Egy igazi mesterhármas – avagy miért is tettem a pénzem az Air Liquide, Berkshire Hathaway és a Danaher részvénybe

Ezt a hétvégét otthon töltöttem, de volt időm egy két órát haverommal Misivel tölteni. Misi megkérdezte tőlem, hogy mennyire figyelem a tőzsdei és gazdasági elemzéseket, mert a napokban sokat veszített a portfóliója tőzsdei mozgások miatt. Tájékoztattam, hogy több értékpapírban is megbízok hosszabb távon, de egy igazi mesterhármas részvénypakkot állítottam össze legutóbb magamnak a Netflix és az Alibaba részvényeim mellé. Misi érdeklődve hallgatta, hogy melyik az a három vállalat részvénye  amelyet megvásároltam magamnak. Ahogy Misit így téged is kedves olvasó tájékoztatlak ezekről a részvényekről.

Képtalálat a következőre: „stabilitás és hozam”

A három kedvenc részvény amely stabil háttérrel rendelkezik és hosszútávra tervezhető az a Berkshire Hathaway; a Danaher  és az Air Liquide részvénye.

De miért is ezekbe gondoltam félretenni  a vagyonomat? Mert hosszútávon stabil, jó hozamokkal,  jó cash Flow-al rendelkező vállalatok részvényeiben hiszek. Megvizsgálom az árat a nyereség a cash flow és a könyv szerinti érték arányában ez alapján határozzák meg,hogy a piaci értéke mennyire van összhangban a cég valódi értékével. Nagy hangsúlyt fektetek a vállalat múltbéli fejlődésre, az aktuális vállalatértékelésre. Megnézem a cég forgalmát,hogy a tőzsdére kerülés óta hogyan alakult. Megnézem a cég nyereségét ugyanezek a szempontok érvényesülnek ott is mint a forgalomnál. A részvényeknek és kötvényeknek egyaránt nagy nemzetközi cégek részvényeinek kell legyenek magas piaci kapitalizációval. A cégeknek piacvezetőnek vagy top kategóriásnak kell lennie az ágazatában. Nemzetközi és/vagy fejlődő piacokon is jelen kell lenniük. Ismert márkanévvel és termékekkel kell rendelkezniük(néhány cég neve nem feltétlenül ismert a hétköznapi ember számára mint pl: Novo-Nordisk mégis a cég piacvezető az inzulin gyártásban így az ágazatban mindenki ismeri). A részvényeknek felül kell teljesíteni az ágazatot és a részvénypiacot is.

Berkshire Hathaway

.rtr3nn8m

Bizonyára mindannyian ismeritek Warren Buffet-et, a vagyonkezelő, befektető milliárdost.
Aki nem ismeri annak bemutatnám, vagy ajánlom nyissa meg a wikipédiát.
Mint szakmai körökben ismert a nagy-befektetők is diverzifikálva , vagyis szétporlasztva helyezik el a vagyonukat vagyonkezelőn keresztül a tőzsdén.Be szeretném mutatni az egyik ilyen befektetőt. Warren Edward Buffett aki befektetéseivel hatalmas vagyont halmozott fel – 2006-ban a Forbes magazin Bill Gates után a világ második leggazdagabb embereként tartották számon – és ezzel kiérdemelte az „omahai bölcs” becenevet. Befektetési társasága a Berkshire Hathaway amelyben a részvények több mint 38%-át birtokolja. Majd Warren Buffett, a híres amerikai befektető 2008-ban, a pénzügyi válság legmélyebb évében a világ leggazdagabb embere lett a Fortune 500-as listája szerint.

grafikon: Berkshire Hathaway részvénye

chart_all_BerkshireHathawayB

A cége 46 év alatt átlagosan 20,2%-os hozamot ért el, ami minden egyéb befektetési lehetőséghez képest kimagaslónak tekinthető. Befektetései között számos részvény , blue-chip, befektetési alap és vállalati kötvény található. Ilyenek: Coca-Cola, Apple, Wal-Mart, Wells Fargo, Foods és a Tesco. Napokban a sajtó is foglalkozott azzal, hogy a befektetési cége egyesíteni az Unilevert és a Kraft Heinz. Még az első tárgyalás zajlott le , de itt kiderült , hogy az Unilever visszautasította a Kraft Heinz 143 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. De persze a tárgyalások továbbra is folytatódnak.
A legendás befektető, Warren Buffett üzlettársa lehet az, aki Berkshire Hathaway-részvényeket vásárol. A Berkshire Hathaway múltja és eredeti tevékenysége a textilgyártáshoz kapcsolható, ám ez az üzletág hosszú éveken keresztül reménytelenül veszteségesnek bizonyult, mielőtt teljesen felszámolták.
Nem mindennapi módon indult tehát az ezt követő öt évtized egyik legnagyobb befektetési sikertörténetének, a Berkshire Hathaway befektetési holdingnak a felvirágzása. A vállalat székhelye Omahában, Nebraska államban található, Warren Buffett és Charlie Munger, a vállalat két ikonikus vezetője innen irányítja a tevékenységet.

Képtalálat a következőre: „tőzsde nasdaq”

A Berkshire célja a lehető leghatékonyabb tőkeallokáció mellett tartós részesedést szerezni elsősorban az Egyesült Államokban működő nagyvállalatokban:
a portfólióban tőzsdei részvények és reálgazdasági befektetések egyaránt megtalálhatók.

A legnagyobb nem tőzsdei befektetésként a vagyonkezelőé a Geico biztosító és a BNSF vasúttársaság száz százaléka, míg a tőzsdén jegyzett cégek közül egyaránt 20 milliárd dollárt meghaladó értékű részvénycsomagot tartanak az Apple, a Wells Fargo és a Kraft Heinz vállalatokban. Az Apple-részesedés értéke a 45 milliárd dollárt is eléri.
A társaság még soha nem fizetett osztalékot, ám a tulajdonosok folyamatosan jelentős tőkenyereséget értek el a részvények tartásával, így egyetlen A sorozatú részvény árfolyama 2018-ban átmenetileg a hihetetlennek hangzó 300 ezer dollárt is elérte

Viszont nem csak az A hanem a Berkshire Hathaway-nek a B kategoriájú részvénye is a piacon van. Jelenleg 179,58 dolláron tartózkodik az árfolyam.
Lehet, hogy még nem hallotta Berkshire Hathaway fura, nehezen kimondható nevéről, de biztos, hogy találkozott már valamelyik termékkel, ami a cégeihez tartozik.

A teljesség igénye, nélkül csak a legnagyobbak és legismertebbek, akik részben vagy egészben, ide tartoznak: Coca-Cola, Fruit of the loom, Heinz, American Express, IBM, Wells Fargo, Duracell, GEICO Amerika második legnagyobb gépjármű biztosítója), Mars, aki a boltokban kapható összes népszerű snack szerű édességet ez a cég gyártja: Mars, Milky Way, Bounty Twix , Snickers, Hubba Bubba, uncle bens, pedigree, Whiskas Orbit…

Mivel kiváló vállalatokat válogatott össze, csak rendkívül indokolt esetben válik meg tőlük. A portfólió elemeit csak nagyon ritkán cseréli. A mostani korrekció után is  az éves átlag hozam 4,84% . Az utolsó évben 10,38%.

Második ilyen részvényem a Danaher

Képtalálat a következőre: „danaher”

A Danaher Corporation professzionális gyógyszerészeti, ipari és kereskedelmi termékeket és szolgáltatásokat tervez és állít elő, melyek a tesztelés és mérés, környezet és biotudományok, fogászati és ipari technológiák területén kerülnek felhasználásra. Négy szegmensben működik: környezetvédelmi és alkalmazott megoldások, élettudományok, diagnosztika és fogászat. A céget 1969-ben, Massachusetts ingatlanbefektetési bizalmának nevezték el korábbi DMG, Inc. néven. 1978-ban a DMG, Inc. floridai társasággá alakult át, és nevét Diversified Mortgage Investors, Inc.-re változtatta. Végül a cég 1984-ben fogadta el a Danaher nevét, és Delaware vállalatként újra bevezették .A cég először 2005 -ben az Egyesült Királyságban működő West Instrumentsellenőrzési és méréstechnikai megoldásokat és szolgáltatásokat nyújtotta a globális ipari és feldolgozó piacok számára.

Danaher Chart

2005 júliusában felvásárolja a  Leica Microsystems  céget. Majd elkezdi a tevékenységét a biotechnológia és az orvostudomány felé fordulva is. A vállalat 2007 óta folyamatosan fejlődik. 2008-ban 2,85 milliárd dollárért felvásárolja a Tektronix, Inc vállalatot. 2009-től további vállalatokat vásárol meg, köztük 650 millió dollárért a Canadian Life Sciences MDS, Inc. Analytical Technologies üzletágát, majd 2012 decemberében a Navman Wireless-t. 2016-tól számos leányvállalat felvásárlását jelenti be, köztük a Matco-t és az AMMCO-COATS-t, illetve  4 milliárd dollárért megvásárolta a Cepheidet. Tavaly nagy lépést tett a vállalat,  ugyanis  2017 -től egyre jobban az élettudományi platformok felé egyre jobban elmozdult. Majd egyre jobban a kutatások felé kezdett elmozdulni. 2018 márciusában az üzlet bejelentette, hogy az integrált DNS-technológiákat is alkalmazni kezdte, amit nem nyilvános áron megvásárolt.

2010.augusztus 06-án a  Danaher a tőzsdére került, 21,57 eurós  árfolyamon, a mai napon 89,99 euró/ részvény árfolyama.

A mostani korrekció után is  az éves átlag hozam 15,34 % . Az utolsó évben 22,67%-ot emelkedett a Danaher részvénye.

Képtalálat a következőre: „danaher”

De vajon mi is a harmadik részvény?

Az Air Liquide

Az Air Liquide egy francia multinacionális  ipari gáztermelő cég, amely közel 68000 alkalmazottal rendelkezik és bevétele meghaladja a 16,8 milliárd eurót. A vállalatot 1902-ben Franciaországban alapították. Igaz mi csak  1999 óta látjuk  tőzsdén szerepelni a céget, de már 1913 -ban csatlakozott a párizsi tőzsdéhez ,alapítóként Georges Claude-t mondanánk. A cég  különböző iparágakban, beleértve az orvosi, kémiai és elektronikus gyártórészleget tevékenykedik. Tudni kell a cégről, hogy több, mint 80 országban folytatja hatékonyan a tevékenységét. Az Air Liquide székhelye Párizs, Franciaország, de nagyobb, jelentősebb telephelye van Japánban és Houstonban is. A cég tőzsdeindexe az Euro Stoxx 50-ben található meg. Aki nem tudná, 2005 és 2008 között az Air Liquide több, mint 50 százalékkal növelte hidrogéntermelését. 2007-ben felvásárolta a Linde Egyesült Királysági területén levő vállalati részt, majd megvásárolta a Scott Specialty Gases, LLC vállalatokat is. A cégnél 2010-ben sikeres költségcsökkentést hajtottak végre, majd  pozitív kilátások miatt 2010-ben a vállalat 1,18 milliárd eurós profitról számolt be. Jelenleg elég nagy nevet szerzett a a kémia, a kohászat és az ipar építése; energia- és környezetvédelmi technikák; gáz- és ásványi -olaj technikák területén a vállalat. 2016 május 23-án nagyot lépett előre a vállalat, ugyanis az Air Liquide bejelentette az Airgas megszerzésének befejezését.

Air Liquide Chart

A cég 1999-ben 29,36 euróval kezdte a részvényeit jegyezni, majd ez 2003-ig és 2009-ig töretlenül emelkedett. A gazdasági válság idején egy nagyobb visszaesés volt, de 2009-ben elkezdett visszaerősödni a részvény ára 2010-re már elérte a 60 eurót,  jelenleg 105,20 eurón áll az Air Liquide részvény árfolyama.

Az utolsó évben 1,5 %-ot menetelt az Air Liquide  részvény árfolyama, míg 3 év alatt 7,62%-ot.

Képtalálat a következőre: „air liquide”

Végül is Misi úgy döntött, hogy eladja jelenlegi portfólióját és befektet a mesterhármasba (Air Liquide, Berkshire Hathaway illetve a Danaher részvénybe) és ezenkívül megvásárolja a Mastercard és a Visa részvényét.

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

e-logo-portfolife_light

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!