Elkezdődött az aranyláz? Mindenki a jövő heti Fed-re vár. Az arany értéke lassan, de biztosan emelkedik.

 Emlékeztek az aranylázas korszakokra?

“A kaliforniai aranyláz (1848–1855) 1848. január 24-én kezdődött, amikor egy colomai fűrészmalom (Sutter’s Mill) mellett aranyat találtak.[1] A felfedezés gyorsan terjedő híre mintegy 300 ezer embert vonzottKaliforniába az Amerikai Egyesült Államok más területeiről, valamint Latin-amerikai, európai és ázsiai országokból és Ausztráliából.

A negyvenkilenceseknek (forty-niner) nevezett aranykutatók eleinte patakokból és folyómedrekből mosták ki az aranyat, egyszerű módszereket alkalmazva, később azonban új, kifinomultabb technikákat fejlesztettek ki, amelyek az egész világon elterjedtek.

A mai értéken számítva is több milliárd dollárnyi aranyból csak kevesek tettek szert igazi vagyonra; nagyon sokan szegényebben tértek haza, mint ahogy elindultak.”

(Wikipédia)

Miért is mondom ezt? Összehasonlítható -e a 2011-es adatok a 2016-os adatokkal? Míg 2011 június elején 1541,70 dollár volt az arany,addig a csúcspont 2011.09.09-e volt 1856,40 dollár volt a befektetési arany árfolyama. Egy 2011-es cikkből idéznék:”Rekordszintre emelkedtek a globális aranybefektetések tavaly, és megközelítették a 63 milliárd dollárt a londoni székhelyű GFMS fémipari tanácsadó cég csütörtökön ismertetett adatai szerint. Ez 9 százalékos növekedés az előző évhez képest, és az idén tovább nőhet az érdeklődés az arany, mint befektetési eszköz iránt a világgazdasági kilátásokat övező bizonytalanság miatt.”

GoldChart

De  térjünk vissza az elmúlt heti eseményekre.

A héten rengeteg adatot kaptunk. Eljárás vagyis házkutatás  indult a héten Magyarországon  a Spéder Zoltán vezette FHB-csoportnál.

A magas tartozással küzdő Valeant gyógyszergyártó 14,6%-ot esett. Az arany újra 1269,75 dollárra felkúszott miután a Dax Mario Draghi csütörtöki szavaira a DAX index 10.050 pontról visszaesett 9765 pontra. Mario Draghi ugyanis a befektetőket teljes óvatosságra intette. Az Európai Központi Bank elnöke, aki csütörtökön a Brüsszeli Gazdasági Fórumon tartott beszédében arra figyelmeztetett, hogy az évek óta vontatottan haladó gazdasági növekedés olyannyira erodálta az euróövezeti termelékenységet, hogy az már tartós gazdasági károkkal járhat. Hangsúlyozta, hogy kizárólag monetáris politikai eszközökkel nem lehetséges feloldani az euróövezet “gazdasági görcseit”, ahhoz a növekedés ösztönzésére és a foglalkoztatás javítására összpontosító strukturális reformokra is szükség lenne

.draghi_brusszel_1

Ahogy egyre közeledünk a Brexit-ről való szavazáshoz, úgy növekszik az izgalom. Miközben a Bloomberg szerinti a legutóbbi, június 6-i felmérés szerint 43 százalék a benn maradók és 42 százalék a távozni szándékozók aránya, a piacon egyre komolyabb spekulációk jelennek meg egy esetleges kilépés hatásait taglalva, számolt be az Erste a péntek reggeli áttekintésében.

A héten Az Air France-KLM 5,4%-ot esett vissza magával rántva az utazási és szórakoztatóipari szektort. A Tesla árfolyama 5%-ot erősödött. A Nike részvény 48,094 euróra 0,94 %-el erősödött. Míg a Verizon 1,72 százalékot és az Intel 0,95 %-ot. A Procter &Gamble a maga kis 0,68%-val, míg a Johnson & Johnson 0,54 %-val, és a Coca -Cola 0,52 %-val pedig sereghajtó. Ebből látszik,hogy a szórakozás és az élelmiszer illetve a szolgáltatási szektor válságálló. Ez anno 2008 és 2009.-ben is így volt. A Nikkei 225 esett több mint 2,08 százalékot így 16264,67 ponton zárt pénteken.

A jövő héten várható,hogy  végleges inflációs és áprilisi ipari statisztikákat és adatokat  tesznek közzé euró övezetben .A jövő  hét fő eseménye azonban a Fed kamat-meghatározó ülése lesz. Szerdán valószínűleg kamatemelés nem várható, de a globális piacokon nagyfokú óvatosság fogja jellemezni a kereskedést.

(Forrás: napi.hu, http://goldprice.org/gold-price-chart.html,illetve CIB.hu )

Szeretnél kicsit részletesebb gazdasági híreket  kapni tőlünk ?

Nincs más dolgod csak jelentkezni itt a hírlevelekre és az ingyenes konzultációra!

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés