Bevételnövekedés mellett javított eredményén az év első kilenc hónapjában az Erste Csoport

 Bevételének és működési eredményének növekedése mellett kiemelkedően kedvező nettó eredményt ért el az Erste Csoport az év első kilenc hónapjában – tájékoztatta az Erste Group Bank AG sajtóosztálya pénteken az MTI-t.

 Az idei első kilenc hónapban az Erste Csoport nettó kamatbevétele 3,372 milliárd euróra nőtt (4,4 százalékkal, az előző év azonos időszakában elért 3,229 milliárd euróról), leginkább a Csehországban és Romániában tapasztalt emelkedésnek köszönhetően.
 A nettó díj- és jutalékbevétel 1,430 milliárd euró volt (az előző évi 1,362 milliárd eurónál 5,1 százalékkal nagyobb) főként a biztosítási termékekkel kapcsolatos közvetítői jutalékokból, a pénzforgalmi szolgáltatásokból, valamint vagyonkezelési és hitelezési tevékenységből  származó bevételek növekedésének köszönhetően.

tn4-64851_orig_erste
A működési eredmény 3,7 százalékkal 1,993 milliárd euróra javult (1,923 milliárd euróról). A költség/bevétel hányados 61,0 százalékról kis mértékben javulva 60,9 százalékra módosult.
A nem teljesítő hitelek aránya (az ügyfélhitelek bruttó állományára számolva) tovább csökkent, az egy évvel korábbi 4,0 százalék után 3,5 százalékra javult. Az NPL-fedezeti ráta pedig 68,8 százalékról 70,7 százalékra nőtt.
Az anyavállalatra jutó nettó eredmény 1,228 milliárd euróra nőtt, ami 24,4 százalékkal haladta meg az előző évi 987,6 millió eurót.
“Az említett stabil eredmények alapján javítottunk éves előrejelzésünkön és 12 százalékot meghaladó tényleges saját tőkére vetített megtérülési rátát irányozunk elő 2018-ra” – kommentálta az eredménybeszámolót Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója.

Képtalálat a következőre: „Andreas Treichl”

Az Erste várakozásai szerint a működési környezet elősegíti a hitelállomány bővülését. A vállalat előrejelzése szerint 2018-ban a reálgazdasági növekedés 3-4 százalék között várható az Erste Csoport kelet-közép-európai alappiacain, beleértve Ausztriát is. A GDP növekedését elsősorban a stabil belföldi kereslet táplálja, ugyanis Kelet-Közép-Európában a gazdaság bővülését a reálbérek növekedése és a munkanélküliség csökkenése is támogatja. A várakozások szerint a kelet-közép-európai régió államaiban fennmarad a költségvetési fegyelem.
Az Erste Csoport célja, hogy 2018-ban 12 százalékot meghaladó ROTE-arányt (tényleges saját tőkére vetített megtérülési rátát) érjen el.
A 2018. évi feltételezéseket támasztja alá a bevételek növekedése (a hitelállomány nettó 5 százalékot meghaladó arányú bővülését, valamint további kamatemelést feltételezve Csehországban és Romániában) és a költségek változatlan szinten maradása, amellett, hogy a kockázati költségek történelmi mélyponton maradnak.

MTI 2018. november 2., péntek 18:26

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

e-logo-portfolife_light

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!