Decemberben még az Olasz, illetve szaúdi döntések hete volt, avagy miért is a nyolc év utáni befagyasztás

December elején az olasz bankokkal volt tele a sajtó! Akkor Lázárt és Mártát is érdekelte, hogy mi lesz az UniCredittel és a többi Olasz nagybankkal. Azóta tudjuk, hogy december 13-án A piaci várakozásoknak megfelelően 13 milliárd eurós tőkeemelést jelentett be az UniCredit Bank. Mártával és Lázárral azóta is tartom a kapcsolatot. Mártáék akkor diverzifikálva osztották meg a pénzüket. A találkozásból jó kapcsolat lett, így ma is beszéltem velük. 8580959_196843_39e8af44adc87d7714d81c08aebff8d4_wmMa arról tájékoztattam őket, hogy a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, a Brent (-0,94%-t) és a WTI (-1,57%) ára csökken az amerikai kitermelés növekedése miatti aggodalmak hatására.  De ha érdekel, hogy decemberben miről beszélgettünk Mártáékkal csak olvasd tovább…..

bisnode_aa_suriel

 

AA (dupla A) tanúsítványra a magyarországi vállalatok 1,75 %-a jogosult. Velük az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata nagyon alacsony.

De miről is beszélgettünk a december 05-én hétfőn Lázárral és Mártával a kiskereskedővel?

“Vasárnap sajnos csak az asszony noszogatásával és egy jó erős, friss kávéval tudtam felébredni. Sietnem kellett, mivel Úriban volt találkozóm Lázárral és Mártával. A szokásos Reuters napi sajtót olvastam reggelizés közben. A pénteki hírekben arra lettem figyelmes, hogy a Reuters szerint az Európai Központi Bank december 8-án, csütörtöki ülésén fogja bejelenteni az eszközvásárlási program (QE) meghosszabbítását. A továbbra is alacsony infláció, illetve a megnövekedett politikai kockázatok miatt lehet szükség a lépésre.Úri házasságkötõ terme kívülrõl

Dél körül érkeztem meg a családhoz. Márta mindenkinek egy indiai Malabár kávét készített. Lázárékat tájékoztattam a múltkori tárgyalás eredményéről és arról is, hogy ők magasabb kockázat tűrőképességgel rendelkeznek. Illetve szó esett arról, hogy segítek a mai nap folyamán a döntés előkészítésében a részvények, részvénykosarak vásárlásánál. Ügyfeleim a konkrét termékek megvásárlása előtt tájékoztatást kértek az európai gazdasági helyzetről. Elmondtam nekik, hogy december 4-én népszavazás zajlott Olaszországban, eldőlt Matteo Renzi további sorsa, illetve nyolc olasz nagybankra és egész Európára is hatással lehet a szavazás kimenetele. A befektetők valamit sejthettek a hétvégi olasz választások kapcsán, mert annyira magabiztosan, a trenddel szemben vásároltak be az olasz bankpapírokból, hogy azok értéke egy kivételével, feljebb is kúszott. A Banca Monte dei Paschi további csaknem 4%-ot esett, 1,06% erősödött viszont a Banco Popolare, az Unicredit 0,63%-ot és az Intesa Sanpaolo (CIB) pedig 0,80%-ot drágult. Egyébként a Banco Popolare 85%-ot, az UBI Banca 65%-ot, míg az Unicredit már 60%-ot esett idén. A népszavazás sikeressége esetén valószínűleg lendületet kaphatnak az olasz bankok, a tőzsdeindexet, illetve az európai bank indexet is felülteljesíthetik. Olaszországban a vészharangot akkor kell megkongatni, ha elveszítik a referendumot, mivel körülbelül 360 milliárd értékű problémás hitelről van szó az olasz bankrendszerben, amelynek fizetése már most sem lehetséges. Mélyen aláásná az olasz bankrendszert a sikertelen népszavazás és gyengítené az európai indexeket is.csizma

Európában az olasz népszavazás miatt vegyesen zárta a hetet a frankfurti részvényindex, a DAX. A 10531 ponton történő DAX zárása mutatja a bizonytalanságot a piacon. A legnagyobb vesztese a hétnek a banki szektor lett, a Commerzbank 1,65%-ot, míg a Deutsche Bank 1,34%-ot esett. Viszont Magyarországon az MNB kamatpolitikája miatt i,s november utolsó napjaiban és december első két kereskedési napján lényegében folyamatosan gyengülő forintot mutatott az EUR/HUF árfolyam. A magyar hozamok csökkenése, a kereskedelmi bankok megnövekedett likviditása és az MNB eszköztárának átalakítása miatt is áll fenn, illetve másik oka a csökkenő kamatelőny. Pénteki zárásra a forint az euróval szemben a gyengülések után újra erősödött, elérte a 313,28 forintos árfolyamot.

Márta és Lázár a beszélgetés közben finom, friss házi pogácsával és friss bodzaszörppel kínáltak meg, majd tájékoztatást kértek az olaj friss helyzetéről.

November 30-án sikerült megegyezni az olajkitermelő országoknak a kitermelés befagyasztásáról. A napi kitermelést 1,2 millió hordóval csökkenthetik a tagországok. Ez egy kicsivel több, mint a szaúdiak által irányzott 1 millió hordó, így a napi kitermelés 33,6 millióról, 32,5-re esik vissza. Szaúd–Arábiának is fontos volt az egyezség, Khalid al-Falih energiaminiszter arról beszélt, hogy ha Irán is hajlandó az egyezségre, akkor az embargót felfüggesztik ellene. Péntekre a WTI hordónkénti ára már 51,507 dolláron állt, míg a Brent hordónkénti ára pedig elérte az 54,20 dollárt. Khalid al–Falih szerint ez a megegyezés Libériára és Nigériára nem vonatkozna, míg Oroszország esetében nem tudható, hogy betartja-e a kitermelés befagyasztását. A Bloomberg információja szerint nyolc év alatt az OPEC-nek egyébként most először sikerült megegyezni az olajkitermelés befagyasztásáról. Indonézia viszont kérte az Opec tagságának felfüggesztését, amely nem érinti a termelését.

Ázsiában a nagy hír ezen a héten az volt, hogy kettéválhat a Samsung Electronics.makerbotsamsung

A Fed Amerikában a szerdai nap folyamán közzétette a Bézs Könyvét, amiben az amerikai gazdaság állapotáról számolt be. A 12 hozzátartozó körzetből öten aggályosnak tartják a jövő évi kilátásokat a költségvetési szakadék miatt. A körzetek többsége szerint folytatódott a gazdasági növekedés, noha a választásokat kisebb bizonytalanság előzte meg. Az utolsó másfél hónapban mérsékelten nőttek a lakossági kiadások, viszont a lakáseladások bővültek. A héten napvilágra került foglalkoztatási adatban látszódik, hogy novemberben 178 ezerrel nőtt a nem-mezőgazdasági foglalkozottak száma, ami 2 ezer fővel múlja alul az elemzői várakozást. A munkanélküliségi ráta meglepő módon a várt 4,9% helyett 4,6%-ra csökkent. A héten az Apple érdeklődött a Forma 1-ben is szereplő McLaren iránt. December 1-én kilőtt a General Motors, a Cadilac eladások 32,8%-os növekedése miatt, így az árfolyama több mint 5%-ot erősödött. A főbb amerikai részvényindexek közül az S&P500 a héten 2215 pontos csúcson zárt, viszont péntekre 0,05%-ot a veszített értékéből, a Nasdaq100 pedig 0,11% plusszal zárt. A Dow Jones ezt a hetet 19170 ponton zárta.images (2)

Ezen indexeket a párnak is megmutattam, hisz a Fókuszkönyvben szerepelnek, illetve az általuk megvásárolt vagyonkezelt Kopernikusz részvény indexkosár tartalmazza. A 15 millió forintból fennmaradó összegből Mártáék a most alacsony (40,36 $) árfolyamon álló Coca-cola, az egészségüggyel foglalkozó Novartis, illetve a szórakoztatóiparban méltán híres Walt Disney részvényt vásárolnak, illetve az Allianz egyik részvényalapját, az Allianz Global Investor Fund-ot. Azóta már tudjuk, hogy Olaszországban az emberek nemet mondtak Matteo Renzi alkotmányos reformjára, így ő lemondási szándékát bejelentette.”

Érdekelnek hasonló történetek?

focusbook_hu

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheti

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés