Moody’s: csökkentek az alacsony besorolású európai vállalatok refinanszírozási kockázatai

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    London, 2017. július 5., szerda (MTI) – A magas hozamú adósságpapírok erőteljes befektetői kereslete és a lejárati szerkezetek ezzel járó javulása miatt érzékelhetően csökkentek a nem befektetési besorolású európai vállalatok csaknem ezermilliárd dolláros adósságállományának refinanszírozási kockázatai – áll a Moody’s Investors Service szerdán Londonban ismertetett éves összegzésében.

A nemzetközi hitelminősítő az európai, közel-keleti és afrikai térséget (EMEA) vizsgálta a 22 oldalas tanulmányban, de ebben a csoportban a legnagyobb súllyal az európai vállalatok szerepelnek. Rajtuk kívül Izrael és Dél-Afrika vállalati szektorai tartoznak még ebbe a csoportosításba.
A Moody’s tanulmánya szerint a vizsgálatba bevont 547 nem befektetési besorolású nagyvállalat összesen 997 milliárd dollárnak megfelelő adósságállományából 481 milliárd dollárnyi, vagyis hozzávetőleg 48 százalék a következő négy évben válik esedékessé. Tavaly a négy éven belüli lejáratú adósságállomány aránya még 53 százalék volt ugyanebben a vállalati csoportban.

maxresdefault (1)
A fennmaradó 52 százaléknyi adóssághányad négy éven túli lejáratú, és ez 2013 óta a legmagasabb arány – hangsúlyozzák a Moody’s londoni elemzői.
A 2018-2021 közötti időszakban évente lejáró adósságállomány zöme a “Ba” osztályzati sávban nyilvántartott vállalati adósok körében koncentrálódik. A “Ba” sáv a nem befektetési ajánlású besorolási kategória legmagasabb szintje, a következő, “Baa” besorolási sáv már befektetésre ajánlottnak számít a Moody’s módszertanában.
A Moody’s szerdai tanulmánya szerint a két éven belül lejáró adósságállomány a vizsgált vállalati csoporton belül 220 milliárd dollárra – 22 százalékra – csökkent a tavaly ilyenkor összeállított éves összegzés idején mért 25 százalékról, és ez szintén enyhíti a refinanszírozási kockázatokat.

page05-freeport-mcmoran-exteriornight-1024xx2115-1190-0-0
A mélyen spekulatív – a “Ca”, illetve a “Caa” besorolási sávba tartozó – vállalatok két éven belül lejáró adóssághányadának aránya a teljes portfólión belül a tavalyi 8 százalékról 6,8 százalékra csökkent.
A Moody’s egy másik, néhány nappal ezelőtt ismertetett tanulmányában az általa besorolással ellátott államadósok osztályzati dinamikáját vizsgálta, megállapítva: ebben az adóskategóriában gyengül az adósminőség. A hitelminősítő összegzése szerint ugyanis 2016 végén a cég besorolási listáján nyilvántartott szuverén adósoknak már csak az 50 százaléka volt a befektetésre ajánlott osztályzati kategóriában, vagyis a “Baa3”-as, vagy ennél magasabb minősítési szinten az egy évvel korábbi 54 százalék helyett.

Debrecen_portal_Levis_0
A Moody’s szerint a befektetési ajánlású osztályzattal ellátott államadósok arányának folyamatos csökkenését részben a kockázatosabb feltörekvő piaci szuverén kötvénykibocsátások növekedése okozza.
Magyarországot ugyanakkor – a feltörekvő piacokra jellemző globális folyamattal ellentétben – tavaly a Moody’s visszaemelte a befektetésre ajánlott szuverén adósok közé, csakúgy, mint a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings.

 

 

MTI 2017. július 5., szerda 11:28

Érdekelnek a gazdasági történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

red-arrow-curved-down

Jelentkezz most regisztrációra!