MAKROGAZDASÁGI GYORSJELENTÉS 2019 Q3 Negyedév. első rész

kép 1

Európa 2019 Q3

 

Az euró övezet részvényei és az európai vállalatok ebben a negyedévben kismértékben ugyan, de emelkedni tudtak. A kereskedelmi háborúk és a globális növekedés miatt folyamatosan felmerülő aggodalmak mellett a legjobban teljesítő ágazatok közé tartoznak a közüzemi szolgáltatások, az ingatlan- és a fogyasztói területek. A negyedév során alulteljesített az energia- és feldolgozói ipar, aminek az oka egy részben a német gazdaság lassulása volt. A piacon azonban szeptemberben újabb változások mentek végbe, így olyan vállalatok is nyereséget tudtak termelni, amelyek ebben az évben korábban nem voltak igazán nyereségesek.

A gazdasági adatok továbbra is gyengék maradtak, az euró övezet gazdasága mindössze 0,2%-kal bővült a második negyedévben. Az éves infláció augusztusban 1,0% volt, szemben a 2018. évi azonos hónap 2,1%-ával. A nyár folyamán a Központi Bank, az EKB ösztönzésképpen további lehetőségeket lengetetett be, amivel kapcsolatosan megindultak a spekulációk. Az Európai Központi Bank szeptemberben lépéseket tett, a mennyiségi lazítás újraindítását és az eszközök vásárlására vonatkozó kötelezettségvállalást az inflációs cél eléréséig lépésekkel a gazdaság fellendülését tűzte ki célul. Christine Lagarde-t, a Nemzetközi Valutaalap vezetőjét nevezték ki az EKB elnökévé, mivel Mario Draghi hivatali ideje október 31-ével lejár.

104553759-GettyImages-159612300

Fotó: Chistine Lagarde

Az olasz politika visszatért a középpontba, amikor a jobboldali Liga és a populista Öt csillag koalíciója szétesett. Ehelyett az Öt csillag új koalíciót alakított a Demokrata Párttal, amely várhatóan kevésbé szembetűnőbben megy neki az EU költségvetési szabályainak.

Spanyolországban november 10-én, a négyéves negyedik választás után általános választásokat tartanak, miután az áprilisi választásokat követően nem tudtak a pártok koalíciót alakítani. Ebben a negyedévben nemcsak az euró övezet részvényei haladtak előre, hanem némely országban megtorpanni látszik a recesszió. A Horvátország olyannyira felzárkózott, hogy szeretnék bevezetni az eurót, több keleti országgal szemben a horvát gazdaság stabil lábakon áll. Horvátországban 2018-ban az infláció 1,6 százalékos volt. Az ország 0,2 százalékos GDP-arányos államháztartás többlettel zárta a tavalyi évet. Az államadóság a GDP 74,6 százalékára csökkent.

602x338_cmsv2_3d19927c-d184-5ef2-ad82-e29ce58b9cf3-3835296

Az Egyesült Királyságban a részvények szintén emelkedtek, bár a globális gazdasági kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak súlyosan meghatározták az árucikkeket és a pénzügyi ágazatot. A Brexit bizonytalansága erőteljes, de Boris Johnson nem szeretné, ha Nagy-Britannia az Európai Unióból rendezetlen Brexit-tel lépjen ki. Viszont a brit hazai össztermék 0,2 százalékkal visszaesett az első negyedévhez viszonyítva. A brit feldolgozószektor, az építőipari és a szolgáltatások együtt számolt beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a harmadik negyedév átlagában 49,6 volt. De ennek ellenére stabilitást láthatunk. Az Egyesült Királyságban több változást láthattunk, először is a Brexit okozta félelem miatt a vállalatok kivonulásait már befejezték a kereskedelmi cégek. Viszont az angol font augusztusban mélypontjára esett, majd bő két hónap alatt 5%-nál többet is javult az euróhoz és a forinthoz is képest. De még mindig nem mondható stabil valutának. Az Egyesült Királyság részvényei és vállalatai is szerény nyereséget könyvelhettek el ebben a negyedévben. Felmerültek különböző aggodalmak, mint pl. minőségi vállalatok növekedése, amelyeket eddig kiemelkedő és megalapozott jövedelem növekedés jellemzett, azok jelenleg a szigetországban csökkenő pályára kerültek. A minőségi növekedésű részvények és részvényalapok viszont elősegítették az Egyesült Királyság részvénypiacának pozitív hozamát ez időszak alatt. Így az angol biztosítók, a brit fogyasztói szektor növekedési pályára állhatott. Az összefonódás és az akvizíció szintén támogatást nyújtott a kereskedelmi és a magántőke-vásárlóknak az Egyesült Királyság területén, amivel elősegítették a Nagy-Britannia adósságfinanszírozását. A szeptemberi előzetes euró övezeti infláció, amely az átfogó infláció tekintetében ugyancsak csalódást keltett, miután a várt és az előző havi 1%-kal szemben mindössze 0,9% lett. Viszont több európai biztosító már nyár folyamán felkészült ezekre a számokra, mind az európai parlamenti választások miatt, mind pedig a már hosszabb ideje érezhető lassulás miatt. Ezért a kötvényalap kihelyezéseket megfontoltabbá és stabilabbá tették, az inflációkövető állampapírok súlyát mérsékelték, azok viszonylagos árfolyamesése miatt és likvidebb befektetési alapokra helyeztek több hangsúlyt, illetve több készpénzt tettek az ügyfelek portfóliójába. Ami biztos, hogy a támogató európai fiskális és monetáris politika, a szűk munkaerőpiacok és az alacsony infláció várhatóan enyhíti a lassulást és stabilizálhatja az európai gazdaságot a következő negyedévre.

335012_brexit_169

Portugália élvezi a politikai stabilitást az újonnan újraválasztott szocialista párt által, amelyet a baloldali partnerek is támogatnak, ugyanis az óvatos makroszintű költségvetési programjuk kedvez a GDP növekedésnek. A kormány felügyeli a GDP hiány szűkítését, így láthattuk azt, hogy a demokrácia 45 éve alatt minden idők mélypontján, 0,5%-os hiánycélon maradhatott az elmúlt 2018-2019-s évben a GDP hiány Portugáliában.

A német feldolgozóipar gyengélkedése már hónapok óta tart, de arra számítottak az elemzők, hogy az idei második félévben egy kicsit összeszedi magát Európa legnagyobb gazdasága. A szeptemberi munkanélküliségi ráta Németországban 5% maradt a várakozásoknak megfelelően, az augusztusi euró övezeti adat azonban a várt és az előző havi 7,5%-nál 0,1 százalékponttal alacsonyabb, vagyis 7,4% volt. Pont fordítva történt, a friss adatok szerint júliusban még mélyebbre süllyedt az aktivitást mérő BMI-index, és már csak 43,1 ponton áll, ami 7 éves rekord. A feldolgozóipar miatt esett a német kompozit mutató is. Recesszió ugyan nem várható a német gazdaságban, de erős visszaesések igen.

kép.2

Németország GDP növekedési rátája ez elmúlt évekből

Forrás: tradineconomics.com

Franciaországban sem jobb a helyzet, ott a feldolgozóipar ugyanúgy visszaesett. A kiváltó oka a kereskedelmi háború és a német ipar lassulása volt.

 

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

e-logo-portfolife_light

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!