6 hónappal ezelőtt még Mátéval a Fed kamatemelésről beszélgettünk- avagy mi is történt a 25.hét óta

Mátéval körülbelül fél éve csak telefonon beszéltünk. Azóta kevés ideje volt a fővárosba jönnie. Máté több mindenről érdeklődött. Valamikor június elején és közepén tárgyaltunk utoljára. Akkor Máté megbízást adott több alapkezelő alapját, júniusban megvette többek között a Franklin Biotechnology Discovery alapot, az indiai részvényalapok „császárát” a Franklin Indiai alapot és a minimális kockázatú Black Rock- BGF Euró Short Duration alapját. Máté mikor megérkezett az új irodámba elcsodálkozott, hiszen látta , hogy egy új profi iroda várja, méghozzá mindez az Andrássy út kellős közepén az Andrássy út 100-ban a harmadik emeleten. Elégedetten dőlt hátra a süppedő fotelben, s fogyasztotta a frissen darált és főzött  brazil kávéját. Először is kíváncsian várt az alapjai eredményeit. Elmondhattam neki, hogy egy fél év alatt a Franklin Biotechnology Discovery 1,9%-ot, míg a Franklin Indiai sajnos 1%-ot veszített az árfolyamából, illetve a Black Rock- BGF Euró Short Duration is menetelt előre de csak 0,2 %-ot. Ugye azt azért nem árt tudni, hogy Máté nem az igazi kockázattűrő képességéről híres, ezért nem is vásárolhatott egyedi részvényeket. Viszont mivel elégedett ezért a Partner Bankhoz Tartós Befektetési Számlán öt év kamatadómentes számlán elhelyezne újabb 2, 3 millió forintot. Átbeszéltük, hogy milyen megoldások lehetségesek erre, de előtte kért egy pár szót a mai gazdasági politikáról is.

images

Egy két idézet , hogy miről is beszéltünk ma. Elmondhattam, hogy  kétnapos eladási hullám után ma magukra találtak a technológiai papírok az amerikai tőzsdén. A technológia szektor az elmúlt két napban jelentősebb esést szenvednek el, ma azonban egy felfelé korrekció látszik. A szektor legjobban teljesítő blue-chipjei között találjuk ma a Microsoftot, 1,4 százalékos emelkedéssel, az Amazon árfolyama szintén 1,4 százalékot, az Apple pedig 0,6 százalékot emelkedett. Szerdán tartja kamatdöntő ülését a kanadai jegybank (BoC). A bank céljai között szerepel, hogy az inflációt stabilan és kiszámíthatóan alacsonyan tartsa. A testület várhatóan nem fog változtatni a jelenlegi kamatszinten, így 1%-on maradhat az irányadó ráta. Tegnapi nap a  Dow  Jones újabb csúcsot döntött, a Russell 2000 pedig új napközbeni csúcsot ért el. Máté elégedett volt, hiszen látta azt, hogy  már elmúlt a féléve még csak 20663 pontos Dow Jones index bizonytalansága, jelenleg az amerikai index már 24256 pontnál tart. Ez durván 3600 pont emelkedés. Máté boldogan gondolt vissza a júniusi beszélgetésünkre és szinte szóról szóra idézte azt. De ha te is szeretnéd ismerni a június elejei történetet csak olvasd tovább.

De érdekel miről is beszéltünk? Ha igen olvasd tovább a cikkemet!!!

ausztria-zaszlo

Osztrák számla magyaroknak

Szeretnéd tudni hogy, mit beszéltem Lászlóval?

Illetve ha érdekelnek a hasonló történeteink akkor csak regisztrálj itt.

Biztoshozam és a Portfolife kft. ügyfelei már kedden olvashatták  teljes egészében és megismerték ezt a történetet. De ha regisztráltok akkor ti is olvashatjátok majd a teljes történet minden részletét

 

 

images (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Csütörtök este hívott fel Máté, egy régi ügyfelem. Beszélgetés közben szóba került, hogy vajon milyen hatása lesz, az értékpapírpiacra a Fed kamatemelésnek? Ugyanis csütörtökön este érkezett az a hír, hogy szerda este az Amerikai Egyesült Államokban a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, az 1-1,25 százalékos sávba emelte az alapkamatot a Fed Nyíltpiaci Bizottsága. A Fed a jövőben megfontolja majd 2%-os inflációs céljának emelését. Ezért a döntéshozók megállapodtak abban, hogy növelik a referencia kamatlábat, immár hat hónap alatt harmadjára. Szeretnék fenntartani a kedvező kilátásokat a 2017-es évre is, ahol még akár két kamatemelés is várható. Meghatározták azt is, hogy hogyan kívánják csökkenteni a 4500 milliárd dollárosra duzzasztott mérlegüket. Szép fokozatosan kivezetik a szigorítás miatt vásárolt államkötvényeket. A tervek szerint az első hónapban 6 milliárdnyi lejáró állampapír helyett nem vesznek újat, és 4 milliárdnyi egyéb papírt hagynak kifutni. Az összeget negyedévenként emelik újabb 6, illetve 4 milliárddal, amíg el nem éri a havi 30, illetve 20 milliárdot. Így, amikor felpörög a program, havi 50 milliárd dollárt engednek vissza a piacra. Tájékoztattam, hogy általában a kamatemelések után, még ha a dollár átmenetileg gyenge is, dollárerősödés várható. Ha megnézzük az utóbbi évek kamatemelését, akkor azt tapasztaljuk, hogy az első kamatemelések utáni 12 hónapban az amerikai részvénypiac erősödött. Így az átmeneti visszaeséseket érdemes lehet majd beszállási pontként, részvény vásárlásra felhasználni. Jó hír az is, hogy az amerikai gazdasági növekedés viszont erőteljesebb lehet a korábban vártnál.

A beszélgetést egy hétfő reggelre megbeszélt időponttal zártuk le, ugyanis nemrég örökölt egy családi házat Győr mellett, amelyet még májusban értékesített és az abból befolyt összeget szeretné befektetni.

gold coins and graph them

 

Hétfőn reggel, még egy picit fáradtan érkeztem meg a 3. kerületi irodába. Ahol dupla adag kávé elfogyasztása után átolvastam a szokásos napi sajtót és kicsit több figyelmet szenteltem a Reuters egyik cikkének, amely arról szólt, hogy Kanadában is foglalkoznak a kamatemelés ötletével, illetve, hogy a héten tovább zuhant a kőolaj világpiaci ára. A WTI kőolaj hordónkénti ára péntekre 44,86 dollár volt, míg a jobb minőségű Brent hordónkénti ára 47,23 dolláron zárt. Ezt követően átnéztem egy ügyfelem biztosítási eszközalapjának teljesítményét és az ahhoz tartozó teljes kondíciós mutatót. Majd kocsimba ülve a Dohány utcai Pastabella tésztabárhoz hajtottam a megbeszélt találkozóra. A nagy meleg miatt egy-egy olasz mogyorós cappucino mellé rendeltünk egy mentás limonádét is.

Máté elmondta, hogy keresztanyja halálát követően örökölt Csornán egy kis családi házat. Ezt a házat nemrég sikerült eladni és ebből a pénzből a hitelei rendezése után megmaradt 20,8 millió forintot szeretné befektetni részvényekbe vagy befektetési alapokba. Mátéval átnéztük a jelenlegi portfolióját, amelyben európai kötvények és részvények találhatóak. Örült a számoknak, hiszen 2015 év végén vásárolt Wienerberger 5,25%-os kamatozású kötvény árfolyamértéke még mindig 105,1%, míg a Lufthansa részvényén bő másfél év alatt, részvényenként 41 %-ot keresett. A 2015-ben a Partner Bank által befektetett 10000 euró bruttó 4100 euró nyereséget termelt. Külön jó hírként közöltem, hogy az elmúlt egy hét alatt is emelkedett a Lufthansa árfolyama.

A vásárlás előtt Máté kérte, hogy beszéljük a heti gazdasági eseményeket.

stefansdom2

 

A héten az olaj árának esése felgyorsult, hirtelen két dollárral csökkent mindkét fő típus. A héten meglepett mindenkit az a hír, hogy elsöprő többséggel voksoltak amellett, hogy Puerto Rico az 51. szövetségi állam legyen, azonban ellene szól, hogy rendkívül alacsony volt a részvétel.

Neel Kashkari, a Minneapolis Federal Reserve elnöke pénteken a Reutrersnek nyilatkozott, meglátása szerint korai volt a jegybanknak a kamatemelése. Kashkari volt az egyetlen döntéshozó, aki a Fed döntés ellen szavazott. Szerinte az inflációs adatok csak átmenetiek. Romlott a fogyasztói hangulat az Amerikai Egyesült Államokban, júniusban, mutatója hét havi mélypontra jutott a Michigan egyetem szokásos havi felmérésének pénteken közzétett előzetes eredményei szerint. Amerikában a tőzsdék ingadoztak és kivártak a kamatemelésig, majd a dollár árfolyama a kamatemelés bejelentése után egy kicsit gyengült az euróval szemben. A hétvégére azonban a dollár euró kurzus újra 1,119 lett. Az euróval szemben 0,6%-ot, a jen ellenében 1%-ot erősödött a „zöldhasú”. Gyengén zárt a Nasdaq100 indexe, hiszen több részvénye nem felelt meg a várakozásnak. Kiugró eredményeket újra csak a Tesla tudott hozni, aki új csúcsot ért el részvényein, amely a hét egyik napján, 380 dolláron is tartózkodott. A Nasdaq100 árfolyamát az Amazon húzta fel, mivel az online kiskereskedelmi cég bejelentette, hogy felvásárolja a Whole Foods Market élelmiszer kiskereskedelmi céget, részvényenként 42 dollárért. A kiskereskedelmi cég részvényeinek az ára a bejelentést követően 33 dollárról 42,68 dollárra emelkedtek. A hét végére a S&P500 indexe 2431,04 pontig emelkedett, míg a Dow Jones 21384 ponton zárt, erős hetet tudhat maga mögött. Emelkedett a McDonalds (1,04%) és a Trawelers Company (3,06%) részvénye pénteken, viszont a hét végére 5,51%-ot esett a Wall-Mart. 3,95%-ot esett a Nike, miután bejelentette, hogy létszámleépítést tervez és globálisan 1400 fő dolgozójától válna meg. Ismét gyengélkedett a technológiai szektor a „túl vétel” miatt, esett az árfolyama az Applenek és az Intel részvényének is. Az egészségügyi szektort a héten a biotechnológiai iparág gyengítette. Állítólag a Fehér Ház a gyógyszerárak letörését célzó direktíva kiadását tervezi. A Fed által bejelentett alapkamat növelése után mind a 10 éves német és amerikai államkötvények hozamai erősödtek, a 10 éves amerikai hozam a Fed döntése óta 6 pontot menetelt. Az arany, mint menekülő valuta a héten nagyobb korrekcióra számított, a hét elejéhez képest 1268 dollárról 1255,63 dollárra módosult az árfolyama. A héten jelent meg a Bloomberg New Energy Finance jelentése, miszerint a legtöbb befektetés az energiai szektorral foglalkozó cégeknél fog keletkezni. Ennek csaknem háromnegyede fog származni a megújuló energia-termelés forrásokból. Az atomenergiai és vízenergiai új beruházásokra csak Amerikában több, mint 1 billió dollárt fognak költeni.

microsoft-apple-google

Máté hirtelen félbeszakítva, szóba hozta az öt éve megvásárolt Magyar Telekom részvényének árfolyamát, amelynek értéke a hét folyamán újra esett. Tanácsoltam, neki, hogy egyelőre transzferáljuk át a bankhoz és később lehetőség nyílik a részvény helyett stabilabb befektetési alap vásárlására. Ezt követően Európa és Ázsia került szóba.

 

 

Tájékoztattam, hogy a héten zajlott Bank of Japan (BOJ), azaz a japán kamatdöntő ülés, ahol lazítást vártunk, hiszen a Japán Jegybank az államkötvények már 42%-át birtokolja. Haruhiko Kuroda jegybankelnök folyamatos kommunikációja viszont a lazítás ellen szólt, így a BOJ a vártnak megfelelően nem emelte az irányadó kamatot, folytatva a 17. hónapja követett nulla kamatláb-politikát. A jen és a jüan sem érezte meg a bejelentést az árfolyamain. Viszont Japánban a Toshiba 2,26 %-ot emelkedett a bejelentést követően. Hétvégére az ázsiai Hang Seng indexe 0,13% pluszban, míg a tokiói Nikkei225 is több hét után kissé csökkenéssel, mínuszban zárt. Európában mindenki az angol fontra figyelt, hiszen a briteknél is kamatdöntő gyűlés volt. Az angol font újfent erőre kapott a Bank of England kamatdöntő ülése után, az euróval szemben 0,7%-kal értékelődött fel. A Bank of England viszont nem változtatott a kamatdöntő gyűlésén, a jelenlegi alapkamaton. A német DAX index 12759 ponton zárt, kissé oldalazó ingadozásokkal. A hét nyertese az RWE St (2,19%), míg a vesztese a Siemens (egy hét alatt 3%-ot esett az árfolyama) lett. Oroszországban ismét kamatot vágtak, idén harmadjára. Az orosz jegybank igazgatótanácsa pénteki ülésén 25 bázisponttal, 9%-ra vittel le az alapkamatot. Az eurócsoport pénzügyminiszterei és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megállapodásra jutottak a görög adósságkezelő csomag következő részletéről, amely lehetővé teszi további 8,5 milliárd euró folyósítását Görögországnak.

 

Miután Mátéval megbeszéltük a heti gazdasági eseményeket, egyeztettük a következő tárgyalás helyszínét és idejét jövő hét elejére. Mivel Máté színművész volt ezért sietnie kellett az esti vidéki előadás helyszínére. Mielőtt elindult elmondta, hogy a főpróba előtt még karbantartásra van szüksége egy helyi fitneszteremben.”

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok, banki terméketek ?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

Érdekelnek a gazdasági folyamatok akkor csak regisztrálj itt !

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés