Folytatódnak a negyedéves jelentések – Célkeresztben az Apple és a Nokia

Mint arról már értesültetek, április hónap az amerikai nagyvállalatoknál a negyedéves jelentések hónapja. Ilyenkor adnak  az eltelt negyedévről beszámolót, beszámolnak a költségvetésükről, a bevételükről, a kiadásról és az  árfolyam és könyvbeli értékükről is. A befektetők  ezeket a hónapokat megvárják , vagy kivárják, vagy még a gyorsjelentés megjelenése előtt vásárolnak az adott vállalat  részvényéből vagy bízva a vállalat hosszútávú managementjében adnak kölcsönt azaz kötvényt vásárolnak. Senki se gondolta volna, hogy egy mobiltelefongyártó szolgáltató , aki a 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején tarolt, felébred a hamvaiból.letöltés Hiszen a múlt héten azt is megtudtuk, hogy a  vártnál jobb lett a Nokia első negyedéves eredménye. Az árbevétel 5,4 milliárd eurós értéke felülmúlja az 5,28 milliárd eurós várakozásokat, a bruttó árrés 40,8%-os értéke jobb a várt 39,23%-nál. Az üzemi eredmény 341 millió euró lett, a piac ennél alacsonyabb értékre, 329,5 millió euróra számított. Az egy részvényre jutó 3 centes eredmény pedig megfelel az elemzői konszenzusnak. A menedzsment megerősítette az idei évre vonatkozó várakozásokat. A Nokiánál azt tudhatjuk, hogy a Nokia két évig  folyamatos árfolyamesésben volt, innen  állhatna fel és innen látszik az is ,hogy kezd kapaszkodni felfele. Azt már látni, hogy kedvez a piac annak, hogy jól megy az eladás a februárban bemutatott új vagy “retro” telefonok körül. A legendássá vált 3310-es telefonból például a reklám kedvéért kiadták a modernizált változatot. Ez a telefon anno százmilliós darabszámban kelt el és a legstrapabíróbb modellek egyike volt.nokia5110 A 17 évvel ezelőtti Nokia 3310  a maga idejében a legnépszerűbb telefon volt, több mint 126 millió darabot adtak el belőle – nyilván a cég a nosztalgiára épít az új modellel. Egy  picit a miénk, magyaroké is volt a Nokia, amíg itt is gyártották a mobiljaikat, ha belegondolunk rájövünk arra, hogy még ma is hatalmas fejlesztőközpontjuk van nálunk , az is  igaz, hogy ott már elsősorban hálózati technológiákkal foglalkoznak a mérnökeink. Ha ránézünk a Nokia részvényére, rájöhetünk arra, hogy egy nagyon jó vételi lehetőség volt és lesz. Hiszen részvényenként ára még novemberben  darabonként 3,8 euró, ma viszont már 5,332 euró /db . Egy részvényen ha pár hónappal ezelőtt vásároltunk volna 1,5 eurót vagyis közel 40%-ot kereshettünk volna. A trend pedig akár a gyorsjelentés miatt folytatódhat is.  A Nokia bátran építhet arra, hogy a kevés eredeti európai márka egyike, hátha vannak még olyanok, akikben dübörög némi kontinentális patriotizmus.

A másik kedvencem az Apple. A várva várt 2018-ban megjelenő Iphone 8-ról már csodákat rengtek. Azt is tudjuk, hogy az iPhone 8 eladásai minden várakozást felülmúlhatnak: a jelenlegi konszenzushoz képest akár 7-10%-kal is több telefont értékesíthet az Apple 2018-ban. Az Apple ma este fog jelenteni, a befektetők nagyon optimisták az Apple beszámolója előtt, hiszen az árfolyam újabb csúcsra emelkedett a hétfői nap zárásakor. A részvényenkénti árfolyam már meghaladja a 134 eurót, amely  magasabb annál a számoknál is, amikor 2015 hasonló időszakában elég magas eredmények jöttek ki.14901455492027_b Jelen esetben , már azt is tudjuk, hogy az Apple az okostelefonok és a számítógépek mellett, az elektromos autózásba is belekezdett. 2016 éve elején már megjelent az a cikk , vagyis a Tesla tulajdonosa, Elon Musk nyilatkozott arról, hogy az Apple elektromos autót fejleszt. Musk szerint nagyon hamar kihalnak az önvezetésre képtelen autók is. A vállalkozó a BBC-nek adott interjújában beszélt arról is, hogy a Tesla a Nissannal és a BMW-vel versenyez a legjobb elektromos autó-márka címéért.

Azt ugyan már tapasztalhatjuk,hogy a Tesla tér hódítása megtörtént és a Tesla árfolyamai már 295,69 dollárnál tart (reggeli tőzsdenyitáshoz képest több,mint 4%.), de egyenlőre akkor azt gondolták, hogy ez messze van mert az Apple az elektromos autózásban nem tart még itt. 2017 áprilisában fordulat történt be, hiszen Elon Musk régi vágya teljesült.

imagesAz Apple is megkapta az engedélyt arra, hogy önvezető autókat teszteljen a kaliforniai közutakon, csatlakozva ahhoz a már 30 tagra bővülő táborhoz, amelyben megtalálható a  Google anyavállalata, az Alphabet, a Tesla, a Nvidia, illetve több nagy autógyártó, a többi mellett a General Motors (GM), a Ford Motor, valamint a Faraday Future és a Zoox is.

Mindenesetre azt is tudjuk illetve látszik, hogy az Apple fokozta a forgalmat az okostelefonok piacán és remélhető viszont az, hogy a cég iPhone értékesítései 52-53 millió darabra emelkedhettek a tavalyi 51,2 millió darabról.

Forrás: www.ersteinvestment.hu

            www.origo.hu/techbazis

Érdekelnek hasonló történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés