Folytatódik-e a biztonságos menedékek, az arany felfelé ívelő trendje?

Egyiptomi arany és ami mögötte van

Márciusban az arany ára több mint egy éve nem látott csúcsot ért el, és 2022 eleje óta először lépte át a 2000 dollárt. A piac instabilitását fokozta a Silicon Valley Bank összeomlása és a Credit Suisse UBS (UBSG) általi, ebből következő felvásárlása, ami megingatta a befektetők bizalmát.

The Banking Crisis: A Timeline of Silicon Valley Bank's Collapse and Other  Key Events - WSJ

Vajon az arany ára tovább emelkedik, ahogy a befektetői hangulat a “kockázat -biztonság” irányába tolódik?

Hogyan fog teljesíteni a biztonságos menedék a jövőben?

Melyek az arany árát befolyásoló fő tényezők?

Az arany egy ritka nemesfém, amely tiszta formában kvarcércekben és folyami kavicsokban található. Hosszú történelme az ókori Egyiptomig nyúlik vissza. Még mindig fontos szerepet tölt be árucikkként a világgazdaságban.

Az arany árát a kereslet és a kínálat határozza meg. Bár a fém értéke meghaladja az anyagi értékét. Egyes befektetők recesszió vagy bizonytalanság idején az aranyat biztonságos menedékként használják, vagy az infláció elleni fedezetként.

Történelmileg a magas infláció pozitív hatással volt az arany árfolyamára, mivel a befektetők hajlamosak a fiat valutákból a sárga fémbe menekülni. Ezért a központi bankok monetáris politikája, mint az infláció megfékezésének eszköze, fontos tényező az arany árában.

Despite its losses, the gold market continues to outperform most other  major assets - WGC | Kitco News

Dollár -arany viszonya

Kereskedhető árucikkként az arany dollárban van denominálva, ami fordított kapcsolatot eredményez a zöldhasúval. Amikor az USA-dollár más valutákkal szemben emelkedik, az arany drágul, ami hatással van a keresletre. Ha viszont a dollár árfolyama csökken, az arany ára emelkedik, mert a fém olcsóbbá válik a tengerentúli vevők számára.

Az aranyból ékszereket is készítenek, amelyek különösen népszerűek Kínában és Indiában – a világ két legnagyobb fogyasztójánál – ünnepi és esküvői célokra. A Statista újság szerint 2021-ben a legnagyobb aranyimportőrök Svájc, India, az Egyesült Királyság és Kína voltak.

Long Read: Can Gold Or Bitcoin Replace Dollar As Global Reserve Currency?

 

Trendforduló az arany árában 2022 végén

2022 februárjában az arany ára rekordmagas szintre emelkedett, átlépve a 2000 USD/uncia határt, mivel Oroszország megszállta Ukrajnát, és pesszimizmus uralkodott a piacokon. A bikapiac azonban rövid életű volt, mivel az árucikk 2022 szeptemberére több mint 20%-kal esett. A csökkenést az erős amerikai dollár és az amerikai jegybank (FED) agresszív kamatemelései okozták. 2022 vége felé és 2023 első heteiben azonban trendforduló következett be a nemesfémek árfolyamában, és egy sor magasabb csúcsot és magasabb mélypontot regisztráltak. Az arany ára 2022 novemberétől 2023 február elejéig 14%-kal emelkedett, amit Jerome Powell Fed-elnök kevésbé korlátozó hangneme támogatott. Emellett a kínai gazdaság újraindulása, és ezáltal az ékszerek iránti erősebb kereslet is magasabbra hajtotta az árat 2023 elején.

A február végi mérsékelt csökkenés után az arany ára újabb emelkedést tapasztalt, ezúttal több mint egy év óta először lépte át a 2000 dolláros szintet. Az arany árának emelkedése a bankszektorban a Silicon Valley Bank összeomlása által kiváltott zavarok közepette következett be, ami arra kényszerítette a befektetőket, hogy biztonságos befektetéseket keressenek.

Gold Price Forecast: XAU/USD Traders Cautious Ahead of Friday's Non-Farm  Payrolls Report

A bankválság felhúzza az arany árát

A Silicon Valley Bank összeomlása volt a 2008-as pénzügyi válság óta a legjelentősebb bankcsőd. A bajba jutott bank sok pénzt fektetett amerikai államkötvényekbe, amelyek a kamatok emelkedésével veszítettek értékükből. Az ügyfelek kifizetéseinek fedezésére a banknak el kellett adnia a kötvényeket, ami likviditási problémákhoz vezetett, mivel egyre több ügyfél vette ki a pénzét a likviditás miatt aggódva.

A bankszektor problémái tovább folytatódtak, amikor a Credit Suisse elismerte, hogy “lényeges hiányosságokat” talált a könyvelésében, ami a rivális UBS általi felvásárlásához vezetett. Ennek következtében a Credit Suisse 17 milliárd dollár értékű kötvénye értéktelenné vált. Ez tovább riasztotta a piacokat, és rontotta a befektetők bizalmát a banki részvények iránt.

A bizalom helyreállítása érdekében több központi bank, köztük az amerikai Federal Reserve (FED), az Európai Központi Bank (EKB) és a Bank of England (BoE) közös akciót indított, hogy USD-likviditást biztosítson a piacoknak. Ezek az intézkedések emlékeztetnek a 2008-as pénzügyi válság és a Covid-19 járvány idején hozott intézkedésekre.

Goldpreis - Gold Chart

Fókuszban az amerikai Fed monetáris politikája

A bankszektor mellett az aranypiacot a tartósan magas infláció és a központi bankok – különösen az amerikai jegybank – kamatemeléseinek ellentmondásos hatásai is befolyásolták az emelkedő fogyasztói árak elleni küzdelemben.

Az amerikai jegybank 2022-ben hatszor emelte a kamatlábakat, így az irányadó kamatláb az év végére 4,5%-ra emelkedett. A Fed 2023-ban 25 bázispontra lassította a kamatemelési ciklus ütemét, majd februári ülésén 4,75%-ra emelte a kamatlábat. Március 21-i aranypiaci kitekintésében Jessica Amir, a Saxo Bank piaci stratégája megjegyezte, hogy bár a március 22-i ülésen újabb kamatemelés várható, a jegybank politikájának enyhítése lendületet adhat az arany árának:

“Ha a Fed a kamatok szüneteltetésére vagy akár kamatcsökkentésre utal, az támogathatja az arany árát, és emelkedésre késztetheti. Az elmúlt három esetben, amikor a Fed szüneteltette a kamatemelést, az arany emelkedett. 2019-ben az arany ára több mint 60%-kal emelkedett, amikor a Fed felfüggesztette a kamatemeléseket”.

Az arany árát elsősorban az amerikai dollár befolyásolta, amely profitált a szigorúbb monetáris politikából. A dollárindex, amely a dollár teljesítményét méri egy más valutákból álló kosárral szemben, 2022 szeptemberében 114,68 ponton tetőzött, de azóta több mint 10%-kal csökkent (2023 márciusától).

Aranyár előrejelzés 2023-ra és azon túlra

Gold Price Forecast for 2023 and Next 5 Years: Predictions for 2024-2025,  2030 | LiteFinance

 

A folyamatos piaci volatilitás azt jelenti, hogy az elemzők csak spekulálni tudnak a 2024-ig szóló aranyár-előrejelzéseikben.

Március 13-án az ANZ Research a Fed kamatemelési ciklusának lassulására és a gyengébb dollárra hivatkozva megemelte aranyár-előrejelzését. A bankcsoport várakozásai szerint a nemesfém 2023 végére 2.000 dolláron kereskedik majd, 2024 szeptemberére pedig 2.075 dollárra emelkedik. Az ANZ Research nem adott ki aranyár-előrejelzést 2025-re. A Reuters januárban 38 elemző körében végzett felmérése szerint a 2024-es aranyárra vonatkozó várakozások kevésbé voltak optimisták: a nemesfém átlagosan 1.890 USD-t érhetett el az év során.

How to Start Investing in Physical Gold, and the Major Benefits and  Drawbacks to Know About

Végső gondolatok

Az aranyár-előrejelzéseket vizsgálva fontos megjegyezni, hogy a piac nagyfokú volatilitása miatt nehéz pontos hosszú távú becsléseket adni. Ezért az elemzők és az algoritmus-alapú előrejelzők is tévedhetnek előrejelzéseikkel.

Indítson el Ön is már most aranymegtakarítást!

Partner Banknál a legmagasabb minőségű 999,9 finomságú 24 karátos aranyhoz lehet hozzájutni “Good Delivery” garanciával. Mivel az arany értéke időről időre változhat, ezért a Partner Bank lehetővé teszi az arany letét hosszútávú felépítését, alacsony összegű rendszeres arany vásárlással. Ezzel az arany megtakarítási tervvel könnyen és kényelmesen juthat a befektető fizikai aranyhoz és profitálhat a költségátlagolási hatás esetleges pozitív eredményeiből, vagyis amikor az árak esnek több aranyat lehet venni, amikor emelkednek akkor kevesebbet.

A fizikai aranyat ausztriai széfekben őrzik. A befektetők 50 grammos kiszerelésekben, vagy annak többszöröseiben juthatnak hozzá az aranyhoz, valamint szintén fennáll a biztosított kiszállítás lehetősége. A Partner Bank letét  meghatározó tényezője az áttekinthetőség. A letét tulajdonosa naponta megnézheti saját aranyának aktuális értékét az Online Ügyfélszolgálat felületén. A befektető bármikor eladhatja aranyát részben, vagy akár teljes mértékben, majd pedig az értékesítés eredménye kiutalásra kerülhet.

gold1360062185Előnyök

A fizikai arany, mint tulajdon értéket jelent bizonytalan gazdasági helyzetekben

Védelem az inflációval szemben.

A legjobb minőségű: 999,9 finomságú, 24 karátos aranyhoz lehet így hozzájutni.

Az arany 100%ig fizikai formában rendelkezésre áll egy ausztriai széfben

Egyösszegű befektetés lehetséges 2.500 EURO-tól. Míg havonta akár 50 euró azaz 20.000 forintnak megfelelő összeggel is nyithat arany megtakarítási számlát.

Gyorsan lehet róla rendelkezni, vagy szállíttatni (50 gramm vagy annak többszörösét)

Fizikai Arany – az előgondoskodás egyik eszköze

Wie weit steigt der Goldpreis noch?

A Partner Bank által kínált ARANY LETÉT
Vagyonkezelés, közösen Önnel!
Aranyban történő rendszeres megtakarítás lehetséges

Áfa mentes Értékemelkedés 1 éves megtartási idő meghaladtával magánvagyon esetén adómentes

These 3 Numbers Can Help You Budget | Morningstar

 

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!