Piaci körkép – nem kell rögtön pánikolni

Nincs ok pánikra.

Gizi néni, nem messze tőlünk, egy öreg társasház polgári lakásában él, nagyon bírom az öreglányt. Minden reggel korán kel és már a folyosót takarítja. A férjével és fiával él. Férje a Molnál benzinkutas, a fia taxisként dolgozik.

A férjének régi, kétütemű Wartburgja van, ami zabálja a benzint. De most nagyon örül. Az olaj hordónkénti árának csökkenése ugyanis begyűrűzött a benzinárakba is. A Brent és a WTI hordónkénti olaj ára pénteken már emelkedéssel zárt, 32,18 dolláron. A Magyarországi 95 – ös benzin ára átlagosan 315 ft – on van. De van olyan benzinkút, ami a minimum áron van, vagyis 297 Ft – on. A Molról még annyit, hogy a magyarországi vezető részvények közül a legstabilabbnak bizonyult, mindössze 0,18 százalékkal gyengült a múlt héten. Ugyanebben az időszakban a legnagyobb, 4,50 százalékos esést pedig az OTP szenvedte el.

A taxisként dolgozó, Gábor későn kell, mert éjszaka dolgozik. Már a 1990 – es években kezdett taxisként dolgozni. A héten viszont feldúlva ment el otthonról dolgozni, egy másik társaság erőteljes piaci megjelenése miatt. Vezetés közben gondolkodott, hogy milyen régóta nincs felesége, 10 éve elváltak. Gábor 40 éves. A volt felesége banki alkalmazottként áll alkalmazásban. Felesége Németországban, a Deutche Bankban dolgozik. Kitűnő német tudással rendelkezik. Vezetés közben rágondolt, találkozni szeretett volna vele, emiatt felhívta, hallani akarta a hangját. Hosszas beszélgetést követően a munkára terelődött a szó. Gábort érdekelte, hogy mi van a német bankkal. A felesége, Mariann Deutche Bank részvényeibe fektette a pénzét. A Deutsche Bank részvényei 3,4 százalékot estek 2016. 01. 21 – én, miután a bank kiábrándító eredményt jelentett és a teljes tavalyi évet veszteséggel zárta. A bank részvényeinek értéke a 2009 – es értéke körül jár jelenleg. Más bankoknak viszont jót tett Mario Draghi bejelentése (Európai Központi Bank vezetője), amely szerint újabb tőkeinjekciót kaphatnak a pénzintézetek. Draghi egyúttal megnyugtatta a befektetőket azzal a kijelentésével, hogy jóval ütésállóbbak jelenleg a bankok, mint a 2008 – as válság előtt; egy hasonló helyzet ugyanis akkoriban sokkal komolyabb sebet ejtett volna a bankrendszeren.

Gábor érezte, hogy Mariann idegesebb volt a kialakult helyzet miatt. Elfogadta Gábor meghívását végül márciusra. Mariann elújságolta, hogy a BlackRock – nál állást ajánlottak neki. Mariann tisztában volt azzal, hogy kiválóan teljesített a világ legnagyobb vagyonkezelője, a BlackRock. Gábor nem értette, hogy Mariann miért csak német részvénybe fektet? Gábor úgy vélte, hogy inkább kőolajat vagy energiaszektoros befektetési alapokba kellene a megtakarítást fektetni? Úgy vélte, hogy ha hosszabb távon gondolkozik az ember, akkor General Motors alapokba kellene fektetni, jelenleg alacsony árfolyamon hozzáférhető. Gábor nem értette, hogy Mariann miért nem dollárban tartja a pénzét, ugyanis az valamelyest stabilitást mutat. Igaz az euró péntekre 311,43 Ft – on zárt. Tehát erősödött. De Gábor úgy véli, hogy megfelelő befektetési forma lenne, hogy magasabb összegből államkötvényt, Magyar államkötvényt vásárolni. Részvény terén Gábor azt olvasta a neten, hogy a McDonalds (ISIN: US5801351017) jó befektetésnek bizonyul, mivel e részvény osztalékot is fizet, és jelenleg kedvez neki a piac. Jelenlegi hozama is jó, aki a 90 – es évek elején 1000 dollárért vett részvényt (ami akkor még 14 dollárba került, az most jeleneleg118,40 dollárt ér) az nagyon jól járt most, kb. 8450 dollárt kaphatna eladás esetén.

Képzeljük el ugyanezt milliós tételben. A 2008 – 2009 – es válság alkalmával se zuhant az értéke, válságálló.

Gábor örül a márciusi viszontlátásnak. Bízik abban, hogy a jelenlegi helyzet nyugvó pontra jut az országban, kapcsolata volt párjával új útra léphet. Gábor tudja, hogy felesleges pánikolni, mert minden alakul, változik, így mindig van lehetőség befektetésre.