy a múlt héten a forint folyamatosan értékelődött le, egészen a 311,80ft/eurós árfolyamig, ami több mit 1,5%-os esést is jelent a magyar valutának. A forint leértékelődés mellett a figyelem a török lírán volt, hiszen a török líra továbbra sem tudott magához térni, az euróval szemben történelmi mélyponton zárta a csütörtöki, majd a pénteki napot. A Fitch pénteken megvonta Törökországtól a befektetési ajánlású szuverén devizaadós-besorolást. A héten nagyot rallyzott a német részvényindex, a Dax 30 is. A hétvégi záráskor az index elérte a 11.807 pontot. A hét nyertese az 1,79% nyereséget termelő Lufthansa lett, míg ezen a héten a Volkswagen 1,32%-ot veszített az értékéből.

Theresa May brit kormányzó január 27-én utazott el a Fehér házba, ahol a Brexit okozta feszültségről és Donald Trump „abortusz törvényéről” is szó esett. A sajtótájékoztatón megjelent hírek szerint a jövőben is fontos szerepet kaphat a védelmi és a hírszerzési együttműködés, Theresa May szerint az Iszlám Állam ellen is közös fellépés lesz az amerikai hatóságokkal.23470641616_52af785198_b

Ázsiában nagy lépéseket láthattunk. Míg Hongkongban tíz hónapja nem látott növekedést eredményezett a hihetetlen befektetői optimizmus. Illetve a jüan visszazárkózásának köszönhetően az indexek csúcson zárhattak. Indiában a havi forgalom 222%-ával immár negyedik napja drágulnak az indexek. A Nikkei 225 indexe 19488 ponton zárt, legerősebb részvénye a héten a japán Inpex volt, amely 32,35% nyereséget termelt ki péntekre.

Az arany esését, oldalazását láthattuk a héten, így péntekre a befektetési arany 1191 dolláron/uncia zárt.

Ügyfeleim a beszélgetést megbízásokkal zárták, vásárlási megbízást adtak a másfél hónap alatt több mint 36% hozamot termelő Lion E-Mobility részvényre, a Caterpillar-ra, és a Raiffeisen Global Rent kötvényalapjára. Majd az Unit-linked megtakarításaikat vagyonkezelt Kopernikus részvény indexkosárban helyezték el.

Ügyfeleim a beszélgetést megköszönve siettek haza, mivel másnap kora reggel fitnesz órájuk volt.”

Érdekelnek hasonló történetek?

focusbook_hu

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

cats

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

nyíl-le

 Itt megteheted

Konzultációra való jelentkezés