Esős időben is a zamatos Frappé a megoldás

Délután 14:00 van .Vidéki falura leérve, a pocsolyákon átvergődünk. Kis falu ez. A mi falunk. Sajnos nem épp a legújabb aszfalt van az utcánkban,inkább pocsolyás és sáros. De én így szeretem. Úri lakossága békében alszik vagy épp pihen.  A Budapesttől 40 km-re található faluban csönd van. A településen kb 2500 fő él. Megérkezünk.

A falu határában egy csokigyár épült. Majd be megyünk  az utcánkba és ledobjuk az utcai göncöt és elmerülünk a csöndbe és a szépséges tájba.Nekem Görögország jut eszembe és a forró nyár. Görögországról pedig egy történet amelyet nemrég olvastam. A Frappé története:

“Valamikor a hetvenes évek elején Thessalonikiben egy amolyan tengerparti kis kávézóban elfogyott a szokásos görög zaccos kávé és a vendégek kávét követeltek a szegény tulajtól. Akkoriban még nem voltak non-stop üzletek és így kénytelen volt valami megoldást találni a felmerült probléma megoldására. Véletlenül volt egy doboz (érdekes Görögországban még ma is kapható bádogdobozos kivitelben) NesCafé-ja, ami akkor tájt jelent meg a piacon. Mivel nyár volt és átkozott meleg is volt az éjszaka, (akkor még nem volt elterjedt a légkondi sem) gondolt egy nagyot és nekilátott a kísérletnek, hogy a “kávészerűségből” kávét csináljon. Igen ám, de mitől lehetne olyan krémes és habos mint a főzött kávé? Ekkor megpillantotta a pultja díszhelyén a féltve őrzött shakerét, amit valamelyik amerikai rokona hozott neki ajándékba. Lecsavarta a tetejét a szűrővel együtt és amúgy görögösen belekanalazott kávét, cukrot egyaránt, mintha zaccos kávét készítene. Ráöntött egy kevés jéghideg vizet, visszatette a shaker tetejét a szűrővel, majd ahogy azt az amerikai rokontól látta, elkezdte rázni. Az eredmény döbbenetes volt! Közel másfél perc intenzív rázásnak köszönhetően a nescafé a cukor és a víz olyan krémes habot produkált, hogy az nem akart kifolyni a pohárból! Mit volt mit tenni, öntött még rá egy adag jeges vizet, kicsit összekeverte, majd kiöntötte egy hosszú, vékony nyakú pohárba. Tálcára tette és már vitte is volna kifelé a vendégnek, de amúgy amerikaiasan beledobott egy jégkockát és persze beledöfött a kávé habjába egy szívószálat is, hogy legalább kárpótolja a kedves vendéget, ha már nem kap “tisztességes” kávét. Letette a kávét a vendég elé és rövid szabadkozás után azt mondta, hogy már csak az üzlet újdosült kávéspecialitása volt előállítható és természetesen, ha nem ízlene a vendégnek akkor nem kell kifizetnie.

A vendég belekóstolt és azt kiáltotta:
– Hiszen ez zseniális! Kávé is, hideg is, finom is! Mi a neve a specialitásnak? – kérdezte a vendég a tulajtól.
– Nem találtam még ki neki nevet. – mondta szabadkozva. Talán shaker-nek lehetne hívni?
– Á, össze fogják keverni az emberek a shake-kel, ami nem lenne jó. Mit szólnál viszont a franciásan hangzó frappé-hoz. Egyébként valami hasonlót jelent franciául, mint a shake és még könnyebb kiejteni is. – mondta a kisérleti alany, akinek köszönhetjük a kávéspecialitás nevét.

De sosem felejtjük el azt az embert sem, aki kínjában olyan eredeti italt alkotott, ami meghódította pár év alatt az egész világot.”

 

Én most így gondolataimban elmerülve kinyitom a konyhaszekrény ajtaját . Felkiáltok meglepetésemben !

Hurrá van NesCafé. Sőt van szívószál is. Lassan össze áll az a Frappé is .Innentől kezdve nem érdekel a kinti 4 fokos hideg. A februári esős idő. Elkészítem magamnak a Frappét és beülök a volt szobámba és előkészítem,megírom a hírlevelet magamnak,barátimnak,családomnak és összes meglévő és leendő ügyfeleimnek  (mindenkinek aki Portfolife-os (www.portfolife.hu) vagy Magas Kamatos (www.magaskamat.hu) vagy épp Biztoshozamos ). A Biztoshozam csapata egy finom Frappéval kíván mindenkinek most jó hétvégét. Legyenek ők is képzeletben a Görög tengerpart lábainál.