Nagy zuhanás után gyors helyreállás

Ittatok már finom Hollywood-i Karamella Cappuccinot? Ha még nem akkor érdemes lenne megkóstolnotok, én ezt három hete a Mamutban megtettem. Zoltánnal ültem be egy kávéra és átbeszéltük az angliai szavazás eredményét, a Brexit hatásait. Sokan vagyunk avval úgy , hogy csak a hozamért tesszük félre a pénzünket, de a biztonságra nem ügyelünk. Akkor mindenki számára világossá vált, hogy a pénzünk értéke akár 20-25%-ot is eshet egy nap alatt. Viszont ha jó kezekben tartjuk ezt a pénzt, és egy jó letétkezelő Bank jól kezeli ezt, akkor kikerülhetjük a nagy eséseket. Ezt a Linzi központú Bank, a Partner Bank azóta meg is mutatta, de inkább elmesélem Zoltán történetét . Elmondom töviről hegyire azt amit már a Biztoshozam és a Portfolife kft. ügyfelei már ismernek.  Amikor megtörtént a Brexit , és a kilépést megtudtam, nagyokat zuhant a DAX és a Dow Jones . A forint is súrolta 322 Ft-os euró határt. De már remélhetőleg ez a múlté .Már elég fényes a piac helyzete a három hetihez képest. Jelenleg a Dow Jones 18517 ponton áll, amig az európai Dax index újra 10000 pont felett ,így 10.071 pontos zárással végzet tegnap a tőzsdén.

Szóval ha érdekelnek a hasonló történeteink akkor csak regisztrálj itt.

Biztoshozam és a Portfolife kft.ügyfelei ismerik ezt a történetet már, és szeretném ha ti is olvasnátok a teljes történet minden részletét . Ezért megosztom veletek ezt a június utolsó hétvégéjének a  történetét

 

 

“Péntek reggel finom jemeni fűszeres kávéval indítottam napot, és döbbentem olvastam a Brexit eredményét. A brit népszavazás, amelyen az EU-ból való kilépés mellett vagy bennmaradás mellett tehették le voksukat a brit választópolgárok. Bekövetkezett az, amire senki se gondolt. Előrelátásomnak köszönhetően 2016. június 23. napján egy nagyobb összeget dollárba átváltottam. Dolláronként 14 Ft kerestem. Egymillió Ft-nál ez, több mint 50.000 Ft hasznot jelentett. Többen voltak, akik azt gondolták, hogy a britek benn maradnak. Skócia bennmaradt volna, de a britek és Wales nem. A font esett, de a forint is 320 forint fölött járt, az euróhoz képest – 1985 óta nem volt olyan mélységekben, mint június 24 – én.unio

Nagy–Britannia megszavazta a kilépést. Több, mint 1 millióval többen szavaztak a kilépésre szavazók. A Brexit hatására az ügyfelek érdeklődtek, hogy hazánkra, illetve befektetéseire vonatkozóan milyen hatások várhatóak.

Az országban uralkodó tikkasztó meleget egyre nehezebben viselve a klíma alatt ültem és egy régebbi ügyféllel, Zoltánnal telefonon beszélgettem, hogy este 18:00–kor találkozzunk a Mamutban, a Frei kávézóban.

Egy–egy Hollywood-i Karamella Cappuccino mellett kezdtünk beszélgetni. Zoltán üzletember, több élelmiszerbolt működtetője szerte az országban. Zoltán találkozásunk előtt egy német üzletemberrel tárgyalt egy új franchise élelmiszerbolt hálózat létrehozásáról.

Zoltán 70 millió forint összegű tőkéjét helyezné el az osztrák befektetési bankban. Zoltán már rendelkezik egy letéti számlával a Bankban, és mivel elégedett a számla teljesítményével, így befektetéseken gondolkodik. Zoltán érdekeltségei miatt előszeretettel érdeklődik a Brexit hatásairól, illetve, hogy Bank hogyan kezeli a vagyon kezelt kosarakat, ahová Zoltán havonta félreteszi a család megtakarítását. Mielőtt a heti amerikai és európai piacról beszélgettünk, megnyugtattam Zoltánt az események miatt, tájékoztatom a Partner Bank által elmondottakról. ”Még a referendum előtt, azaz mielőtt döntésre került volna, hogy Nagy-Britannia valóban kilép-e az EU-ból, a befektetési alapokból álló vagyonkezeléseinkben a részvényarány lecsökkentésre került és 15%-ban felépítettük a cash pozíciót. A mai tőzsdei kezdettel a részvényarányt Európában tovább csökkentettük és így a cash pozíciót 25%-ra emeltük fel, mely készpénz formában és pénzpiaci alapok formájában valósult meg. A helyzetnek megfelelően az amerikai értékekre való folyamatos súlyozást fogjuk a továbbiakban megfontolni. A stratégiailag kezelt indexkosár aktuálisan kb. 20%-os kötvénybefektetéssel rendelkezik. Az általános világszerte diverzifikált felépítését a részvényarány súlyozásában a mai napon a tőzsdék reggeli nyitásakor USA-ra módosítottuk Európával szemben. A Kopernikus Részvénykosarunk a válogatott minőségi részvényekből álló specialitása miatt nem szükségeltetett semmiféle módosítást. A helyzetet ettől függetlenül folyamatosan figyelni fogjuk, hogy bármikor intézkedéseket hozhassunk”

Zoltán idáig is bízott a Bankban, de az elhangzottak alapján további befektetéseket szeretne eszközölni. A heti gazdasági eseményekről tájékoztattam, de közben rendeltem még egy karamellás kávét, mert a mai nap után megérdemlem. Nem kell túlaggódni a font leértékelődését (390,89 Forintra leértékelődött), de várható még a font további gyengülése. De a gyengülés miatt érdemes alacsonyabb árfolyamon vásárolni értékpapírokat. Zoltán gyógyszeripari befektetésekben is gondolkodik. A héten megjelent egy cikk, hogy a Bayer eladhatja a radiológiai berendezéseket gyártó üzletágát, amely akár több mint 3 milliárd dollárt is érhet.

Zoltán figyelemmel kísérte az e heti eseményeket. Tudja, hogy a hét elején még nagyon jól alakult a piaci hangulat. Mivel az Erste Banknál számlatulajdonos, így hallotta annak a szerződésnek létrejöttét, amely a magyar Erste Bank Hungary 15-15 százalékos részesedésének megvásárlásáról szól. A szerződésének tervezetét a magyar állam és az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) 2016.június 21-i napon írta alá, előtte viszont az Erste Group tőkeemelést hajtott végre. Hétfőn még a DAX30 indexe még 3,20% pluszban zárt, de sajnos péntekre megingott a piac, így pénteken 9480 ponton, az előző naphoz képest 8,07% mínuszban, míg a Dow Jones 17400 ponton 3,39% mínuszban zárt. A svájci jegybank napközben beavatkozott, mivel a frank elérte volna a kritikus 300 ft-ot is.

Sajnos Soros György jóslata jött be a „Fekete Péntek”-re vonatkozóan. Viszont az én véleményem is az, hogyhatalmas zuhanásokat követően megnyugszik a piac és inkább a vételi oldalon kell állni, vásárolni kell. 07soros

Zoltánnak Ázsiában is volt felvevő piaca az élelmiszer eladására. A hongkongi Hang Seng 4,4%-os, míg a kínai Shanghai Composite 1,2%-os mínuszban zárt. Hszi Csin-Ping kínai államfő szombaton Pekingben találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, orosz-kínai együttműködési megállapodás miatt.

Beszélgetésünk közben olvastam és meséltem Zoltánnak a magyar piaci helyzetekről is (a forintra tartósan kihat a Brexit). Eközben a kávézóban David Cameron beszédét hallgattuk (amelyben közölte a távozási szándékát), ezek után tájékoztatták a közvéleményt a Berlinbe szombatra EU által összehívott konferenciáról, hogy megvitassák a Brexit következményeit.

A hét elején és közepén még a banki papírok hozták a legnagyobb százalékot erősödésben, pénteki tőzsdezárásra viszont a Barclays 20,68 %-ot, addig a Lloyds 23,27%-ot, míg a Royal Bank of Scotland 20,94 százalékot esett. A Moody’s kilátásba vette, hogy a britektől megvonja a „AAA”-s minősítést, végülleminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Nagy-Britannia államadós-besorolásának kilátását. A hét elején viszont Szerbia államadós-besorolási osztályzatán a Fitch Ratings hitelminősítő ügynökség az eddigi „B plusz”-ról „BB mínusz” fokozatra javította.serbia

Azért Zoltánnak a beszélgetés közben tudtam meglepetést okozni, hiszen ő sem tudta, hogy a Tesla, az amerikai elektromos autógyártó cég bejelentette, hogy megvásárolja a napenergiával foglalkozó SolarCity-t.Amerikával kapcsolatosan Zoltánnak több kérdése is volt: mennyire stabil ott most a piac és mennyire rázta meg Amerikát Nagy-Britannia kiválási szándéka. Amerikában plusszal kezdődött ez a hét, visszafogottabb, 0,6-0,7 százalékos emelkedést lehetett látni, igaz itt is a hétvégére a bankpapírok árfolyama esett, a legnagyobbat a Goldman Sachs árfolyama közel 7%-ot zuhant. Jelenleg az euró-dollár keresztárfolyama 1,11044. Míg a dollár árfolyama 286,50 forint. 3,34 %-ot erősödött a dollár, amíg a svájci frank pedig 6,43 %-ot a forinthoz képest, így a svájci frank 293,90 Ft. Szerintem az amerikai gazdasági helyzet sokkal stabilabb, és a jegybanki környezet stabilitást és biztonságot hoz, hisz az USA nem a II. Világháborút követően jött létre. intézményei kialakultak, a főbb gazdasági problémákat hatékonyabban tudja kezelni. Az Unió szembe került az első igazi gazdasági, politikai és társadalmi problémájával, amit nem kezdett el időben orvosolni. Az Unió rendelkezik erős alapokkal, amellyel a fennálló problémát kezelni tudja. Az árfolyamok estek, de várható még a további esés, de így olcsón lehet a vezető részvényeket vásárolni, ami hosszú távon mindig biztos, jelentős hasznot fog eredményezni. A világgazdaságban a piaci esések elsősorban (lásd a 2007 – 2008. évi válságot) a pénzügyi szektort érintették, majd az energia és az autó szektort érte el a válság szele. Célszerű a jelenlegi helyzetet kihasználni, legalább tíz darab befektetési alapot vagy húsz darab vezető amerikai részvényt vásárolni az élelmiszer és szolgáltatási szektor területéről. Ezen kívül célszerű az univerzális pénzeszközbe, az aranyban is tartani a tőkét, hisz értékálló, stabil fizetőeszköz.

Zoltánnal két nap múlva folytatjuk a konzultációt, erőteljesen gondolkodik a szétporlasztott befektetéseken, úgy véli, hogy a gazdasági környezet adott a vásárlásra, így gondolkodik a 119,44 $ árfolyamú McDonald’s részvény vásárlásán, a Colgate-Palmolive részvény, Adidas részvénybe, illetve egyéb befektetési alapokba való befektetésen.”314935027.adidas-context-15

 

Érdekelnek hasonló történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj!

      Itt megteheted!

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés