Aranyár: Várható fejlődés 2023-ban

2023.04.30 Gold

Mivel az infláció rekordszintű, a bankok pedig bizalmi válsággal küzdenek, számos szakértő az arany árának emelkedését prognosztizálja 2023-ra. Milyen tényezők utalnak az arany árának pozitív alakulására, és érdemes-e befektetni?

Az irányadó kamatláb emelése ellenére az infláció továbbra is magas.Miközben a világ vezető valutája, az amerikai dollár veszített értékéből. Emellett néhány regionális bank összeomlása az Egyesült Államokban és a svájci Crédit Suisse nagybanknak az UBS általi felvásárlásával történő megmentése nyugtalanságot okozott a befektetők körében. Az általános idegesség miatt sok befektető az aranyban bízik, aminek következtében az arany ára 2023 eleje óta mintegy 9 százalékkal emelkedett és jelenleg unciánként 1.807 eurónál jár.

Gold Price Forecast: GC 1923 Still in Play – Can Bulls Tag 2k?

Arany , mint érték

Az aranyat válságálló eszköznek tekintik. A történelem során az arany mindig is értékes volt – függetlenül a társadalmi és gazdasági körülményektől. Az elmúlt 40 évben a részvénypiaccal összehasonlítva szinte aránytalan viszony mutatható ki: Ha a részvénypiac válságba kerül, az arany ára emelkedik, és fordítva.

After the Bell: The astounding new discipline of gold c...

Jelenleg azonban a befektetők az amerikai jegybank döntéseire is figyelnek.

Az esetleges kamatemelések negatívan hathatnak az arany árfolyamára, mivel a kötvények vonzóbbá válnak és a befektetők kiszállhatnak az aranyból. Másrészt a csökkenő kamatlábak pozitív hatással lehetnek az arany árfolyamára. Mivel a kamatozó befektetések hozama csökken. Fontos azonban megjegyezni, hogy az arany ára számos hatástól függ. A Federal Reserve (FED) kamatpolitikája csak egy tényező a sok közül, és önmagában nem megbízható alap az aranyár alakulására vonatkozó előrejelzésekhez. A befektetőknek most kellene aranyat venniük?

Gold may retain value despite volatility - Jeweller Magazine: Jewellery  News and Trends

Történelem

  • A Corona vírus járvány kezdete óta az arany ára nagy ingadozásoknak volt kitéve. A világjárvány kitörésével az arany ára kezdetben megugrott, majd a korábbi szinten állapodott meg.
  • Az ukrajnai háború kitörése után az arany ára ismét emelkedett, alig 2100 dollár alá.
    A reálkamatlábak és az aranyár alakulása között szinte mindig negatív korreláció van. Minél alacsonyabbak a kamatlábak, annál magasabb az arany ára. Az amerikai jegybank az irányadó kamatláb emelésével tehát már 2022-ben rövid távú enyhülést tudott elérni. Aminek következtében az arany ára 2022 végéig csökkent.
  • A tartós infláció miatt a befektetők aggodalmai 2022 végén ismét felülkerekedtek. Így az arany ára jelenleg mintegy 18 százalékkal magasabb a három évvel ezelőtti árnál.
  • Legutóbb a bankcsődök hulláma fokozta tovább a félelmeket. Miután az amerikai hatóságoknak először a Silicon Valley Bankot kellett bezárniuk, március elején a svájci Crédit Suisse-t is csak felvásárlással sikerült megmenteni. Egyes megfigyelők ezért úgy látják, hogy a globális bankrendszer a bizalmi válság küszöbén áll, még ha az USA és más szereplők igyekeznek is korlátozni a károkat.
  • Az arany árának alakulása 2023-ban nagyban függ a Federal Reserve intézkedéseitől és annak a piacokra gyakorolt hatásától.
  • Vajon sikerül-e az amerikai jegybanknak megfékeznie az inflációt és stabilizálni a dollárba vetett bizalmat, hogy garantálni tudja a fix kamatozású befektetések vonzerejét, vagy a tartós infláció miatt a befektetők egyre inkább más eszközökbe menekülnek?

Mi hajtja az arany árát?

Akár egy szóval válaszolhatnánk. A félelem. Az arany ritka árucikk. Éppen ezért évezredek óta áhított nyersanyag vagy csereeszköz. Egy aranypénzzel a tulajdonos mindig valami értékeset tartott a kezében, függetlenül attól, hogy milyen korban élt. Az ókori Egyiptomban, az ókori Rómában vagy a 21. században – az aranyat történelmileg szinte minden időben elfogadták fizetőeszközként. Ennek eredményeként az arany sok ember számára válságstabilizáló eszközzé vált. Még ha az egész pénzügyi rendszer össze is omlana, az arany akkor is legitim fizetőeszköznek, és így értékesnek számítana. Válság idején ezért általában megnő az arany iránti kereslet, és ezzel együtt az arany ára is.

Why do we value gold so much? - BBC Ideas

Ezek a tényezők a 2023-as fejlődés fő mozgatórugói:

Gazdaság: Amikor az idők különösen bizonytalanná válnak, és nagy a bizonytalanság a gazdaság és a részvényárfolyamok alakulását illetően, sok befektető hagyományosan aranyba “menekül”. Ennek következtében az arany ára emelkedik, mivel az aranytartalékok korlátozottak. Amint a piacok megnyugszanak, az arany iránti kereslet – a fix kamatozású kötvényekhez képest alacsonyabb hozam miatt – csökken.
Infláció: Az infláció a termékek árának növekedését írja le. Történelmileg a magas inflációs ráták aranyba menekülést eredményeztek. Ennek oka, hogy míg a pénz az infláció révén veszít értékéből, addig az arany hosszú távon megőrzi vásárlóerejét.
Az amerikai dollár erőssége: Az USA-dollár, mint tartalékvaluta, itt különleges szerepet játszik, mert az infláció nemcsak a hazai lakosságot, hanem a befektetőket is érinti szerte a világon.

Van értelme 2023-ban aranyat vásárolni?

1 oz Valcambi Suisse Gold Bars | Tavex

Az arany mint befektetés viszonylag régi fogalom, és még ma is sok állítólagos szakértő ajánlja az arany vásárlását egy közelgő válságra való felkészüléshez. Történelmileg az arany ára nagyrészt a gazdasággal ellentétesen viselkedett, így az arany árának alakulása állítólag kompenzálja az értékpapír-portfólió veszteségét. A gyakorlatban azonban az arany mint eszközosztály a következő okok miatt nem problémamentes:

  • Történelmileg az aranyár trendje a pénzügyi piacok tükörképe volt. A történelmi szabályszerűségből azonban nem vezethető le szükségszerű korreláció.
  • Az aranyérméket és aranyrudakat meg kell védeniük a befektetőknek a lopás és az elvesztés ellen, így mind a tárolás, mind a biztosítás rendszeres díjakkal jár, amelyek felemésztik az arany árának potenciális emelkedésének legalább egy részét.
  • Azok, akik 2000-ben diverzifikált értékpapírportfólióba fektették pénzüket, a mai napig magasabb hozamot értek el alacsonyabb volatilitás mellett, mint az aranybefektetők.
  • A szakértők ezért az aranyat stabilizáló adalékként ajánlják egy befektetési portfólióban, legfeljebb 10 százalékos részesedéssel.
  • Ez azonban a magánbefektetők számára egy másik problémát is eredményez. Ahhoz, hogy az arany és a többi eszközosztály optimális arányát fenntartsák, rendszeresen át kell alakítaniuk portfóliójukat.
  • Míg a részvényekkel való kereskedés viszonylag egyszerű és olcsó, a fizikai rudak és érmék rendszeres eladása és vásárlása költséges.
  • Ez gyakran gazdaságtalanná teszi a magánbefektetők számára a kiegyensúlyozás újbóli elvégzését.

2023 kínai arany kereslet kilátások

Kína újranyitása, bár elhamarkodottan, de jót ígér a gazdasági fellendülés és az arany iránti kereslet szempontjából. Bár a tomboló COVID fertőzések kezdetben sok fogyasztót és befektetőt otthon tartott, a december végi adatok azt mutatják, hogy a gazdasági aktivitás  kezd újra élénkülni. A Bloomberg medián előrejelzése szerint Kína GDP-növekedése 2023-ban valószínűleg eléri a 4,8%-ot. Ami figyelemre méltó fellendülés 2022-hez képest. Ez valószínűleg kulcsfontosságú hajtóerő lesz a helyi aranyfogyasztás támogatásában.

A COVID-korlátozások megszüntetése mellett a kínai aranykeresletnek kedvezhetnek a kormány fogyasztásösztönző erőfeszítései is, amint azt a Hszi Csin-ping  elnök által elnökölt év végi központi gazdasági munkakonferencián jelezték

How to master these 7 common interview questions

Jó Tanács ! Havi megtakarítás már 50 euró azaz durván 20.000 forinttól elérhető

 

A mostani gazdasági helyzetben és egyébként is a fizikai aranyban a vagyonunk 15-20 % -át érdemes tartani. Fizikai aranynak ugye a 999,9 24 karátos befektetési aranyat nevezzük. Úgynevezett Good Delivery minőség, garancia. A mi  javaslatunk az, hogy a befektető vagyonuk egy részét fizikai aranyban tartsák a szatellit mag (befektetési stratégia) előgondoskodási koncepciója szerint, mert hosszútávon az arany mindig is védelmet jelentett az inflációs kockázatokkal szemben. Fizikai aranyat nem csak nagy befektető tud megvásárolni. Már az úgynevezett átlagpolgár havi megtakarításait abba tudja tenni, vagyis akár havi 50 eurótól hozzáférhető.

1 Kg Gold Bar Cast Bullion Fine Gold The Royal Mint

Befektetési arany legfontosabb tulajdonságai

  • Színarany (999.9 tisztaságú)
  • Vám és Áfa mentes
  • 100, 250, 500, 1.000 grammos tömbök – kézzelfogható befektetés
  • Nincs politikai, ország, partner kockázat
  • Egyedi sorszámozott aranytömbök
  • Minőségi bizonyítvánnyal rendelkezik
  • Nemzetközi minősítés – “good delivery” státusz
  • A világon bárhol elfogadott
  • Likvid, egyszerűen pénzre váltható

 

Nálunk a fizikai aranyat széfekben őrzik. De ha az ügyfél kéri, mi tudunk ügyfeleink részére akár 50 grammos kiszerelésben is házhoz szállítani. Az ügyfelek aranyát a Londoni Gold Fixing napi árfolyamán tartják nyilván unciában.

Goldpreis - Gold Chart

Javaslat havi megtakarítási lehetőség

Alacsonyabb árfolyam esetén nagyobb mennyiségű arany, magasabb árfolyam esetén kisebb mennyiségű arany vásárlására kerül sor. A Partner Bank FINE GOLD aranyát átláthatóság és rugalmasság jellemzi. A megőrzésre vonatkozó információk az online ügyfélszolgálaton keresztül áttekinthető módon és kényelmesen elérhetők.

Értékőrző trezorok - Értékőrző kincstár

  • Fizikai arany: vagyontárgy a bizonytalan időkre
  • Az aranyat 100%-ban fizikai állapotában Ausztriában őrizzük trezorban
  • Legkiválóbb minőségű arany: 24 karátos, 999,9-es finomságú színarany
  • Rövid idő alatt rendelkezésre áll értékesítéssel vagy kiszolgáltatással
  • Lehetséges a rendszeres aranyvásárlás

Ha nyereséggel szeretnél befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!