Aranyár 2023 előrejelzés -vajon mi is van most? Ujabb aranyláz készül?

Arany bányászat

Az arany ára lefelé csúszik. Annak ellenére, hogy az infláció, amely 2021 óta sok befektetőt az aranyba hajtott, még nem szünt meg sőt tartosan velnk maradhat.

Goldpreis - Gold Chart

Vajon most van itt az ideje az aranyvásárlásnak, és hogyan alakul az arany ára középtávon?

Úgy tűnhetett, hogy az arany árfolyam-ralinak egyelőre vége. Szeptember végén az uncia ára 1.810 euróról  1.750 euróra esett vissza. De az utobbi egy hétben ez megfordult. Jeleneg 1928,51 dolláron  van az arany árfolyama. A befektetők az amerikai kötvények kamatainak emelkedésére reagáltak elösször, most viszont a Hamasz és Izrael közti háborúra . A Hamász terrorszervezet Izrael elleni támadása óta  az arany vásárlói visszatértek. Az arany ára mintegy 90 dollárral emelkedett. A közel-keleti konfliktus azonban csak az egyik mozgatórugója a nemesfémnek. Az arany kilátásai javultak. A vevők a geopolitikai feszültségekre reagálnak, miután az Izrael és Palesztina közötti háború ismét fellángolt. Az aranykereskedők számára ez az esemény azért bír jelentős jelentőséggel, mert fennáll a lehetősége annak, hogy a háború eszkalálódik és tűzvészt okoz a térségben, amely többek között a nyersolajlelőhelyek miatt rendkívül fontos.

Wētā Workshop, der Schöpfer der Spezialeffekte und Kulissen für die "Herr  der Ringe"-Filme, entwickelt ein vielversprechendes Spiel auf der Grundlage  von Tolkiens Universum | gagadget.com

Ami jelenleg aggasztja a kereskedőket és a befektetőket, az az a tény, hogy Kína, Oroszország, Irán és Szaúd-Arábia nagymértékben eltérő álláspontot képvisel az Izrael és Palesztina közötti helyzet jelenlegi eszkalálódásával szemben – írja a Kitco News. Kína és Oroszország Jordániával együtt világossá tette, hogy Palesztinának Izrael mellett létező szuverén államnak kell lennie.

Az arany eközben ismét “biztonságos menedékké” vált a befektetők számára.

Az államkötvények versenye a fizikai arannyal

Geldanlage: Die sieben Chancen auf Reichtum | STERN.de

Az amerikai államkötvények hasonló helyzetben vannak. A hozamok az elmúlt napokban az 5 százalékos határ felé szöktek, így erősen versenyeznek a nem kamatozó arannyal. Valójában a nemesfémnek sokkal olcsóbbnak kellene lennie a kamatok erőteljes emelkedése és az erős amerikai dollár miatt. A tízéves amerikai kötvények árfolyama azonban átmenetileg megszakította a közelmúltbeli lejtmenetét, és emelkedett. A hozam 4,5623 százalék körüli szintre csökkent.

Indoklás: A FED szeptemberi üléséről készült jegyzőkönyv felcsillantotta a befektetők reményét, hogy az irányadó kamatlábak valószínűleg változatlanok maradnak. A bizonytalan gazdasági kilátásokra tekintettel az amerikai monetáris megfigyelők óvatos monetáris politikai megközelítést alkalmaznak. Az amerikai jegybank (FED) az infláció elleni küzdelem érdekében végrehajtott, olykor éles kamatemelések után a múlt hónapban szünetet tartott. “A résztvevők nagy többsége továbbra is rendkívül bizonytalannak ítélte a gazdaság jövőbeli alakulását” – áll a kamatpolitikáért felelős nyíltpiaci bizottság ülésének jegyzőkönyvében.

A kamatemelések szüneteltetése vagy akár a kamatemelések befejezése az arany árfolyam emelkedésének malmára hajtja a vizet.  Az arany  uncia ára hétvégére  1.928,51  dollárra emelkedett.

2000 dollár körüli aranyár

Ha az ANZ Bank közgazdászainak igaza van, akkor az emelkedő amerikai államkötvényhozamok és az erősebb amerikai dollár formájában jelentkező ellenszélnek enyhülnie kell, vagy csak korlátozott hatással kell lennie az arany árfolyamára. “Arra számítunk, hogy az év végére az arany árfolyama 2000 dollár közelében fog kereskedni” – állapította meg néhány napja az ANZ Bank.

Az arany továbbra is ígéretes

Gold' Review: Dry Heave - The New York Times

Sok magánbefektető csalódott az arany árának elmúlt két évben mutatott teljesítménye miatt. A sárga nemesfém több millió portfólióba került infláció elleni biztosításként. Mint ismeretes, a fogyasztói árak 2021 végétől jelentősen emelkedtek. Az arany viszont még mindig valamivel kevesebbe kerül, mint két évvel ezelőtt.

Hosszabb távon az aranyat továbbra is érdemes tartani vagy vásárolni, még a növekvő geopolitikai és geoökonómiai kockázatok hátterében is. Ezt a nézetet vallják a különböző központi bankok is. Kína és India például szeptemberben jelentősen növelte aranykészletét.

A BÖRSE ONLINE szerint: A magánbefektetési portfólió akár egyötödét is aranyban kellene tartani. Mark Valek, a liechtensteini székhelyű Incrementum vagyonkezelési tanácsadó cég partnere nemrég 4800 dolláros hosszú távú árcélt nevezett meg 2030-ra az aranyra. Az odafelé vezető úton már jövőre új történelmi csúcsokat érhet el, 2025-ben pedig 2500 dollár körül alakulhat az árfolyam.

Javaslat

103 9999 Fine Gold Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

Kérem keressen hogy Önnek is nyissunk egy arany számlát és Önnek is legyen befektetési aranya!

Az arany mint termék A Partner Bank AG kizárólag a legjobb minőségű (999,9 tisztaságú) aranyrudakat vásárolja meg, és azokat egy osztrák páncélteremben tárolja.

Generációkra elegendő előgondoskodás az aranynak köszönhetően

Az arany több mint 6000 éve értéktárgy, és a világ egyik legrégebbi és legjobban bevált pénzbefektetése. A Partner Banknál a legjobb minőségű aranyhoz juthat hozzá (999,9 tisztaságú, 24 karátos színarany „Good Delivery” minőséggaranciával). Az eszközök széles körű diverzifikációja bizonyult a legjobb stratégiának az előtakarékosság területén. Ennek alapját a pénzbeli és nem-pénzbeli eszközök képezik.

FINE GOLD

  • Éljen az arany nyújtotta előtakarékossági lehetőséggel!
  • Egyösszegű befektetés Minimális befektetés már 2500,00 eurótól
  • Egyéni arany-megtakarítási terv
  • Már 50,00 euró havi befizetéstől
  • Eseti befizetés Bármikor lehetséges
  • Az arany véd az inflációval szemben is
  • bármikor hozzáférhető
  • A fizikai arany mindenkor az ügyfél tulajdonát képezi
  • Az arany áfamentes

 

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!