Egy március elejei hírlevelet ajánlok nektek figyelmetekbe – L’oreal vagy dunyha, hova tegyem a pénzem?

 

Beteg vagyok. Az influenza megviseli a szervezetet és pluszban az asszony is adja az egyre finomabb gyömbér teát és más finomságokat. Pedig még múlt héten Krisztiánnal vígan nevettünk az irodában a kinyitott erkélyajtó mellett. Pedig azt hittem, hogy jön a tavasz, viszont a lágy fuvallattal nem a tavasz érkezett meg, hanem az influenza.

Egy héttel ezelőtt Krisztiánnal a Sberbanknál vezetett forint számláját és a Partner Banknál lévő értékpapírokat beszéltük át. Könnyed beszélgetés volt. Pedig nem volt ez mindig így. Hiszen Krisztiánt régebben a haverok, buli, fanta vonal érdekelte csak. Fiatal volt, bohó, falta az életet. Akkor meggondolatlanul egy európai …….országi ingatlanpiaci terméket értékesítő, részvényopciós cég értékpapírjába 2011 – ben majdnem jól bevásárolt. A cég neve sajnos „jól” cseng a szakmában, tavaly tele volt vele a sajtó. Utólag már nevetünk ezen, hogy az MNB tájékoztatása szerint ez a cég – határon átnyúló szolgáltatás keretében – kizárólag megbízás felvétele és továbbítása, megbízás végrehajtása az ügyfél javára, továbbá portfoliókezelés, valamint befektetési tanácsadás szolgáltatási tevékenységek végzésére jogosult. De a befektetők számára kiemelt kockázatot jelent az, hogy az intézmény felügyeletét a pénzügyi intézmény székhely szerinti felügyelete látja el, vagyis Németország. Krisztián akkor nem is értette mit akart vásárolni 50. 000 euró értékben. Ekkor szülei kérésére találkoztam az akkori forrófejű, buliknak élő fiúval. Átbeszélve a vásárlás feltételeit, végül is Krisztián elállt a vételtől. A cég minden befizetésből 5 százalék költséget von le, a futamidő alatt pedig a teljes tőkére vonatkozóan további 10 százalékot, amit akkor is elvesz a cég, ha menet közben az ügyfél a szerződést felmondja és a „befektetését” visszaváltja. Krisztián hit a megtévesztő, nagy hasznot ígérő információknak és nem akart tudomást venni az apró betűs részről. Csakhogy mindenki tisztában legyen vele, ez a 10 % a „közvetítő jutaléka” – aki akár lehet kazánkovács, autószerelő, vagy akár egy közmunkás is lehet. Sok esetben ezen közvetítők mindenféle engedélyek, végzettségek megléte nélkül dolgoznak. A cég ÁSZF szerint „a befektetés ajánlott időtartama öt év”, ennek ellenére 10 – 15 éves vagy hosszabb távú befektetésként adják el. Csak részvényopcióval.

Krisztián azóta hálás, hogy nem ennél a cégnél vásárolt be. Kicsit érdeklődött a saját bankja felöl, a Sberbankról. Több, mint a hétszeresére nőtt a Sberbank (Szberbank), a legnagyobb orosz bank adózott eredménye. A Sberbank 2012 – ben négy éve szerezte meg 505 millió euróért a Volksbank kelet – és közép – európai leányvállalatait, köztük a Magyarországi Volksbank Zrt. – t, amely három éve 2013. november 1. óta a Sberbank Magyarország Zrt. néven működik.

Krisztiánnal egy javai kávét iszogatunk az irodában. Érdeklődik 2012. évi befektetése, a Fidelity Fund Euro Balanced – vegyes alapok – iránt. 2014 – ben 7,8 % éves teljesítménye volt a vegyes alapnak, 2013-ban pedig 13,2 %. Az alap átlagosan jól teljesített. Krisztián az eltelt évek alatt pénzt fektetett a BNP Paribas – ba. Hisz megnősült, gyereke lett és azóta a haverok, buli, fanta vonal helyett előtérbe került a család, a biztonság. Ennek figyelembevételével próbálja pénzét befektetni. Kilőtt a BNP Paribas árfolyama 2016. február óta. A BNP Paribas árfolyama az eltelt egy hónapban 37,8 euróról elmozdult 46,40 euróra.

Krisztián velem együtt várja a március 10.ét csütörtököt Hisz nem csak mi,hanem az EKB március ülésére vár a világ. Nem csak Európában, de a világ minden táján lélegzet visszafojtva várhatják a befektetők az EKB csütörtöki döntését. Az elmúlt hetekben megjelent makrogazdasági adatok (erősödő növekedési és deflációs kockázatok) alapján a közös európai jegybanktól komoly lépéseket várnak a piaci szereplők, a betéti kamat csökkentése biztosra vehető, és az eszközvásárlási programot is jó eséllyel átalakítják. 10 bázispontos kamatcsökkentés már teljes egészében be van árazva, az eszközvásárlási program havi keretének növelésével kapcsolatban azonban megosztottak a piaci szereplők. Erre vár a magyar Jegybank is.

Illetve 2016. 03. 04. napján a Moody’s – nak (Moody’s Corporation) a felminősítésünkről kellett volna dönteni. De ez valamiért elmaradt. Maradtunk a Ba1, “bóvli” kategóriában.

Krisztián anno kocsmákat és vendéglőket üzemeltett. Nem egy nővel volt kapcsolata. A maga módján udvarolni is próbált, a hölgyeknek általában vett valamilyen kozmetikai csecse – becsét. A reklámban hallotta, hogy a nők megérdemlik a L’Oréal terméket, mivel ezt hallotta, meg is vette. A régi emlékek miatt úgy gondolta, hogy vásárolna részvényt. Hisz tudja, hogy a nők oda vannak ezen dolgokért és úgy véli, a L’Oréal cég hosszan fennmaradhat, értéket termelhet. Krisztián okos fiúként úgy gondolta, hogy régen sok pénzt befektetett a cégbe és annak termékeibe, és most azt szeretné visszaszerezni. Jeleztem is neki, hogy ez egy válságálló részvény. A L’Oréal-csoport a világ legnagyobb kozmetikai és szépségápolási cége. A neves cég 1998. 05. 11. napján jegyeztette be magát a tőzsdén. Akkor 43,7 német márka árfolyam volt a névértéke a részvényeinek és mára pár válságot átvészelve 155,62 euró.

Krisztiánt érdekelte az amerikai és a kínai tőzsde és gazdaság és a makró gazdasági mutatók is. Úgy látja, ha az OPEC és Oroszország közötti a kitermelési befagyasztásáról (rekord szinten) szóló előzetes egyezség összejön, akkor kínálatcsökkentő hatás lesz. De sajnos pont a szaúdi olajminiszter egy közleményben kijelentette, hogy kevés az esély a sikerre, mert valaki mindig csal a kvótával (ilyen pl.: Irán), nem csatlakoznak, illetve szabad piacuk miatt nem csatlakozhatnak (USA, Kanada). Pedig a befagyasztás után legalább egy évbe telne, míg a jelenleg felhalmozott túlkínálatot felvásárolna az erős piac. Mindezek ellenére bizakodik ma mindenki, ami az olajár 35 dollár fölé drágulásával 38 dollára is elszaladhat, még ebben a hónapban. Amerikát jelenleg a stabilizáló olajár, a jó gazdasági és vállalati eredmények húzzák, amely akár január végi szintekig visszaemelkedett a héten, viszont a tárazókban már 90 % fölött van a kapacitás.

Szerintem vele egyetértésben a nyersanyag és energiapiaccal kapcsolatban különösen lehetséges, hogy. 2016 második felében az energiahordozók terén fordulat lesz.

Tőle tudom meg, hogy a J.P Morgan alapkezelőnél, március 08-10.ig Avation, szállítás és Gyáriparosok Konferencia lesz.

Kínában várakozás van most a „parlament” vasárnap kezdődő éves ülésére. Aminek a fő szempontja, a véglegesítés előtt álló ötéves terv a gazdasági növekedés stabilizálására és a strukturális gyengeségek enyhítésére, ehhez a kínai kormány jelenleg milyen stabilizációt ad meg.

Krisztián beszélgetés közben egyre türelmetlenebb, már menne. Pedig szeretne befektetni, csak ez nálunk az ügyfél biztonsága miatt nem egy öt perces folyamat, időt vesz el a kockázatelemzés, a konstruktív konzultáció. Konzervatívabb eszközök vételén gondolkodik, mert a mai gazdasági helyzetet bizonytalannak, kiszámíthatatlannak véli. Európai vállalati kötvényt vásárolna. Elújságolom neki, hogy pont jókor jött, mert a Bank ebben is segíti a kis és nagybefektetőket. A részünkre bocsájtott a Bank egy nagy „Befektetői almanachot”, amiben akár a befektetők mindenre kiterjedt kérdésére választ is ad. Kötvényelemzésnél a legfontosabba a három elv, amely a Banknál negyedikkel egészült ki. A három minőségi tulajdonságot – likviditás, hozam és biztonság – negyedikként kiegészíti tehát az átláthatóság (transzparencia) elve is. Így Krisztiánnak büszkén újságolom, hogy ma nálunk már elegendő néhány kattintás és máris több mint 70.000 befektetési alap aktuális adatai állnak nekünk rendelkezésünkre. Krisztián végül is a Sixt kötvényét vásárolja meg. A Sixt Németország vezető bérautó vállalkozása. A lejárata 2018. Jelenleg 106 %-os névértéken megvásárolható és kiemelkedően jó éves kamatra, amely 3,75 %. Minden év májusában kamatfizetés van.

Végül is hátradőlve elégedetten hagyjuk abba a beszélgetést. A jávai kávé erőteljes íze kellemesen testes és zamatos, enyhén savas és gazdag, földes íz világa rendbe teszi a lelkünket. Mint egy jó beszélgetés.

Konzultációra való jelentkezés