Amerikai választások előtt még bizonytalan volt a piac ! De akkor is és most is ülhetünk jó lóra.

Több mint egy hónap telt el az amerikai választások óta. De még a választások előtt nekem volt egy találkozóm az Arénában, András bácsival és Alexandrával. Velük, több mint egy hónapja szinte mindennap beszélek telefonon. Együtt figyeltük az amerikai választásokat. Átélhettük Donald Trump megválasztását, az EKB pozitív döntéseit és az Olasz népszavazás súlyos kudarcát  is.Láthattuk azt, ahpgy a kötvénypiac egy pillanatra lelassult viszont a részvények kilőttek. Sohasem látott magasságban van most már a novemberi beszélgetéshez a Dow Jones és a Dax. Míg az amerikai részvényindex 19843 ponton zárt most, egy jó erős hónapja a választások előtt csak 17888 ponton. Ez közel 2000 pontos emelkedés . Együtt néztük azt,hogy a dollár már átlépi a 300 forintos lélekhatárt és a minap tájékoztattam András bácsit arról,hogy vakrepülés is valamelyest most a devizapiac. Nehéz megjósolni, hogy hol lehet az euró/dollár kurzus alja.  Ugye azt mindenki tudja, hogy a 12 éves mélypontot is átléptük és az 1,04-es államhatár már a múlté. 20111103sorosgyor7Anno egy hónapja András bácsi és Alexandra jól döntött a Frei kávézóban, hiszen biztonságosan és szétporlasztva tették be a pénzük egy Osztrák linzi központi letétkezelő bankba. Mindenkinek csak  javasolni tudom, hogy befektetését diverzifikálja úgy ahogy Donald Trump vagy Soros György vagy, akár András bácsi . 

De ha jobban akarod ismerni András bácsi és Alexandra történetét ? Csak olvasd tovább……bisnode_aa_suriel

AA (dupla A) tanúsítványra a magyarországi vállalatok 1,75 %-a jogosult. Velük az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata nagyon alacsony.

De miről is beszélgettünk a novemberi amerikai választások előtt András bácsival és Alexandrával?

20160907_073530

Biztoshozam és a Portfolife kft. ügyfelei ismerik ezt a történetet már, és szeretném ha ti is olvasnátok a teljes történet minden részletét . Ezért megosztom veletek ezt a november első hetének a  történetét.

“András bácsival és Alexandrával hétfőn reggel az Arénában található Frei kávézóban találkoztam az egyiptomi utazást követően. Mind a hárman rajongunk a Frei kávéért, ezért mindenképp itt akartam folytatni a tárgyalást. Találkozó előtt még átolvastam az Adidas negyedéves jelentését, amelyben az Adidas közölte, hogy a harmadik negyedévben az árbevétele 5,41 milliárd euró és így 0,3 milliárd euróval teljesítette túl a várakozásokat. A sportszergyártó a devizahatásokkal együtt 14%-os bevétel növekedést ért el, míg az üzemi eredménye 12%-kal nőtt.5a1d2538a71e241fa969725564b12c36

A kávézóban helyet foglalva András bácsi egy kenyai kávét, míg Alexandra egy nicaraguai dohánykávét, én pedig egy kiotói szilvakávét rendeltem. A találkozó elején átbeszéltük az egyiptomi látnivalókat és együtt kitöltöttünk egy visszavásárlási nyomtatványt az Unit-linked biztosításra. Ennek visszavásárlási értékét a biztosító a tárgyalás elején megbeszélt, majd megkötött vagyonkezelt Kopernikus Részvényindexbe fogja utalni. Illetve Alexandra tervei közt szerepel a lakásvásárlás pár éven belül, így tájékoztattam, hogy a Lakástakarék is egy jó ötlet, évi 30%-os hozammal. A vagyonkezelés hosszútávra megoldás, de közép és rövidtávra a piacoktól függően vállalati kötvényekbe fektetik be ügyfeleim az eddig összegyűlt 10 millió forint céges vagyonukat.

Kérésükre tájékoztattam őket a heti gazdasági folyamatokról. A héten lezajló európai és amerikai piac esése és oldalazása után Magyarországot felminősítette a Moody’s, befektetésre ajánlott kategóriába. A Moody’s a pénteken bejelentett osztályzatjavítás indoklásában kiemelte, hogy várakozása szerint a legutóbbi időszak kedvező gazdasági teljesítménye a következő években is fenntartható lesz. A Moody’s szerint a magyar gazdaság reagált a kormány által foganatosított számos, jelentős szakpolitikai intézkedésre. Amerikában a piac Trump és Clinton párbaja, a közelgő választások és az olaj (WTI) hordónkénti 44,09 dolláros esése, illetve a Fed kamatdöntő ülése miatt bizonytalan. Tehát Amerikában a jövő heti amerikai választást várják. depositphotos_122145468-stock-illustration-trump-and-clinton-presidential-electionSzerdán a Fed változatlanul hagyta irányadó kamatát, hiszen a Fed nem igazán elégedett például az infláció alakulásával sem. A tőkepiac esésének a pénzmozgásokban is nyomon követhető volt a biztonságnak a keresése, hiszen több, mint 22 milliárd dollár vándorolt a pénzpiaci alapokba. A Dow Jones folytatta az október 28.-a óta tartó esési folyamatot. Esett az index és csütörtökre át is lépte a 18000 pontos lélektani határt, majd 17.888 ponton zárt pénteken. A Facebook a héten megjelenítette a harmadik negyedéves számait, kiderült, hogy árbevétele 56%-kal, 7,01 milliárd dollárra ugrott, míg a piac 6,93 milliárd dollárra számított. A megjelenéskor 7%-os esése volt a bizonytalan kilátások miatt, de péntekre 120,75 dolláron zárt. Az OPEC–nél látszódik a megegyezés hiánya, kivétel Irán, Nigéria és Líbia, ezen utóbbi országoknál a csökkentés szintje már kézzel fogható. De jövő héten izgulhatunk a Coca-Cola részvényeinek a számaiért is, hiszen jön a harmadik negyedéves jelentés. A S&P-500 index egymás után kilenc napon át veszteséges volt, így felállította a 36 éves csúcsát. Megnyugtattam őket, hogy egyáltalán nincs recesszió és ezek az esések rövid folyamatok, amit a piaci környezet generál. Európában is ezek az események mozgatták a piacot, illetve a Brexit változtatás lehetősége. A Dax nagyobb esése borzolta a befektetőket. Ugyanis pénteken 10222 ponton zárt a Dax, a német részvényindex. Vételi pozíciók alakultak ki. A héten a vártnak megfelelően az angol jegybank, a BOE nem változtatott irányadó kamatrátáján. Viszont száguld a font. A héten már újra elérte az euróval szemben a 0,903 arányt (jelenleg 344 forintot ér), hiszen felmerült, hogy a brit kormány előzetes parlamenti jóváhagyás nélkül nem indíthatja el a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot. Tehát nem kizárt, hogy a Brexitből nem lesz semmi, mert a népszavazás csak konzultatív volt (azaz az eredmény nem kötelezi a brit országgyűlést) és a képviselők között könnyen kialakulhat maradáspárti többség.

Rendeltünk a beszélgetés közben egy-egy shanghai zöld teát. Teázás közben tájékoztattam őket, hogy a Commerzbank a negyedéves jelentésében 288 millió eurós nettó veszteséget jelentett be. A hét végére a BASF (+0,95%), a SAP (+1,17%) és a BMW (+0,29%) zárt csúcson, hiszen a BMW a héten megjelenítette az adatait, amelyből kiderült, hogy 23,4 milliárd eurós árbevétellel rendelkezik, amely 0,2 milliárddal magasabb a vártnál. Tájékoztattam őket, hogy az Erste Groupnál bekövetkezett 7,05% esés. Ázsiában a tőzsdék mínuszban zártak. A japán Nikkei 0,67 százalékot esett, míg a Hang Seng (a honkongi tőzsde) mínusz 0,89%-ot, így az vezette az esést. Csütörtökön kiderült, hogy a kínai export (10%-os) visszaesése alulmúlta a várakozást.000320_0

 

 

Végezetül a Fókuszkönyv segítségével a Partner Banknál megbízást adtak 4,75% kamatú görög államkötvény, 5,75%-os Magyar államkötvény és a Dell vállalati 4,625%-os kötvényének a megvásárlására. András bácsiék végezetül hátradőlve megnyugodtak a biztonság miatt.”

Érdekelnek hasonló történetek?

focusbook_hu

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

red-arrow-curved-down

 Konzultációra való jelentkezés