Finom kávé mellé szombatra – Praliné

A 17. században született meg a praliné. A legenda szerint az első desszertet, mely mandula és folyékony cukor ötvözetéből készült, XIV. Lajos, a Napkirály udvarában készítették. E finomság megalkotóját a francia tábornagy, Comte du Plessis Praslin, főszakácsává nevezték ki.
A főszakács a tábornagy iránti tiszteletből nevezte el újítását “Praslines”-nak. Ettől kezdve a tábornagy nevét nem csak a hölgyek és a királyi udvar által rajongott finomságra használták, hanem e kifejezés szolgált a nehéz diplomáciai helyzet megoldására is.

Mindazonáltal eltelt sok idő mire megszületett a kiváló csokoládé praliné ma általunk kedvelt formája. 1879-ben történt, amikor Rodolphe Lindt bevezette azt a meghatározó mozzanatot a csokoládé készítésben a conching eljárás révén, mellyel a mai pralinék pompás fényes külseje készül.