A Befektetők a kamatemelésre várnak

Kedves olvasó bizonyára nem tudtad, hogy ma ünnepli születésnapját Donald John Trump. Az elnök ugyanis ma 71 éves , 1946.június 14-én született New Yorkban. De ez a nap nemcsak erről híres, hanem arról is, hogy ma Az este magyar idő szerint este 8 órakor publikálja az amerikai jegybank a kamatdöntő ülésének eredményét. Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed kétnapos monetáris politikai tanácsülésének második napja  lesz a mai nap. A befektetők kamatemelésre számítanak. A befektetők a várakozásnak megfelelően 90%-os biztonsággal kamatemelést várnak. A beszerzésimenedzser-indexek (BMI) alapján mérsékelt, de az első negyedévit valamivel meghaladó GDP-növekedésre lehet számítani az Egyesült Államokban.media-c83b640e5d3844fd873161cf7a9068e6GOP2016-Trump-Yellen

Különösen a szolgáltatóiparban tapasztalható élénkülés ad bizakodásra okot.

A várakozások szerint újabb 25 bázisponttal az irányadó ráta célsávja 1,00-1,25%-ra emelkedik és a Fed várhatóan tisztázza a 4500 milliárd dollár körülre duzzasztott mérlegfőösszege leépítésének menetrendjét.

A  befektetők várhatóan inkább arra fognak figyelni, hogy a jegybankárok véleménye hogyan változik a kamatpályát illetően.Illetve, hogy mit kommunikál a jegybank a mérlegfőösszeg leépítésével kapcsolatban. Ilyenkor jelenik meg a munkaerőpiaci adatok összessége , a foglalkoztatottság és a mérleg összehasonlítása.  A kamatemelés bejelentése után vélhetően a dollár erősödik, ennek oka egyszerű, a kamatemelés csökkenti a pénzmennyiséget. A Dow Jones index pályája napok óta erős. Az index  már meghaladja a 21313,57 pontot.

A Nasdaq 100 vezető indexénél is mutatkozik az erősödés , mert a 100 legnagyobb vállalat közül a Yahoo értéke egyik napról a másikra 1,5%-ot erősödött. A Nasdaq 100 grafikonja szerint tegnap 0,7%-ot tudott emelkedni.

 

Magyarországon viszont nem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén.chart_year_Nasdaq100

Érdekelnek a gazdasági történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

red-arrow-curved-down

Jelentkezz Most