2019. negyedik negyedév makrogazdasági jelentése

Az Egyesült Államok gazdasági előrejelzése

Trump

A háztartási szektor az elmúlt néhány évben és az USA gazdaságának folyamatos növekedését támasztotta alá. A fogyasztói kiadások folyamatosan növekedtek, még akkor is, ha az üzleti beruházások gyengültek, az export jelentős sebességgel gyorsult, és a lakás és ingatlanpiac megállt. De ez nem meglepő, mivel a foglalkoztatás növekedése meglehetősen erős elmaradt. Viszont a negyedik negyedévben az első pár negyedévhez képest is erősödést láthattunk. a munkaerőpiac és annak kihasználtsága folyamatosan emelkedett. Még annak ellenére is, hogy az utolsó negyedévben viszonylag alacsony bérnövekedés mellett is ezek a munkahelyek segítették a pénzt a fogyasztók zsebébe tenni, lehetővé téve a háztartások számára, hogy tovább növeljék kiadásaikat. A lakásárak folyamatos (ha szerény) növekedése szintén hozzájárult, mivel a legtöbb háztartás fő vagyonformája a házak bérbeadása. 2019. évi kétoldalú költségvetési törvény elfogadása megválaszolt néhány költségvetési kérdést, ami stabilizálta a belső fogyasztást is. De a stabilitást árnyékolta az, hogy az elmúlt negyedév alatt ismét Donald Trump a Twitteren üzent mind FED-nek, mind az Opecnek. A FED-nek a jegybanki alapkamatok csökkenése miatt, míg az OPEC-nek a túlzott magas olajár miatt. Az elmúlt időszakban a lakáspiac stabilizálódott és mérsékelten növekedett. A 2018-ban elindított amerikai-kínai háború viszont rányomta a kereslet-kínálat az első három negyedév.

fed-1024x512

Jelenleg az amerikai inflációs adatok megközelítik, a FED (Amerikai Jegybank) által kitűzött 2 százalékos célkitűzést, a bruttó hazai termék növekedése szilárd lábakon áll. 2019 negyedik negyedévben a személyi fogyasztási kiadások (PCE) inflációja valamivel alacsonyabb a 2%-os célkitűzésnél, de több pénzügyi elemző arra számít, hogy a megfelelő monetáris politika mellett az infláció fokozatosan emelkedik és szimmetrikus 2%-os célkitűzés valójában létrejön a fogyasztás és a kereskedelmi növekedésekhez és az inflációs rátához. Ahhoz, hogy ez a célkitűzés létrejöjjön, a FED mindenféle külső nyomások mellett, jegybanki alapkamatot csökkentett. Legutoljára október végén csökkentette negyed százalékponttal, vagyis 25 bázisponttal az 1,5-1,75%-os közti sávba az alapkamatot az amerikai jegybank. Ugyanakkor a fiskális politika bizonytalansága megmaradt. Az amerikai jegybank jelentése és Jerome Powell szerint a PCE-infláció vagyis a személyi fogyasztási kiadások inflációja 1,5 százalékon futott, míg az energiaáraknál 1,6%-os inflációval számolhattak. A pénzügyi piacokon a volatilitás továbbra is alacsony szinten maradt.

MW-HO840_fed_ZH_20190805141546

Több amerikai és európai elemzőház kiválóra ítélte meg a gazdasági számokat és az amerikai fogyasztás és szolgáltató szektorba, mind 2019 égére, mind 2020-ra pozitív várakozásokat jósolt meg. Mindezt tehette, hiszen Donald Trump amerikai elnök és a kínai kereskedelmi tárgyalófelek az elmúlt negyedik negyedévben A Deloitte elemző cég szakmai csoportja középtávon továbbra is optimista az amerikai vállalati szektorok emelkedése, jövője szempontjából, amit több közleményben is kihangsúlyoz, és azt nyilatkozza, hogy az Egyesült Államok továbbra is alapvetően jó hely üzleti vállalkozás szempontjából.

1000.jpg

Fogyasztói árindex alakulása Amerikában-élelmiszer és nem szeszes italok területén
Kép forrása: https://fred.stlouisfed.org/

Több elemzőház megerősítette azt, hogy arra számítanak, hogy az USA reál- GDP-növekedése a negyedik negyedévben 2,0 százalékkal növekszik, ami meg is történt. Míg 2019-ben az éves növekedés 2,3 százalék lesz, végül ez az irány és elvárás teljesült is. Az elemzőházak elmondták azt is, hogy nem gondoljuk, hogy 2020-ban a növekedés 2 százalék alá csökken. Az Egyesült Államok vezető gazdasági indexe októberben harmadik egymást követő hónapban esett vissza, és hat hónapos növekedési üteme 2016 májusa óta először negatívvá vált. De novemberben megfordult a trend és erőteljes növekedésnek indult a piac. A hosszúlejáratú kötvények kamatlábai emelkedni kezdtek a szeptemberi 1,47 százalékos mértéktől (a 10 éves államkincstári kamatok) mintegy 1,8 százalékos szintig. Ez azonban továbbra is nagyon alacsony szint, amely tükrözi a globális kamatlábak hosszú távú csökkenését.

ukrajnaban-akar-20-hrivnya-lehet-dollar1576139087

Ezzel szemben a negyedik negyedévben a dollár drágulása, erősödése tovább folytatódott. Annak ellenére, hogy az USA elnöke Donald Trumpnak az amerikai dollár gyengítésére irányuló felhívásai akár kétoldalú támogatást is kapott, mindkét oldalon a szenátusban és a kongresszusban is. Az erős dollár mellett igazi félelem még az Egyesült Államok külpolitikája lehet, amelyben Donald Trump amerikai elnöknél már a visszafogottságot is láthattuk, ami nem jellemző az elnökre és tanácsadóira. Legnagyobb probléma az iráni helyzet, ezenkívül a 2020-as amerikai választások és a globális klímaváltozás. Az átlagos globális kockázati és bizalmi index a harmadik és negyedik negyedév között javult. Ezen időszakban a politikai kockázatok is nyugvópontra tértek. Ennek ellenére az amerikai befektetőket továbbra is zavarja, hogy továbbra is fennáll a hongkongi válság lehetősége, illetve mérsékelt kockázat, hogy közelednek az amerikai választások. Az iráni helyzet december vége óta egyre fokozódik, ami csekély mértékben, de kihat a gazdaságra is.

347057_szulejmani

Jerome Powell elégedettségét fejezte ki, hiszen több sajtótájékoztatón megerősítette a kamatpálya előrejelzésekben közölt jövőképet, miszerint nem tervezik változtatni az alapkamatot a 2020-as évben. Viszont a negyedik negyedévben kiszivárgott, hogy az amerikai nemzeti adósság négyszeresére, azaz 22,6 billió dollárra emelkedett. Ezzel szemben decemberben folytatódott a munkahely bővítésekkel, ismét csúcsokat döntött a munkanélküliségi indexek statisztikája. A munkanélküliségi ráta Amerikában 50% alá, sőt helyenként 30% alá süllyedt. Decemberre már 109 ezerrel több nő dolgozott, mint férfi, ami szintén történelmi hír. Latin-Amerikában romlottak a kockázati tényezők, ugyanis látható jelei vannak Brazília, Chile, Ecuador és Paraguay társadalmi instabilitásának. Argentína gazdasági nehézségei és a választási eredményeik szintén megingatják a befektetőket, mivel az ország újabb adósság átalakítást indított el. Argentína gazdasági nehézségei és a választási eredmények szintén megingatják a befektetőket.

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

e-logo-portfolife_light

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!