2019. negyedik negyedév makrogazdasági jelentése-2.rész Nyersanyagpiac, olaj és Oroszország

Oroszországban a fogyasztói árindex decemberben 3,0%-ra esett vissza, a Bank of Russia várakozásának megfelelőn.

5d2298cfae584a0fa11672cbbd76af96

Várhatóan ez 2020 első két negyedévében akár 2%-ra is visszaeshet. Az elmúlt negyedévben Oroszországban a fogyasztási és háztartási eszközök fogyasztása jelentősen romlott. Az orosz fogyasztói árindex alulteljesítette a piaci elvárásokat. Az élelmiszer-fogyasztói árindex decemberben a magasabb statisztikai bázison alapulva novemberi 3,7%-ról 2,6%-ra csökkent, míg a nem élelmiszer fogyasztói árindex növekedése változatlan maradt. A benzin és a kőolaj gyorsuló növekedése mellett a szolgáltatások fogyasztói árindexe csak csekély mértékben lassult. 2019 negyedik negyedévében a rubel az euróhoz és a dollárhoz képest romlott. Az amerikai dollárhoz képest a rubel 3,84%-ot gyengült az utolsó három hónapban. A decemberi fogyasztói érzelmi indexet 95 ponton jelentették, ami 6 ponttal magasabb, mint egy évvel ezelőtt, míg a kiskereskedelem növekedése novemberben 2,3%-ra gyorsult. Az Orosz Jegybank jövőbeni forgatókönyve szerint március 20-án akár 25 bázisponttal 6,0%-ra csökkenthetnék a jegybanki alapkamatot. Azerbajdzsán, Örményország és Kazahsztán gazdasági tevékenységét nagyon kedvezőnek tekinti több amerikai elemzőház, míg Oroszországban, Ukrajnában és Grúziában viszont úgy tűnik, hogy a gazdasági aktivitás lelassult. Ugyanis hosszútávon a gazdasági várakozások miatt továbbra is pesszimista elemzést látnak az elkövetkezendő két évre.

Oroszország

Oroszországi 12 hónapos fogyasztói árindex alakulása. Kép forrása: https://think.ing.com

Mindeközben a kőolaj árfolyama az utolsó negyedévben erőteljes emelkedésnek indult. De továbbra is fontos az OPEC kőolajának kitermelésének csökkentése és a világgazdasági kereslet alakulása. Több jelentésben is láthattuk, hogy a komplett energiaágazat 3,38%-os nyereséget mutatott a negyedik negyedévben. Ebből kétszámjegyű százalékos nyereséget könyvelt el a WTI és a Brent kőolaj a negyedik negyedévben. Decemberben újra összeült az OPEC, ahol ismételten a kitermelési kvóta meghatározása volt a napirend. Itt 0,5 millió hordó per nap addicionális csökkentést ütemezett előre a 20 tagból álló szövetség, mindezt szaúdi nyomásra. De a korábbival ellentétesen most három hónapra született megállapodás. A megállapodást az orosz fél is habozva, de elfogadta. Az OPEC ülés másnapján bevezetésre került a világ legnagyobb vállalata, a Saud Aramco a tőzsdére. A probléma forrása Irak lehet, hiszen Irak sosem tartotta be a kitermeléseket, ráadásul Nigéria is fokozta a kitermelést az elmúlt időszakban.

architecture-building-business-162508Viszont ha a kitermelés folytatódik, akkor akár 400 ezer hordóval is növelheti a Saud Aramco vállalat az olaj kitermelését, ellensúlyozás miatt. Az OPEC szervezete egy prognózisa alapján kijelentette, hogy a globális energiafogyasztás a 2018-as napi 285,9 millió hordó olaj fogyasztásról körülbelül 357,5 millióra emelkedhet 2040-re, ami éves átlagban egy százalékos növekedésnek felel meg. Ezen belül az OECD-tagországok energiaigénye napi 3 millió hordó olaj kitermeléssel csökkenhet.

Brent

A nyersolaj alakulása 2018-2019-ben a világban

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

e-logo-portfolife_light

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!