Negatívra rontotta Olaszország adósosztályzati kilátását a Fitch Ratings

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    London, 2016. október 21., péntek (MTI) – Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Olaszország államadós-besorolásának kilátását pénteken a Fitch Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az államháztartási konszolidáció ismétlődő halasztgatása rontja a hitelességet.

A nemzetközi hitelminősítő “BBB plusz” befektetési ajánlású osztályzattal tartja nyilván a hosszú futamidejű olasz szuverén adósságot. A cég péntek éjjel Londonban közölte, hogy a kilátás rontásával egy időben ezt az osztályzatot megerősítette.fitch-ratings-e1463802728200
 A negatív kilátás indoklásában a Fitch kiemelte, hogy a 2017-re szóló olasz költségvetési tervezet 2,3 százalékos GDP-arányos hiánycélt tűzött ki, jóllehet az áprilisban elfogadott stabilitási programban még 1,8 százalékos, a tavalyi stabilitási programban 0,8 százalékos hiányterv szerepelt.
    A Fitch Ratings a maga részéről 2,4 százalékos hiányt vár jövőre. A cég szerint 2013 óta immár gyakorlattá vált a költségvetési elcsúszás Olaszországban.
A hitelminősítő előrejelzése szerint a hazai össztermékhez mért bruttó államadósság-ráta 2016 végére 132,8 százalékra emelkedik a tavalyi év végén mért 132,3 százalékról. A Fitch azzal számol, hogy a bruttó adósságráta 2017-ben – a korábban vártnál két évvel később – tetőzik 133,3 százalékon, és a későbbiekben is csak lassan csökken. A cég még 2020-ra is 128 százalékos bruttó olasz államadósság-rátát valószínűsít, hangsúlyozva, hogy a “BBB” osztályzati sávban szereplő szuverén adósok mediánértéke 40 százalék.
A magas adósságszint kiteszi az olasz gazdaságot a potenciális sokkoknak, és korlátozza az anticiklikus költségvetési politika mozgásterét – áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.
A hitelminősítő kiemeli, hogy mindezt az olasz bankrendszer magas nem teljesítő kinnlevőség-portfóliója is tetézi. A Fitch Ratings adatai szerint a szektorszintű nominális nem teljesítő kinnlevőség-állomány a június végi állapot alapján 331 milliárd euró volt; ez a teljes követelésportfolió 16,4 százaléka és az éves olasz GDP-érték 20 százaléka.
 A Fitch rontotta a gazdasági növekedésre adott előrejelzését is. Új prognózisa szerint az olasz hazai össztermék az idén 0,8 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal bővül. A hitelminősítő eddigi előrejelzésében 2016-ra 1 százalékos, 2017-re 1,3 százalékos növekedés szerepelt.
A Fitch Ratings elemzése kiemeli, hogy a reálértéken számolt olasz hazai össztermék jelenleg épphogy meghaladja a 2000-ben elért szintet, és 7 százalékkal elmarad a 2007-ben mért legutóbbi csúcstól.
A Fitch elemzői hangsúlyozzák, hogy Görögországot nem számítva ez a legrosszabb teljesítmény az euróövezetben.
A hitelminősítő becslése szerint az olasz gazdaság növekedése a 2016-tal záruló öt évben átlagosan mínusz 0,6 százalék lesz, jóllehet a cég listáján szereplő “BBB” kategóriás szuverén adósok átlagos növekedése mediánértéken számolva ugyanebben az időszakban eléri a 3,1 százalékot.lead_560w
 A Moody’s Investors Service “Baa2”, a Standard & Poor’s “BBB mínusz” hosszú távú szuverén besorolással tartja nyilván Olaszországot. A Moody’s osztályzata egy, az S&P olasz besorolása két fokozattal gyengébb a Fitch Ratings által Olaszországra érvényben tartott minősítésnél, de mindkét cég olasz adósosztályzata stabil kilátású.

MTI 2016. október 21., péntek 23:47

Érdekelnek ilyen rövid gazdasági hírek?

Akkor csak kattints ide!

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés