Aranyárfolyam 2024-re, emelkedés vagy tartás amit érdemes átgondoni

Aranyárfoyam

Az arany jobban is kezdhette volna az évet. Bár a nemesfém ára karácsony környékén ismét csökkent – idén 1,4 százalékkal -, az árak még mindig magas szinten vannak. A 2023-as éves emelkedés dollárban kifejezve 13,1 százalék. Egy európai befektető szemszögéből nézve az arany ára tavaly 9,7 százalékkal emelkedett.

Goldpreis - Gold Chart

Mai árfolyamok

A jelenlegi 2031 USD/uncia (kb. 31,1 gramm) körüli árfolyamon a 2023. december 4-én elért 2135 USD-s rekordhoz képest  5 százalék emelkedés kell még. A tavalyi mélypont viszont 1811 dollár körül volt október elején. Az a várakozás, hogy az amerikai jegybank várható kamatcsökkentése némileg késhet még. És a késés az utóbbi időben némi nyomást gyakorolt az aranyra.

Ennek ellenére sok aranyszakértő meglehetősen optimista az év hátralévő részét illetően. Ennek oka, hogy a világgazdasági kilátások minden, csak nem pozitívak, és a központi bankok kamatcsökkentései a legjobb esetben is csak elhalasztásra kerülnek – mondják gyakran. Sok piaci szereplő emellett továbbra is úgy tekint az aranyra, mint biztonságos menedékre konfliktusok és válságok idején, amelyekből több is van.

Gold-Prognose bis Ende 2024

Várakozások

Az F.A.Z. 26 pénzintézet körében végzett felmérése szerint ezek a szakértők arra számítanak, hogy az arany ára 2024-ben átlagosan alig változik. Az év közepére az átlagos előrejelzés 2032 dollár körül alakul, ami nagyjából megfelel a jelenlegi szintnek. Tizenkét hónap múlva az átlagár 2081 dollár lehet. Az előrejelzések jelentősen eltérnek egymástól. Az év közepén a legalacsonyabb, 1900 dolláros előrejelzést a DZ Bank, 1950 dollárt pedig a Bank of America, az IKB és az M.M.Warburg elemzői adják.

Az év végére a Bankhaus Metzler szerint a felmérés csak 1850 dollárt jósol trójai unciánként. Ez mai szemmel nézve 9 százalékos esésnek felelne meg. A felmérésben az év közepére a legbiztosabb aranyár-előrejelzés a Société Générale-tól származik, 2200 dollárral. Az év végére 2250 dollárt említ több bank is: Carmignac, Deutsche Bank, DWS és UBS.

Investieren in Gold: So profitieren Sie von der Goldpreis-Entwicklung 2024

A 2200 USD/uncia aranyár a legvalószínübb

Az arany dollárban kifejezett árát elsősorban a csökkenő reálhozamok hajtják – és kevésbé az infláció -, mondja Klaus Bauknecht, az IKB Deutsche Industriebank vezető közgazdásza. A hosszú távú amerikai reálhozamok a hozampiacok rallyjával együtt nyomás alá kerültek. Ezeknek a reálhozamoknak azonban az infláció csökkenésével ismét stabilizálódniuk kell, különösen, ha a hozamcsökkenés mozgástere korlátozott. A dollár rövid távú gyengülése viszont támogatni fogja az arany árát.

A magasabb kamatszint nem utolsósorban az aranyra vonatkozó tőzsdén kereskedett értékpapírok (ETC) eladásait váltotta ki, mondja Frank Schallenberger, az LBBW árutőzsdei kutatásainak vezetője. A központi bankok várható kamatcsökkentései azonban hátszelet adhatnak a nemesfémeknek. Az aranynak új rekordárfolyamra kellene emelkednie. A Helaba szerint az arany a várhatóan csökkenő irányadó kamatlábaknak köszönhetően a csökkenő alternatív költségekből profitálhat, és 2024-ben akár 2200 dollár/uncia új rekordot is elérhet.

Glühend heißer Markt: Bank of America enthüllt Rohstoffprognose mit  explosiven Metallpreisen | finanzen.net

Kik is várják 2400 dollárra?

A Bank of America elemzői szerint az arany árát a közel-keleti háború hajtotta felfelé. Mindazonáltal úgy vélik, hogy a nemesfém árfolyamának alakulása végső soron a kamatlábak alakulásától függ. Amint az amerikai jegybank végleg bejelenti a kamatemelési ciklus végét, új vevők lépnek be a piacra. Ha ez még a második negyedév előtt bekövetkezne, akkor az év végére akár 2400 dollár is lehetséges lenne.

Vegyen Ön is aranyat rendszeres megtakarítással hosszútávra és így elkerülheti a nagyobb visszaeséséket.

A Partner Banknál kiváló minőségű, 24 karátos, 999,9-es finomságú színaranyból készült aranyrudak vásárolhatók „Good Delivery“ minőségi garanciával. Mivel az arany értéke ingadozásoknak kitett, a Partner Bank azt a lehetőséget is felkínálja ügyfeleinek, hogy kisebb aranymennyiségek rendszeres vásárlásával hosszabb idő alatt építsenek fel aranyállományt. Ezzel az aranyvásárlási programmal az ügyfelek egyszerűen és kényelmesen vásárolhatnak fizikai aranyat, és közben profitálhatnak a lehetséges cost-average hatásból: Alacsonyabb árfolyam esetén nagyobb mennyiségű arany, magasabb árfolyam esetén kisebb mennyiségű arany vásárlására kerül sor. A Partner Bank FINE GOLD aranyát átláthatóság és rugalmasság jellemzi. A megőrzésre vonatkozó információk az online ügyfélszolgálaton keresztül áttekinthető módon és kényelmesen elérhetők.

Is Gold a Good Investment In 2023?

Ha nyereséggel szeretnél befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!