Hurrikánszerű emelkedés az első negyedévben avagy 2019 évi Q1 Makrogazdasági kitekintő 1. rész

2019 Q1 Makrogazdasági kitekintő

MAGYARORSZÁG

 

Magyarország 2018-ban elmondhatjuk, hogy gazdasági ciklus csúcsán állt. Igaz a belső kereslet valamelyest nőtt, de az export forgalom elmaradt a várttól. A GDP hiánycélt az utolsó negyedévben nehezen tartottuk, így az visszaesett. A gazdaság külső finanszírozási képessége januárban 51 millió eurót tett ki, ami a folyó fizetési mérleg 154 millió eurós hiánya és a tőkemérleg 205 millió eurós többlete mellett alakult ki. A folyó fizetési mérleg hiányának enyhe emelkedése a külkereskedelmi egyenleg mérséklődéséhez kötődött, amiben a belföldi felhasználáshoz kötődően bővülő import, valamint az átmeneti munkabeszüntetések is szerepet játszottak. A tőkemérleg aktív része az EU-források alacsonyabb felhasználása mellett mérséklődött, míg a jövedelemegyenleg hiánya nem változott érdemben az elmúlt hónapok, negyedév során. Elég hektikus inflációt láthattunk, annak ellenére, hogy két számjegyű fizetésemeléseket is tapasztalhattunk. Az elkövetkezendő negyedévre illetve félévre az MNB újabb szigorítást tervezhet. Az S&P hitelminősítő és a Fitch is meglépte az elmúlt negyedévben a felminősítést, ezzel Magyarország már két fokozattal a befektetői kategória határvonala fölött, BBB kategóriában van, stabil kilátásokkal.

images

Ez azt jelenti, hogy a besorolásunk BBB mínuszról BBB-re változott stabil kilátással. Mindkét hitelminősítő kiemelte, hogy a külső államadósság 10 százalék alá csökkent az elmúlt években, ami jelentős, 34 százalékpontos csökkenés a GDP arányában. Ebben jelentős szerepet játszott a külkereskedelmi többlet, s a beáramló uniós pénzek. A költségvetésben az elkövetkező években 2 százalék körüli hiányt várnak, míg az államadósság az elkövetkező években dinamikusan csökkenhet. 12.000 Ft fölé ugrott a legnagyobb hazai blue-chip, az OTP Bank részvényeinek árfolyama, miután a bankcsoport rekordszintű bevételről és nyereségről számolt be gyorsjelentésében. Teljesült Csányi Sándor álma, azaz közel 1 milliárd euró nyereséget ért el 2018-ban az OTP, ami forintra lefordítva 325 milliárd forintnyi tisztított adózott eredménynek felel meg. Kisebb matematikai kerekítéssel az OTP Bank naponta kb. 1 milliárd forint nyereséget termel a tulajdonosoknak, azaz a társaság részvényeseinek. Viszont a forint az euróhoz képest nagyon nagy utat bejárt. Eléggé volatilis pályáját, köszönhette a dollár erősödésnek és a februárig tartó viszonylag laza kamatpolitikának. A forint az euróhoz képest 312,82-322,30 között mozgott. Márciusban már erősödést láttunk a forint terén, de ez valamelyest meg is állt.

Képtalálat a következőre: „EUR/HUF 2019 március”

Az EUR/HUF árfolyama 320 forint körül alakulhat az év hátralévő részében. Tudni kell azt is, hogy Magyarországon nagy befolyásoló tényező volt az is, hogy az államháztartás központi alrendszere 2019 februárjában 177 milliárd forintos hiánnyal zárt, így 67 milliárd forintra csökkent a tárgyévben keletkezett többlet A tavalyi évhez képest jelentősen magasabb pénzforgalmi egyenleget elsősorban az uniós bevételek és a fogyasztáshoz kapcsolódó adóbevételek emelkedése, valamint az uniós támogatások kifizetésének a tavalyi év azonos időszakához képesti csökkenése okozta. Ebben a negyedévben az is szóba került, hogy a norvég nyugdíjalap csökkenti portfóliójában a kötvényeit, így eladásra kerülne ebben a portfolióban többek között Magyarország állami és vállalati kötvényei is. Ez hazánk esetében 63 millió dollárt jelenthet. Jelentősen átalakult és átalakulóban van a piac, hiszen a megtakarítások már nem a lakástakarékok felé, hanem banki illetve biztosítási szektorba vándorolnak. Egyes alap illetve vagyonkezelők viszont politikai túlsúllyal rendelkeznek. A biztosítási szektor fluktuációja mintha megállt volna, az alapkezelők 2019 elején egy gyors rajttal indították az évet, így a részvényalapok erősödni tudtak. Mivel a Magyar Államkötvények hozamgörbéje meredeken felfelé indult el, így a vegyes alapokban és a term. fix befektetések befektetői is pozitív számokat láthatnak már ebben az évben.

Magyar

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

e-logo-portfolife_light

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!