A Fidelity szerint a 2017-es év a növekedésről fog szólni

A pénzügyi piacok feszült figyelemmel várják, milyen növekedési következményei lesznek a Trump-kormányzat hivatalba lépésének. A piaci hangulatot 2017-ben várhatóan ez a várakozás, valamint annak esetleges inflációs következményei fogják meghatározni, és akár a reflációra is ráhangolhatják a befektetőket, aminek a kockázatos eszközökre kedvező hatása lenne, ám a merészen árazott defenzív papírok számára inkább kihívást jelenthet.

Persze ahogy a világ megpróbál alkalmazkodni a Trump által irányított USA szeszélyeihez, előfordulnak majd időnként volatilisebb szakaszok is, de ezek vélhetően csak rövid intermezzók lesznek abban a fokozatosan kibontakozó növekedési történetben, mely jó pár évre meghatározhatja a piaci és a gazdasági hangulatot.

Minden a növekedésről szólimages-2

Bár Trump megválasztása sokakat meglepetésként ért(engem is), a piac reakciója alapvetően racionális volt. Maga Trump sok mindennek nevezhető, de az elnöksége egyértelműen a növekedésről fog szólni. Lehet, hogy a fokozódó protekcionizmus továbbra is valós kockázatot jelent, de a piacok – joggal – arra a jelentős növekedési potenciálra összpontosítanak, melyet a Trump-kormányzat kínál nekik. Ne feledjük, hogy Trumpnak a választók felé tett fő ígérete az volt, hogy több és jobban fizetett munkahelyet fog teremteni, és pontosan tudja, hogy ehhez nominális gazdasági növekedést kell produkálnia.
Úgy vélem, Trump kormánya költségvetési eszközökkel előidézett gazdasági bővülés létrehozására fog törekedni az USA-ban. Az országnak van pénze a költségvetési ösztönzőkre, és ezeket egy republikánus kongresszuson könnyebb lehet keresztülvinni, mint ahogy most feltételezzük. A republikánusok hajlamosak a nagyobb költségvetési hiány létrehozására – gondoljunk csak az ifjabbik Bush elnökségére vagy Ronald Reagan első ciklusára.images-1

Az USA költségvetési bővülésének számos fontos következménye lesz:

Először is, lendületet kap az USA gazdasága, főleg ha számításba vesszük, hogy a költségvetési megszorítások az utóbbi időben erősen visszafogták az ország GDP-jének alakulását. Konkrétabban: a társasági adó csökkentése és a hazatelepített jövedelmekre vonatkozó részleges amnesztia miatt jelentős ütemben nőni fognak a vállalati bevételek.

Másodszor: a globálisan felhalmozott, túlzott mértékű megtakarítás-állomány, mely évek óta a kamatok és a kötvényhozamok csökkenésének egyik fő okozója volt, most elkezdhet apadni, mivel az így rendelkezésre álló tőke egy jelentős részét elnyeli majd a Trump-féle költségvetési költekezés. Ennek nyomán nőni fog a jelenleg negatív reálkamatláb. Ez lényegében a monetáris politika szigorodását jelentené, ami némileg csökkenti a Fedre a nominálkamat emelése irányába ható nyomást.

Harmadszor: A lendületesebb növekedés és a szigorúbb monetáris politika valószínűleg megemeli a dollár árfolyamát, de csak rövid és középtávon. Ami a távolabbi kilátásokat illeti, a zöldhasú nyomás alá kerülhet, ha a költségvetési hiány növekedése túlzott mértékűvé válna .
, vagy ha az import volumenének növekedése miatt érdemben nőne a külkereskedelmi hiány. Ez utóbbit akár Trump fogadkozásának („Amerika az első!”) kudarcaként is értelmezhetnénk – a választások előtt azt ígérte, hogy a globális értéklánc eddig Ázsiába kiszervezett elemeit visszahozza Amerikába. Fennáll a valós veszélye annak, hogy visszatér a jelentős ikerhiányok korszaka.letoltes

A cikk szerzője DOMINIC ROSSI, a Fidelity International részvény üzletágának  (Global Chief Investment Officer, Equities).

Forrás :Elemzésközpont

www.elemzeskozpont.hu

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok, banki terméketek ?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

Érdekelnek a gazdasági folyamatok akkor csak regisztrálj itt !

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés