Venezuela és Kolumbia helyzete volt a fő vitatéma az ibero-amerikai csúcson !

Cartagena, 2016. október 30., vasárnap (MTI/EFE/Reuters) – Venezuela gyorsan mélyülő belpolitikai válsága és az elakadt kolumbiai megbékélési folyamat volt a két fő vitatéma a latin-amerikai és ibériai államok csúcstalálkozóján, amelyet a kolumbiai Cartagena de las Indias kikötővárosban kezdtek helyi idő szerint szombaton.
Az állam- és kormányfők mindazonáltal határozatot fogadtak el a hivatalosan napirendre tűzött fő kérdésről: a fiatalok jövőjének jobb előkészítéséről és biztosításáról. Az Ibero-Amerikai Paktum a Fiatalokért című nyilatkozat 41 pontban sorolja fel a teendőket, amelyek elősegítik ennek a célnak az elérését, főként a minőségi oktatás révén.cartagena-de-indias-blog-jualferx-3

A résztvevők zárt körű ebédjén az a konszenzus alakult ki Venezuelával kapcsolatban, hogy a belpolitikai válság megoldhatatlan a felek építő párbeszéde nélkül – mondta el a brit hírügynökségnek a leendő ENSZ-főtitkár, António Guterres.

Kolumbiával kapcsolatban a résztvevők teljes támogatásukról biztosították Juan Manuel Santos elnököt, aki újra kényszerült tárgyalni a FARC gerillaszervezettel már megkötött békét, mert azt egy népszavazáson ugyan csak minimális többséggel, de elutasították a választók.

A csúcson külön nyilatkozatot adtak ki, felszólítván Argentínát és Nagy-Britanniát, hogy folytassák a tárgyalásokat a Falkland-szigetek (Malvinas) jövőjéről, és találjanak végleges megoldást a vitatott területről.fk_sealionisland07

Egy másik külön nyilatkozatban a résztvevők üdvözölték Kuba és az Egyesült Államok diplomáciai kapcsolatainak a helyreállítását, és kérték a kommunista szigetországot sújtó amerikai gazdasági embargó feloldását.

Forrás: MTI

Érdekelnek hasonló rövid gazdasági hírek, vagy hosszabb történetek?

Ha szeretnél hírlevélre feliratkozni megteheted itt

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés