Halászlegenda folytatása Kopernikus köntösében.

Tegnapi nap is vidéken voltam Szolnokon,de ez egy külön történet. Igaz nem olyan szórakoztató, mint három hete amikor a Régi Sipos Halászkertbe ültem be a Óbudán a Portfolife Kft és a Biztoshozam irodájához közel. Tegnap már azt a jó hírt közölhettem mindenkivel, hogy Japán másfél hónapja nem látott emelkedést produkált ezen  a héten a gyengébb jen miatt. Azon a bizonyos júliusi hétvégén nagyon erős volt a DAX. 10703-as zárása igaz nem múlta felül az e-heti 10717 pontos zárást. Akkor Géza bácsi Sipos szörpje megadta a hangulatot, most egy citromos sörrel kísérem figyelemmel a HSBC adatát a 0,6 %-os növekedés miatt. Illetve a sör mellett látom, hogy a Visa hogyan tudott 1,55 %-ot és az Apple 1,49%-ot emelkedni.  Július végén a Henkel volt az erős, jelenleg is a vállalat erre a hétvégére 2,09  % emelkedést tudott produkálni. Három hete Géza bácsiéknak fontos volt az ami sok ember számára az unokájuk. Erről döntöttek akkor. Úgy érzik (többszöri telefonbeszélgetés miatt tudom ),hogy akkor kifogták az aranyhalat. Méghozzá a hal egy Kopenikus köntösben volt, amely azóta is elvarázsolja őket.

easysaleslogoiphone

Érdekelne a folytatás?

Illetve ha érdekelnek a hasonló történeteink akkor csak regisztrálj itt.

Biztoshozam és a Portfolife kft.ügyfelei ismerik ezt a történetet már, és szeretném ha ti is olvasnátok a teljes történet minden részletét . Ezért megosztom veletek ezt a július 30-31-ei hétvégéjének a  történetétrégi

“Hétfőn délelőtt zsúfoltság volt az autópályán, de így is időben leértem a budai alsó-rakpartra. Amikor a Lánchídról lehajtottam, akkor lettem figyelmes arra, hogy több hívásom is van, ezért félreálltam telefonálni Géza bácsi hívott és közölte, hogy ők kicsit késnek. Géza bácsival a megbeszélt helyen találkoztunk, az óbudai Lajos utcai Régi Sipos Halászkertben. Amíg megérkeztek, addig a Bloomberg jelentéseit olvastam, amelyben közölték, hogy csütörtökön este 25 bázispontos kamatvágást jelentett be az Új-Zélandi Jegybank. Így ott a 2,25%-os irányadó kamat 2%-ra csökkent. Ennek az lett az eredménye, hogy az új-zélandi dollár erősödni tudott az amerikai dollárral szemben. Új-Zéland gazdasága már 2015. év óta a kamatcsökkentés irányába fordult. Szeretnék egy kicsit szigorúbbra fogni ott is a pénz és tőkepiaci kilátásokat.

Majd a cikket elolvasva, rendeltem az időközben megérkezett Géza bácsinak és Daniellának egy helyi specialitású ír kávét és egy-egy Sipos szörpöt. Daniella ma feltűnően vidám volt, hiszen mint utóbb megtudtam, örökölt egy budapesti lakást rég nem látott nagynéni örökségeként. Daniella elmondta, hogy egyelőre kiadja a lakást egyetemistáknak, majd kb. 2 év múlva tervezi az eladást és szeretné az összeg egy részét befektetni a hosszú távú megtakarításába. Daniella és Géza bácsi mielőtt az előkészített papírokba belenéztek volna, érdeklődtek az e heti DAX állásáról és az európai piacról. Pénteken emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai részvényindexek. A bankszektor erősödött, illetve a többi pénzügyi ágazat is erősödéssel zárt. A DAX 10703 ponton zárt, még a héten többször emelkedett, pénteken már oldalazásra kényszerült. lutA Lufthansa 0,74% pluszban és az Adidas 0,69% emelkedést hozott. A nap nyertese a Thyssenkrupp, hiszen 1,38% nyereségével a DAX sereghajtója lett, míg a Volkswagen 1,34% mínuszt termelt. Számomra is meglepő módon az oroszországi kötvények a körülményekhez képest jól teljesítettek. Az orosz gazdaságban az éves infláció is 7,2%-ra mérséklődött a 2015-ös 15,6 %-ról. A német gazdaság 0,4%-kal bővült az előző negyedévhez képest, így felülmúlta a negyedéves GDP várakozásokat is. Ugyanis a németországi elemzők csak 0,3%-os növekedést prognosztizáltak. Lengyelországban energetikai szén termelésére specializálódott cégek és a szénkoksszal foglalkozók részvényei erősödtek. Ilyen cég a Jastrzebi vállalat, amely részvényei a 9 zlotynál alacsonyabb januári értékről, több mint 25 zlotyra drágultak fél év alatt.

Géza bácsi is felolvasott egy cikket, miszerint a második negyedévben nőtt egy kicsit a görög gazdaság, ő ezt az MTI jelentéseiből olvasta fel. Viszont én is mondtam számukra meglepő hírt, hogy a Daimler kiadta az első 7 hónap után egy jelentésben, hogy a Mercedes értékesítése 12%-kal, 1,17 millió autóra emelkedett. A németországi index egyik legerősebb tényezője a Henkel volt, 5%-ot erősödött, miután közzétette a negyedéves jelentését.Daimler

Daniella és Géza bácsi beletekintett a javaslataimba, újra átbeszéltük a hosszú távú megtakarítás lehetőségeit, illetve a vagyonkezelt számla előnyeit. Ezen számla előnyei közé tartozik a folyamatos piacfigyelés és elemzés szakértők által, ennek köszönhetően gyors a reagálás az aktuális piaci helyzetnek megfelelően, illetve kiemelendő a számla bővíthetősége, a rugalmassága, az átláthatósága. Daniella és Géza bácsi nem tartozott a konzervatív megtakarítók közé. Vérmérsékletük miatt inkább a nagyobb kockáztatásban hisznek a nagyobb haszon reményében. Vagyonkezelt számlák között a Kopernikusz index kosárban gondolkoztak, hiszen „évek óta emelkednek a kötvényárfolyamok és ezáltal a hozamokat egészen alacsony, sokszor negatív szintre nyomják”, hosszútávon inkább érdemes most a részvény indexeket vásárolni, de azt is szétporlasztva. A Kopernikusz indexkosár egy ilyen hosszú távú befektetés, amelyre bármikor befizethet az ügyfél, a pénzt 20-26 részvényindexben tartják. Jelenleg, csak ebben az évben – az olaj túltermelési válság, a kínai válság, illetve az olasz bankválság és a Brexit mellet is – januártól július végéig tartotta az árfolyamokat a részvényindex kosár.

Daniella és Géza bácsi javasolta, hogy a jó idő miatt üljünk ki a teraszra, ahol rendeltünk magunknak egy–egy forró Melange-t. Daniella úgy vélte, hogy a mai kemény pénzügyi beszélgetés mellett, megérdemel egy finom kávét. Géza bácsi finoman megemlítette, hogy a nap folyamán, a délutáni táska vásárlás alkalmával, Daniella ugyanúgy mert megérdemlem szlogennel fog érvelni és nem hagyja ott a táskát.

Géza bácsi és Daniella erősen érdeklődött az amerikai, a magyar és a kínai gazdaságról is. Majd tájékoztattam arról őket, hogy az IMF szerint a kínai gazdaság az idén 6,6 százalékkal bővül, majd 2021-ig a jövő évtől kezdve folyamatosan zsugorodik. Viszont most a hétvégén egy jelentésből derült ki, hogy 4,4 százalékkal esett vissza a kínai export, de az import, vagyis a behozatal is 12,5 százalékos csökkenést mutatott. A Hang Seng az idei csúcsról 0,5%-ot emelkedett csütörtökön, a kínai piacot a bankok húzták fel, miután kiderült, hogy stabilizálódott a nem fizető rossz hitelesek száma.

Magyarországon nagyszerű jelentést adott ki az OTP. Hiszen 72 milliárdos második negyedéves és 106 milliárd első negyedéves nettó profitról számolhatott be. Az OTP papírjai 5,75 százalékkal erősödtek egy hét alatt. Már-már átlépte a 7000 pontos álomhatárt. Viszont a Magyar Telekom 0,9%-ot veszített a hét végére az árfolyamából. A magyarországi GDP adatokról is kedvező jelentés érkezett, hiszen 2,6%-kal bővült a hazai gazdaság 2016. második negyedévében, az előző év azonos időszakához viszonyítva.telekom

Amerikában nem számítva a rossz hírekre, rosszabb adat került ki a júliusi kiskereskedelmi forgalomról. Az éves növekedés erősen lelassult. 2,7%-ról 2,3%-ra csökkentek az éves forgalmi adatok és ez péntek reggelre picit magával rántotta a piacot is. A Dow Jones 18576 ponton zárta a hetet. A pénteki nap nyertese a Chevron volt, amely nemcsak pénteken, hanem egész héten erősödést és emelkedést mutatott. A Chevron pénteki tőzsde zárást 1,48% pluszban, míg az eheti zárást 0,75% erősödéssel zárta.

A palládium árfolyama is lejjebb került a korábbi nyolc havi csúcsról, ugyanúgy, mint a befektetési arany árfolyama. Jelenleg ugyanis az arany árfolyama 1335,61 dollár. Ezen a héten 0,47%-ot esett ez az árfolyam. Ellenben az OPEC szeptemberre informális ülést hívott össze a tagállamai között, erre a rendkívüli rendezvényre az OPEC-en kívüli olajexportőr országok is meghívást kapnak. A hír elhangzására és az olajkitermelés visszafogása miatt több mint 4%-kal emelkedett a nyersolaj ára.

Daniella és Géza bácsi végül is egy Comfort típusú vagyonkezelt számlacsomagot választott, amelyben elhelyezik a meglévő pénzüket, ez a csomag a Kopernikus részvényindex kosarat tartalmazza, hiszen ez számukra minden kihívásra, a gyermek tanulására, illetve minden élethelyzetre megoldást fog hozni.

Daniella és Géza bácsi elégedve álltak fel az asztaltól, miután a szükséges nyomtatványok kitöltésre kerültek. Elindultak női táskát vásárolni, hiszen ez elengedhetetlen kelléke lesz a most kezdődő spanyolországi nyaralásnak.”

david-jones-noi-taska

Érdekelnek hasonló történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

      Itt megteheted!

 

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés