Stresszhelyzetben volt Olaszország, tesztelték is eléggé.

Ma és három hete is hasonlóan jó idő volt. Most ebben a szinte kánikulában visszagondolok, Géza bácsiékkal való találkozóra  és elszorul a szívem. A kis Máté gyereknek szeretnének félrerakni. Akkor még nem voltunk túl a Jackson Hole-i konferencián tartott beszéden. Janett Yallen még nem nyilatkozott azon a héten. Hiszen még az olasz bankválság miatt az olasz bankok stressztesztjei akkor fejeződtek be. Akkor még a DAX 10130-en tartózkodott, míg ma 10523 ponton ez 3 hét alatt majdnem 4 %-os pluszt jelent az európai vezető 30 részvénynek. Tegnap nagyon vártam az amerikai Fed elnök beszédét, amelyben az elnöknő megemlítette,hogy ”  az elmúlt 9 recesszió során a Fed átlagban 5,5 százalékponttal mérsékelte az alapkamatot, jelenleg azonban az alapkamat hosszabb távú egyensúlyi szintje 3% körül van, ez alapján tehát indokolt lehet az aggodalom, hogy a jegybanknak nem lesz elegendő tere a kamatcsökkentésre.” Mi augusztus első hetében Géza bácsival és Daniellával átfogóan beszélgettünk a gazdaságról és arról,hogy mennyire szeretnek az emberek megtakarítani. A Biztoshozam egyik legfontosabb mondata, és jelképe megegyezik a cégünk jelképével. “Befektetés egy életen át” ugyanezt képviseli a fővállalkozóm a PortfoLife kft is(vagyis  a hosszú távú személyre szóló tanácsadásban hiszünk és az ügyfelekkel való negyedéves találkozóban ,mert nem jó ha miután megköti a szerződést az üzletkötő akkor eltűnik.) Daneilla azon a beszélgetésen boldog volt. Sokat beszéltünk azóta is telefonon. Nem szaporítom tovább  a szót , ha szeretnétek ismerni a teljes történetet csak olvassatok tovább.

Érdekelne a folytatás?

Illetve ha érdekelnek a hasonló történeteink akkor csak regisztrálj itt.

Biztoshozam és a Portfolife kft.ügyfelei ismerik ezt a történetet már, és szeretném ha ti is olvasnátok a teljes történet minden részletét . Ezért megosztom veletek ezt a július 24-25-ei hétvégéjének a  történetét12961594_936942253085885_7913740452893558778_n

“Hazafelé péntek este, vezetés közben több hívás is érkezett a telefonomra, érdeklődtek a számlájukkal kapcsolatban. Vezetés közben hívott Géza bácsi is, aki egy meglévő ügyfelem szomszédja. Reggelre beszéltünk meg egy találkozót. A jövő héten Spanyolországba utazik nyaralni az unokájával és a fiaival. Mielőtt Géza bácsival találkoztam volna kora hajnalban elolvastam a tőzsdei, nemzetközi gazdasági híreket és örültem, hogy a Dow Jones indexe 191,48 ponttal, 1,04 százalékkal emelkedett. Illetve megtudtam, hogy a S&P 500-as mutató 18,6 ponttal, 0,86 százalékkal erősödött. Láttam, hogy a Nasdaq ezzel egyidejűleg 1,1% ponttal erősödött, így újra rekordszinten tartózkodik.

A találkozásra vidéken került sor, Úriban, az Emericusban. Úri Pest megyében található 2100 főt számláló falu. Géza bácsi 70 éves kora ellenére, könnyen, fiatalosan mozog. A találkozóra elkísérte unokája, Daniella is. Mindhármunk részére kértem egy Toncoffee Cappuccinot, egy finom különleges kávét, amely kesudiót, aszalt szilvát és két szem tonkababot tartalmaz. Daniella, a faluban a helyi csokoládégyárban dolgozik és anno Géza bácsi is a faluban dolgozott postásként.12106779_10203974637684844_5973706011101777761_n

Daniella részére egy hosszú távú megtakarítást szeretnének elindítani, nyugdíj célra és a 3 hónapja megszületett gyermekének, Márknak a jövőbeli iskoláztatására, életére. Géza bácsi már így ünnepel, örül az unokának, és gondoskodni szeretne róla. Daniella pár évvel ezelőtt már kötött lakáscélú megtakarítást egy lakás takarékpénztárral. Daniella és Géza bácsi a szerződéskötés előtt pénzügyi információkra kíváncsiak. Pénteken a BUX 2%-os erősödéssel búcsúzott a héttől, köztük a MOL részvények is jól teljesítettek. Daniella testvérei Németországban dolgoznak, ezért kíváncsi volt a heti német adatokra is. Meglepődött a 0,4%-os visszaesést mutató a német ipari megrendelések júniusi adatain, illetve az Allianz negyedéves jelentésén, miszerint a cégnek felére esett a profitja, amit a természeti katasztrófák és csapások, viharok is okoztak. Jelenleg az Allianz részvények hozzák több hete az egyik legnagyobb veszteséget, 2016. április közepén 155 eurót értek a részvények, ma már csak 126,45 eurót. Viszont az Erste Bank Hungary 100,7 millió euró nettó nyereséget ért el Magyarországon az év első hat hónapjában, szemben a 2015. első fél évi 34,6 millió euró veszteséggel. A hét elejére már megjöttek a bankszektorban az elvégzett stressz teszt eredmények. 51 európai nagybank közül három nagyon rosszul szerepelt. Ezek a bankok az olasz Monte dei Paschi, az ír Allied Irish Banks és a brit Barclays. Az Unicredit is gyenge volt, de mégis jó számokat produkált, viszont a magyar OTP kimagaslóan szerepelt, míg a Raiffeisen Bank az és az Erste Bank kevésbé jól teljesített. Intesa Sanpaolo alacsony tőkeáttételi mutatója ellenére is a legjobb teljesítményt nyújtotta az európai bankok között, többlet-likviditása pedig már ma meghaladja a 2018-as előírásokat is – közölte az MTI-vel Carlo Messina. Végül is kiugróan rossz eredmény Olaszországban nem volt, amely megnyugtató lehet Matteo Renzit, olasz miniszterelnök számára az idén tartandó népszavazás miatt.barclay

Danilellával átbeszéltük a célokat, havonta kb. 20-25.000 Ft-ot tudna félretenni, illetve Géza bácsinak van 3 millió forint megtakarítása, amit egy összegben befektetne részvényekbe a dédunokája miatt. Az igényfelmérésre és a konzultációra ezen a találkozás alkalmával került sor. A spanyolországi nyaralás előtt bejönnek Budapestre nagybevásárlás céljából és akkor az irodában mindent véglegesítünk és elkészítjük a megbízásukat az ő döntésüknek megfelelően.

Daniellát tájékoztattam, hogy a hét elején a DAX elég nagyot zuhant a font gyengülése miatt is. A hétfői napot a DAX 30 vezetőrészvényei 10450 ponttal kezdték, majd augusztus 3–ra 10130 ponton zárták. A font árfolyama 1,3 százalékkal csökkent, miután a Bank of England kamatdöntő ülése lezajlott csütörtökön. A Bank Of England érvényben lévő 0,50 százalékról 25 bázisponttal 0,25%-ra csökkentette alapkamatát. A BOE 6 hónapos eszközvásárlás keretén belül 60 milliárd fontért vásárol majd állampapírt, illetve 10 milliárd fontért vállalati kötvényeket azért, hogy segítse a gazdaság újbóli beindítását.

Daniellát érdekelték még bizonyos európai és amerikai részvények és vállalati kötvények adatai. Tájékoztattam, hogy az Avon amerikai vállalat jó hozamot hozott, hiszen majdnem 0,79%-ot erősödött az Avon részvény árfolyama, míg a 2018-ban lejáró kötvényeké 2,04 %-ot. Daniella női gondolkodással úgy vélte, hogy ez az ő Avon megrendeléseinek is köszönhető.avon

Számomra meglepetés még a MetLife Biztosító, amely második negyedéves gyorsjelentésében erősen elmaradt profitról számolt be. A cég papírjainak árfolyama 8,7%-ot esett a csütörtöki kereskedésben.

Amerikában eközben kiderült júliusban 255 ezer új munkahely létesült szemben a várt 180.000 –el. A Merck&Co. gyógyszergyártó cég hatalmas hozammal zárta a hetet, plusz 9,81%-al vezette a pénteki Dow Jones zárást. A Goldman Sach 3,18 pluszban, míg a JP Morgan Cache bankpapírjai 3,14 pluszban zártak. Az amerikai vezetőindexekben található vállalatok egy kivételével pluszban zártak, egyedül a Verizon zárta 0,37%-kal mínuszban a hetet. Jó adatokat adott ki az EasyJet. Az utaslétszám 6,8%-os emelkedést jelentett az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Európában a társaság összesen 7 506 939 utast szállított.

Géza bácsi elmondta, hogy olyan megtakarítást szeretnének, amely rugalmas és hozzáférhető, illetve tudja, hogy a biztonság másnál nem az első, de neki ez az elsődleges. Tájékoztattam őket, hogy a vagyonkezelt számlák egyik előnye pont a biztonság, a számlára érkezett összegekből szétporlasztva mindig 20-26 befektetési alapban, részvényekben és kötvényekben tárolják a pénzt. Illetve elmondtam, hogy folyamatos a piacfigyelés és elemzés szakértők által, ennek köszönhetően gyors a reagálás az aktuális piaci helyzetnek megfelelően.

Géza bácsit érdekelték az ázsiai piacok, hiszen anno ő egyszer már járt Tibetben és találkozott az ottani lámaizmussal, buddhizmussal, de kíváncsi Kínára és Indiára is.

Amerikán kívül Kína és Ázsia tartogatott még meglepetéseket. Indiában augusztus 3-án az indiai parlament felső háza egyhangúan elfogadta az ország új és egységes hozzáadott érték alapú adónemét, a forgalmi típusú adót (goods-and-services tax, GST). Ezáltal megszűnhet a szövevényes háló és a sokféle adózás náluk és az 1,3 milliárd lakosú Indiának új és korszerű adózása lehet. Pénteken a japán Nikkei225 +1,25% pluszban zárt és a kínai Shanghai Composite zéró szinten zárta a hetet. Kínában nagy titokban kerül majd sor a kínai legfelső vezetés tanácskozására. A házigazda a kínai miniszterelnök, Xi Jinping, de ott lesznek a meghívottak között a miniszterelnök Le Keqiang, a kommunista pártvezető döntéshozói és egyéb fontos állami tisztviselők. A tanácskozáson kínai szerkezeti reformok állásáról, annak irányáról és a sürgős változtatásokról lesz szó.

Géza bácsinak és Daniellának tetszett a beszélgetésünk. Géza bácsi egy ismertebb mondással zárta mára a beszélgetést, miközben kikortyolta a maradék limonádéját a poharából. „Nem a pénz megszerzése, hanem a megtartása a művészet.” Megbeszéltük a jövő heti találkozót és indultam a család után, mert elígérkeztem a családnak egy szombati nagy bevásárlásra.”images

Érdekelnek hasonló történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

      Itt megteheted!

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés