Nyugdíjbiztosítás összehasonlítás: Egy kis házi verseny

Nyugdíjbiztosítás összehasonlítás: Egy kis háziverseny

Sokan kérdeznek bennünket arról, hogy: “Melyik nyugdíjbiztosítás a legjobb“? És bármennyire is szeretnénk egyből rávágni egy választ, egyszerűen nem lehet. Viszont arra gondoltunk, hogy mi lenne, ha egy cikkben bemutatnánk hogyan gondolkozunk, amikor keressük az ideális megoldást. Jöjjön hát egy kis nyugdíjbiztosítás összehasonlítás házi verseny.

Korábban érkezik a nyugdíj decemberben - Újpesti Hírmondó

Nyugdíjbiztosítás összehasonlítás: Az alapok

Akadnak olyan szempontok, amelyek minden nyugdíjbiztosításra egyformán igazak, így nincsen közöttük semmilyen jelentős eltérés. Ezek elsősorban a törvényi szabályzásból adódnak, ide tartozik:

  • Négy  féle szolgáltatás (elérés, nyugdíjba vonulás, TB rokkantság, halálozás)
  • Igényelhető 20%-os adókedvezmény (évente legfeljebb 130 ezer forint)

Arra gondoltunk, hogy objektív szempontok alapján 3 különböző nyugdíjbiztosítást fogunk összehasonlítani: Generali MyLife, MetLife Nyugdíjprogram, Uniqa Jövőkulcs Bonus. Akkor vágjunk is bele!

Mennyire fontos a TKM?

A TKM azaz teljes költség mutató arra hivatott, hogy megmutassa mekkora költséggel dolgozik a biztosító. Elvileg tehát minél kisebb ez a szám, annál olcsóbb a szerződés. Nézzük meg a 3 választott nyugdíjbiztosítás esetén ez hogyan néz ki 15 éves távon:

      • Generali MyLife 2,45-3,70%
      • MetLife Nyugdíjporgram 3,14-4,41%
      • Uniqa Jövőkulcs Bonus 2,21-3,94%

forrás: mnb.hu

Ötből négy kategóriában a Generali bizonyult a legjobb biztosítónak |  Biztosító Magazin

Ezek alapján felállíthatunk egy sorrendet, vagy mégsem? Miért van két érték megadva? Mindjárt válaszolunk is. A TKM számítás egy érdekes dolog. Azért van két érték megadva, mert az egyes befektetési alapoknak, amelyeket választunk egy nyugdíjbiztosításba más-más költsége van. Tehát, ha a fenti példát nézzük, akkor a MetLife alacsony költségű portfólió olcsóbb, mint a Generali vagy Uniqa drágábbja. Tehát már nem egyértelmű a felállított sorrend. Arról nem is beszélve, hogy ez 15 évre vonatkozik. Mi történik akkor, hogyha nekünk 27 vagy 28 évünk van a nyugdíjig? Akkor nincs is számunkra TKM mutató. Sőt, a TKM mutató azt feltételezi, hogy minden egyes díjat befizetünk a futamidő végéig. Amennyiben szüneteltetjük a nyugdíjbiztosításunkat, akkor másképp reagálnak rá a szerződések, és változnak a költségek. Összegezve a TKM egy jó kiindulási alap, de nem szabad csak a költségek alapján választani.

 

MetLife Building – Wikipédia

Nyugdíjbiztosítás összehasonlítás: A befektetés

Leegyszerűsítve ezt a pontot melyik a jobb?

  • Ha 6% költség mellett elérünk 10% nyereséget, vagy
  • ha 3% költség mellett 6% profitot?

A helyes válasz, hogy az első esetben, hiszen nettó 4% van szemben a nettó 3%-kal. Természetesen egy portfólió összeállítása komoly feladat, nincsenek garantált 8-10%-os éves hozamok. Illetve, azt is tudjuk, hogy a múltban elért eredmények nem garantálják a jövőbeli eredményeket. Viszont érdemes kiindulni belőle, hogyan teljesítettek az azonos kockázatú eszközalapok. Nézzük meg az elmúlt egy évben hogyan teljesítettek az egyes nyugdíjbiztosításban választható eszközalapok, amelyek eredményeit a biztosítók saját oldaláról kerestünk ki, és véletlenszerűen választottuk ki. Vegyük előre a részvényeket:

Változások az Uniqa menedzsmentjében - Portfolio.hu

  • Generali Innováció részvény 35,24%
  • MetLife US Top amerikai részvény 26,52%
  • Uniqa Fejlődő piaci részvény 24,21%

Gyönyörű eredmény mindhárom részvénytől, ami megmutatja számunkra, hogy érdemes pénzt befektetni, ebben a nehéz időszakban is. És ez csak egy-egy részvény volt a biztosítók széles kínálatából. Nézzünk meg egy-egy kötvény eszközalapot is:

  • Generali Világjáró kötvény 4,33%
  • MetLife Balance globális kötvény 11,31%
  • Uniqa Globális kötvény 8,98%

Ennél a hasonló besorolású kötvényeknél már nem a Generali volt a legjobban teljesítő, hanem a MetLife és az Uniqa. Ebből is látszik, hogy mennyire körültekintően kell eljárni, amikor nyugdíjbiztosítást választunk.

 

Nyugdíjbiztosítás összehasonlítás: Összegzés

Először is szeretnénk jelezni, hogy a három választott nyugdíjbiztosítás és a bemutatott eszközalapok nem minősülnek ajánlattételnek. Mindössze szemléltetni szerettük volna, hogy valójában mennyire nehéz megtalálni az ideális nyugdíj megtakarítást. A költségek és a hozamok az alapjai a választásnak, viszont akkor nem beszéltünk még az egyes szerződések rugalmassági pontjairól, extra szolgáltatásairól.  Viszont az látszik, hogy szakember segítsége nélkül nagy és felesleges kockázatot vállalunk. Csak éves szintű 1% veszteség egy jobb megoldáshoz képest, kellően hosszú futamidő alatt, akár milliós veszteséget jelenthet mire nyugdíjba vonulunk. Éppen ezért Ön ne kockáztasson! Menjen biztosra és kérje szakértő csapatunk segítségét! A versenyen mi ilyen általános feltételek mellett döntetlent hirdetünk, mind a három nyugdíjbiztosítás potenciálisan jó megoldás. Hogy egyéni szinten Önnek melyik lesz a nyerő nyugdíjbiztosítás, azt csak akkor tudjuk meg, ha felkeres bennünket!

Milyen egy jó üzleti terv? » StartupCafe

 

Miért kell pénzügyileg terveznünk nyugdíjba vonulásunkat?


Régóta fennálló tendencia az, hogy az átlagos öregségi nyugdíj és az átlagkereset között egyre jobban nő a különbség. Az átlagos kereset és az átlagos nyugdíj között 32% a különbség, ami éves viszonylatban 562 044 Ft kiesést eredményez. Vajon tudjuk-e életszínvonalunkat is 32%-kal csökkenteni nyugdíjba vonulásunkat követően? Ha nem tartja reálisnak a hirtelen életszínvonal csökkentést, akkor megoldást kell találnia. Ezt a helyzetet természetesen tovább ronthatja az egészségi állapot romlása, amennyiben csökkent jövedelméből még a kezeltetés járulékos költségeit, gyógyszer és segédeszközök költségeit is fizetnie kell.

Nyugdíjterv vállalkozóknak - Biztosítások vállalkozóknak

 

 

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!

Mi válaszolunk a kérdéseire és tájékoztatjuk a piaci lehetőségekről.