Londoni elemzők – Trump érvelésével ellentétben nem Amerika finanszíroz más gazdaságokat

Republican presidential nominee Donald Trump speaks at a campaign rally in Scranton, Pennsylvania, U.S., July 27, 2016.  REUTERS/Carlo Allegri

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    London, 2017. január 23., hétfő (MTI) – Londoni pénzügyi elemzők szerint nem állja meg a helyét Donald Trump amerikai elnök azon érvelése, hogy az Egyesült Államok a világ más gazdaságainak nettó finanszírozója lenne.Commerzbank sign

A Commerzbank – az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport – elemzői hétfőn Londonban ismertetett napi devizapiaci helyzetértékelésükben felidézik Trump beiktatási beszédének azt a részét, amely szerint az eddigi folyamatokat “az amerikai középosztály háztartásaitól elragadott vagyon” globális újraelosztása jellemezte.
A ház szerint ez a kijelentés “nem is állhatna távolabb a valóságtól”. Az Egyesült Államok nettó külső befektetői pozíciójának adatai ugyanis nagyon világosan ennek éppen az ellenkezőjét mutatják: a külfölddel szembeni amerikai nettó kötelezettségek “lélegzetelállító” ütemben növekszenek, vagyis a külföld az amerikai gazdaság egyre nagyobb nettó tőkeellátója, nem pedig fordítva.
A Commerzbank grafikus kimutatása szerint az Egyesült Államok nettó külső befektetői pozíciója 2016 harmadik negyedévében megközelítette a mínusz 8 ezer milliárd dollárt.
A cég elemzőinek kommentárja szerint az amerikai háztartások valójában azt szenvednék meg, ha a külföld megtagadná az amerikaiak befektetéseinek és fogyasztásának egyre növekvő mértékű finanszírozását, és ez a dollár jelentős gyengülését is okozná.
Hasonló következtetésre jutott hétfőn ismertetett, elsősorban a nagy feltörekvő gazdaságokba irányuló amerikai tőkeáramlás hatásairól összeállított tanulmányában az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics is. images
A cég szerint az Egyesült Államokból a feltörekvő térségbe áramló működőtőke értéke “nem különösebben nagy”: néhány ország – mindenekelőtt Chile, Egyiptom és Mexikó – kivételével a nagy feltörekvő gazdaságok hazai össztermékének (GDP) fél százaléka alatt volt az elmúlt években.
Ráadásul e befektetések jelentős része nem hoz létre fizikai értelemben vett új beruházási vagyonelemeket. Az általános meghatározás szerint közvetlen külföldi befektetésnek számít az is, ha egy amerikai vállalat 10 százaléknál nagyobb részesedést vásárol egy már létező külföldi cégben, de ez nem feltétlenül jár tényleges beruházásnövekménnyel a fogadó gazdaságban – hangsúlyozzák hétfői tanulmányukban a Capital Economics londoni elemzői.
A ház kiemeli azt is, hogy Trump mindenekelőtt a kifelé irányuló amerikai feldolgozóipari működőtőke-beruházások miatt haragszik. Az ilyen jellegű külső amerikai tőkebefektetések elsődleges célországa Mexikó, más nagy feltörekvő gazdaságokban azonban az amerikai működőtőke-állomány elsősorban a nyersanyag-kitermelési ágazatban és a pénzügyi szolgáltatási szektorokban koncentrálódik.hqdefault
Mivel az ilyen jellegű befektetések nem teremtenek nagyon sok munkaerőt, és a nyersanyag-kitermelési befektetések iránya értelemszerűen a nyersanyagforrások helyszíneitől függ, nem valószínű, hogy az amerikai gazdaságpolitika esetleges protekcionista fordulata befolyásolná a tőkeáramlást ezekben a szektorokban – áll a a Capital Economics elemzésében.
A ház szerint mindezek alapján az valószínűsíthető, hogy jóllehet a működőtőke-beáramlás elvesztése nem lenne kívánatos fejlemény, a kifelé irányuló amerikai működőtőke-befektetések jelentősebb visszaesése is csak csekély közvetlen reálgazdasági hatást gyakorolna a feltörekvő gazdaságok zömében.

 

MTI 2017. január 23., hétfő 17:36

mti_hirfelhasznalo

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok, banki terméketek ?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

Érdekelnek a gazdasági folyamatok akkor csak regisztrálj itt !

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés

Vélemény, hozzászólás?