Münchener Rückversicherungs-Gesellschaft avagy a viszontmegmentő

Munich Re. és a hurricane

A klímaválság egyik győztese az elmúlt időszakban a Munich Re. Group vállalata lett. A cégnek 52,51 millárd euró lett a kapitalizációs tőkéje.

A természeti katasztrófák gyakoribbá vagy súlyosabbá válnak és válhatnak a jövőben is.

Az éghajlatváltozás befolyásolja az időjárással összefüggő természeti katasztrófákat. Az időjárási kockázatok megváltoznak, például a trópusi ciklonok, viharok, árvizek vagy aszályok miatt. Az éghajlatváltozás valóság, és befolyásolja az időjárással kapcsolatos természeti katasztrófákat. A régiótól és a természeti veszélytől függően változik a kockázati helyzet, például a trópusi ciklonok, zivatarok, árvizek vagy aszályok esetében. Többször kiderült, már, hogy a biztosítóknak pontosan meg kell érteniük ezeket a változásokat saját kockázatkezelésükhöz. A Munich Re. már öt évtizede elemzi a globális felmelegedés és a természetes éghajlati ingadozások hatását az időjárással kapcsolatos természeti katasztrófákra. Foglalkoznak a kockázatokkal, valamint a kármegelőzéssel és az új kockázatátviteli koncepciókkal. A meteorológiára és a veszteségekre vonatkozó hosszú távú adatokat használják a kockázati változások megértéséhez és a kockázati modellek megfelelő kiigazításához.

Hatalmas károkat okoztak az olaszországi áradások, a kormányfő is  felkereste a katasztrófa sújtotta térséget

Kockázatenyhítés

A tengeri jég és a gleccserek olvadnak, a tengerszint emelkedik, jelenleg átlagosan évi 3 mm-es ütemben.  A magasabb hőmérséklet nagyobb párolgáshoz és a légkör magasabb energiatartalmához vezet. Az egyes meteorológiai paraméterek és időjárási minták valószínűségei változnak, ez különösen a kockázat szempontjából fontos. Ha a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá és/vagy intenzívebbé válnak, a károk növekedni fognak, hacsak nem hoznak enyhítő intézkedéseket. Elképzelhetőek ebben az esetben építőmérnöki intézkedések vagy a földhasználat megváltoztatása. A Munich Re. az elmúlt időszakban egyre többet foglalkozik az időjárás változással és természeti katasztrófákkal. A vállalat egyre nagyobb alapokat és tartalékot képez az esetleges kárenyhitésre. A vállalat részvényei az utolsó 3 évben 53,29%-ot emelkedett, míg ebben az évben 23,29%-ot ment előre.

Földcsuszamlás Olaszországban, 13 ember eltűnt

A vállalatról

A Munich Re. Group vagy másnéven a Munich Reinsurance Company egy német multinacionális biztosítótársaság Münchenben, Németországban található. A világ egyik vezető viszontbiztosítója. Az ERGO, a Munich Re leányvállalata a Csoport elsődleges biztosítási ágaként szolgál. A Munich Re részvényeit nyilvánosan jegyzik. A Munich Re szerepel a frankfurti tőzsde DAX indexében, az Euro Stoxx 50-ben és más indexekben.

Leányvállalatok

  • Munich Reinsurance America
  • American Modern Insurance Group
  • Hartford Steam Boiler Inspection and Insurance Company (Hartfordi Gőzkazán-felügyeleti és Biztosító Társaság)
  • Munich Reinsurance Trading LLC

Munich Re warns of “challenging” renewal season for European cedants | The  Insurer

Számokban az eredmények

Az alapvető vagyon- és baleset-viszontbiztosítási üzletágban a tavalyi évhez képest romlott a biztosítási tevékenység, elsősorban a második negyedévben bekövetkezett magasabb természeti katasztrófa és ember okozta károk miatt.

A csoport az első félévben 57 millió eurónyi adósságot fizetett vissza, aminek eredményeképpen az adósság/saját tőke arány 18,4% lett, ami jobb, mint az egész évre vonatkozó 22,5%-os előrejelzésünk. Továbbá a Munich Re jelenleg 272%-os Szolvencia II mutatóval működik, ami meghaladja a 175%-220%-os célsávot és a tavaly év végén jelentett 260%-os mutatót. A június 30-án 27,4 milliárd eurós saját tőkével rendelkező Munich Re az év eddigi részében ennek 8,9%-át adta nettó nyereségként. Stabil részvényesi értéket feltételezve, az egész éves nettó nyereségre vonatkozó “képes” becslésünk azt jelentené, hogy a Munich Re a részvényesek számára a saját tőkére vetített megtérülése a tizenegyes évek közepén lenne, ami meghaladja a 11%-os tőkeköltségünket. A részvényeseknek nyújtott saját tőke megtérülése nem tér el túlságosan ettől, ha a 2023-as nettó jövedelemre vonatkozó tényleges előrejelzésünket használjuk. Fenntartjuk 380 eurós valós értékbecslésünket és no-moat besorolásunkat. A valós értékbecslésünk a 2023-as nettó jövedelem előrejelzésünk 11,5-szerese körül van.

Münchener Rückversicherungs-Gesellschaft Chart

Mi várható a közeljövőben?

A világ legnagyobb viszontbiztosítója, a Munich Re arra számít, hogy a viszontbiztosítási védelem iránti kereslet tovább emelkedik, annak ellenére, hogy az ingatlan- és baleseti üzletágban az árak emelkedtek. A globális viszontbiztosítási piac a 2023 és 2025 közötti időszakban az infláció levonása után is évente enyhén növekedni fog – közölte a DAX40 -ban jegyzett csoport a szeptember első hétvégéjén  Monte-Carlóban tartott éves iparági találkozóján. Az igazgatóság figyelmeztetett a továbbra is magas inflációra, amely a biztosítási kárigények költségeit is felhajtja. Ráadásul a tornádókkal és jégesővel járó heves zivatarok okozta pusztítás már most annyiba kerül az ágazatnak, mint egy erős hurrikán. A Monacói Hercegségben megrendezett hagyományos “Rendez-Vous de Septembre” rendezvényen a viszontbiztosítók, mint például a Munich Re, a Swiss Re és a Hannover Re, a hétvége óta ismét a szerződések megújításának árairól és feltételeiről egyeztetnek a következő évfordulón olyan elsődleges biztosítókkal, mint az Allianz és az Axa. Az előző megújítási fordulókban a viszontbiztosítók már jelentősen megemelték az áraikat ügyfeleiknél. Az áremelkedés ezért rövid középtávon ismét kedvezhet a Munich Re. részvényének.

Áremelkedések várhatóak

Az ágazat olyannyira többet kér a természeti katasztrófákból és különösen más természeti veszélyekből eredő kockázatok átvállalásáért, hogy a Moody’s hitelminősítő intézet felmérése szerint tízből kilenc elsődleges biztosító a következő évben már nem kíván további kockázatokat engedményezni a viszontbiztosítóknak. Ennek megfelelően az elsődleges biztosítók valószínűleg a jövőbeni veszteségek nagyobb hányadát vállalják majd magukra .- állapította meg Helena Kingsley-Tomkins, a Moody’s elemzője.

A Standard & Poor’s (S&P) hitelminősítő ügynökség a Munich Re-hez hasonlóan a viszontbiztosítási védelem iránti kereslet további növekedésére számít. Az ügynökség szakértői ezt a természeti katasztrófák, köztük a hawaii és dél-európai erdőtüzek, valamint a szlovéniai és ausztriai súlyos árvizek okozta károk növekedésének is tulajdonítják. Az infláció erőteljes emelkedése miatt a természeti katasztrófák növekedése nélkül is egyre drágábbak a veszteségek a biztosítók és a viszontbiztosítók számára. A viszontbiztosítók már csak ezért is igyekeznek magasabb díjakat erőltetni ügyfeleikkel. Johannes Bender, az S&P elemzője arra számít, hogy sikerrel járnak.

Munich Re says 2021 profit goal in reach despite Covid-19, storms

Javaslat

Vásároljon európai részvényeket. Köztük vegye meg a Munich Re. részvényét is. A Munich Re. egy darab részvénye 374,8 euró, ami azt jelenti, hogy Munich Re. 8 db vétele 2998,4 euró . Érdemes a portfoliójában ezt a részvényt megvásárolni hiszen akár rövid, akár középtávon 15-20%-os emelkedést várnak tőle. Befektetési minumum ebbe a részvénybe forintban 1.160226 forint a szeptember 15-i árfolyam alapján. Ha Munich Re. részvényt vásárolunk, ne feleddjük a többi jó európai részvényt se portfoliónkba megvenni.Ilyen jó részvény, még az Adidas, a Nestlé, a Reckitt Benchiser, a Novozymes, Novo-Nordisk és a Prudential Plc és a UBS, L’oreal részvénye.

Munich Re Quits GFANZ Net-Zero Climate Finance Alliance Due to Legal Risks  - Bloomberg