Megerősítette a francia osztályzatot a Fitch, de felülvizsgálná a besorolást Le Pen győzelme esetén

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2017. március 4., szombat (MTI) – Megerősítette Franciaország államadós-osztályzatát pénteken a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő, de közölte, hogy felülvizsgálná a francia adósbesorolást, ha a közelgő elnökválasztásokon Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front vezetője győzne.

A Fitch elsőrendű “AA” szuverén osztályzatot tart érvényben Franciaországra, stabil kilátással.fitch-ratings-e1463802728200

A besorolás megerősítéséhez fűzött, péntek éjjel Londonban ismertetett elemzésében a cég kiemelte, hogy várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért francia államadósság-ráta jövőre 98 százalék közelében tetőzik. A Fitch Ratings szerint az ilyen magas adósságráta korlátozza Franciaország képességét a pénzügyi-gazdasági sokkok kezelésére.

A hitelminősítő szerint a legutóbbi felmérések arra vallanak, hogy valószínűtlen Marine Le Pen győzelme a közelgő kétfordulós elnökválasztáson. A hagyományos politikai berendezkedéssel szembeni ellenérzések globális fellángolása azonban növeli egy esetleges politikai sokk kockázatát Franciaországban – áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.

A hitelminősítő közölte: Marine Le Pen elnökválasztási győzelme esetén felülvizsgálná a francia államadós-besorolást, tekintetbe véve, hogy egy ilyen választási eredmény megnövekedett gazdaságpolitikai bizonytalanságot és potenciális piaci kilengéseket okozna.

A Fitch Ratings elemzőinek megítélése szerint alacsony a valószínűsége, ugyanakkor jelentős hatással járó fejlemény lenne Franciaország és egész Európa számára, ha Marine Le Pen megnyerné az elnökválasztást, és ezután választási ígéretének megfelelően – az alkotmányos akadályokat leküzdve – népszavazást írna ki arról, hogy Franciaország kilépjen-e az Európai Unióból.

A francia államadós-kockázati mutatók is kezdik már jelezni a növekvő piaci aggályokat az elnökválasztások közeledtével.franciaorszag

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató cég, az IHS Markit pénteki kimutatása szerint a francia államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama az utóbbi egy hónapban 12 bázisponttal emelkedett, és jelenleg 58 bázispont környékén jár.

Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű francia államkötvény csődbiztosítása most 58 ezer dollárba kerül a piacon az irányadó ötéves lejáratra, 12 ezer dollárral többe, mint egy hónapja.france-government-bond-yield

A francia szuverén adóskockázati mérőszám továbbra is a világ legjobbjai közé tartozik, de romlási folyamatának mértéke és üteme a legfejlettebb ipari hatalmak csoportján belül kirívó.

A Markit kimutatása szerint Németország CDS-díjszabása jelenleg 22 bázispont, 1 ponttal alacsonyabb az egy hónappal ezelőtti szintnél.

A brit, az amerikai és a japán szuverén CDS-tranzakciók középárfolyama 23-29 bázispont közötti szinteken jár, és e három gazdaság adóskockázati mutatói is gyakorlatilag stagnáltak, illetve valamelyest csökkentek az elmúlt egy hónapban a Markit adatai szerint.

Forrás: MTImti_hirfelhasznalo

Érdekelnek a gazdasági történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés