Romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban

Washington, 2017. február 10., péntek (MTI) – A borúlátóra fordult kilátások miatt romlott a fogyasztói bizalom az Egyesült Államokban februárban – ez derült ki a Michigan egyetem szokásos havi felméréséből, amelynek előzetes eredményét pénteken tették közzé.

A fogyasztói hangulatindex 95,7 pontra esett vissza a januári 98,5 pontról, miközben elemzők 97,9 pontra számítottak A januárinál jobb adatot utoljára 13 éve, 2004 januárban mértek.
 A fogyasztói hangulatindex februári előzetes értéke a jelentős csökkenés ellenére is az utóbbi évtized öt legjobb adata között van.1
Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 90,3 pontról 85,7 pontra esett, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató pedig 111,3 pontról 111,2 pontra csökkent.
Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,8 százalékra nőtt az előző havi 2,6 százalékról, míg az öt-tíz éves inflációs várakozás 2,5 százalékra mérséklődött a januári 2,6 százalékról.
A fogyasztók háromnegyede arra számít, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve emeli a kamatokat. A háztartások egyharmada – 1984 márciusa óta a legtöbben – azt várja, hogy idén tovább csökken a munkanélküliségi ráta.
A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.
A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében.michigan-index

MTI 2017. február 10., péntek 16:40mti_hirfelhasznalo

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok, banki terméketek ?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

Érdekelnek a gazdasági folyamatok akkor csak regisztrálj itt !

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés