Miért is kell ezt mindenkinek elolvasnia? Arany – mindennek a mércéje a válság idején

Mi az amit mindenképpen ismernünk kell, ha most erre az időszakra kitekintünk mint befektető ?

valsag2_1

Egyik feltételezést és lehetséges dolgot a gazdasága kimenetelére épp ma irta meg a Goldmann Sachs és én  is ezt írnám  meg Önöknek, nektek. Illetve írnék egy pár sort az aranyról amit, mi is megkaptunk a Partner Banktól egy kis tájékoztatás keretében.

De kezdeném a Goldmann Sachs-szel. Csatolok is táblázatot hozzá. Az aranyhoz meg képeket.

A befektetési oldalt nézzük meg és elkezdeném a kicsit finomítani befektetési esélyét a gazdasági válságnak, illetve annak lehetőségét, hogy most nagyobb esés lesz, mint 2008-as és 2009-es évben. Hiszen teljesen másról szól a dolog. Nem egy gazdasági helyzet miatt van ” összeomlás” hanem egy koronavirus megjelenése miatt lett piaci pánik és gazdasági visszaesések vannak és egy piaciválság helyzet kialakulása de rövidebb távon. Néha ellenkezője annak, amit a sajtó sokszor ír. Azaz ez nagyon nagy gazdaságiválság, mint a 2007-2008-as. Mert abszólút más szituáció van most.

Dow Jones Industrial Average Chart
forrás ariva.de 2000-2016-ig
De nézzük a tényeket: február 19-i záróárhoz képest 30%-os csökkenést jelent. A zuhanás hátterében főleg a koronavírus gyors terjedése és kisebb mértékben az olajár összeomlása áll. De az okok további boncolgatása helyett, összegyűjtöttem az alábbi táblázatban, hogy ez a 30%-os esés mennyire durva az elmúlt évtizedek korrekcióihoz képest.
abra (1)
forrás:Goldman Sachs és www.portfolife.hu
Az ábrán az látszódik, hogy az elmúlt 33 évben 8 nagyobb esés történt az amerikai részvénypiacon, amelyek közül a legdurvább a 2008-as pénzügyi válság nyomán alakult ki. Az is kiolvasható az adatokból, hogy átlagosan 31% értékvesztés után fordult meg az index. A táblázat bal oldalában a leggyakrabban használt értekeltségi mutató (P/E) változása látható, ami a részvényárak profitokhoz való viszonyát, ezáltal a részvények „drágaságát” méri.

PV-Invest_fb_1200x630_blog_15

Tudom, hogy eltérő okok váltották ki őket, de ha összevetjük a mostani esést a 7 korábbi esettel, akkor láthatjuk, hogy az amerikai részvények közel vannak az átlagos -31%-hoz, azaz ha nem feltételezünk a 2008-as válsághoz hasonló armageddont, akkor a múlt azt sugallja, túl vagyunk a nagyján. A P/E mutató jelenleg magasabb (13,9), mint ahonnan átlagosan fordult a piac, de itt fontos hozzátenni, hogy a kötvényhozamok is historikus mélyponton vannak, ami magasabb árazási mutatót indokol. A mutató alapján így is 27%-kal olcsóbb a részvénypiac, mint a csúcson, ami szintén közel van az átlagos 28%-os „leértékelődéshez”.
Most viszont azt sem árt tudni, hogy azok a kik kötvényt vettek egy dolgot tehetnek ( pontosabban két dolgot). Megvárják a fix kamat kifizetése mellett a lejáratot és 100%-ban kapják meg a tőkéjüket plusz éves , féléves szinten a kamatokat. Vagy mivel nagyon jó vételi lehetőségek alakultak ki akár éves szinten például 5,95%-os GAP kötvény, 4,625%-os Dell kötvénynél vagy akár a 6,5%-os T-Mobile vagy sorolhatnám a többi kötvényt, bevásárolnak még belőle, hiszen olcsobban kapják ezt meg és majdan magasabb árfolyamon szálhatnak ki, ezt a Goldman Sachs elemzői is elismerik.

4,625% Dell Inc. 11/21 auf Festzins Chart

forrás: ariva.dehttps://www.ariva.de/US24702RAQ48/chart?t=all&boerse_id=1

Nem állítom azt, hogy innentől mindenhol emelkedni fognak a részvények, illetve a kötvények, sőt biztos, hogy továbbra nagy ingadozások lesznek, de aki nem adott el az év elején, annak nem most már nem a legalkalmasabb időpont, hogy ezt megtegye. Sőt lehetséges, hogy hosszabbtávon az járt jól aki hagyta benne a portoliójában illetve a nálunk kezelt vagyonkezelt számlájában.

kristalygomb-teszt1-768x432

A másik dolog amiért írok Önöknek az az arany és annak hatása a gazdasági vállságra. Ráadásul ez a Patner Bank hírleveléből van kiemelve.

Az Osztrák Nemzeti Bank egyik széfje lenyűgöző képet mutat: A Nemzeti Bank erősen biztonságos termeiben 7200 aranyrudat tárolnak – ez mintegy 90 tonna arany -, amelyet arra tartalékolnak, hogy válság idején devizatartalékként szolgáljon.
Az Osztrák Nemzeti Bank teljes aranykészlete 280 tonna. Ez körülbelül 22.400 arany rúdnak felel meg.
unnamed (1)
Ha Németországra tekintünk, a Deutsche Bundesbank 270 000 bár aranyat tudhat magának, amivel a világ egyik legnagyobb aranytulajdonosaihoz sorolhatjuk.
Sok magánbefektető jogosan használja a fizikai aranyat előgondoskodás céljából. Nem csoda, hogy a koronavírus terjedése során az arany iránti igény nagyon magas.
Az arany évezredek óta lenyűgözi az emberiséget. Eddig minden válságot túlélt – legyen az gazdasági, vagy társadalmi – és visszaigazolta magát a történelem minden kihívásában. Az arany iránti igény minden alkalommal növekedett, amikor a pénzügyi és gazdasági rendszerben alapvető fennakadások voltak:
cimlap-arany0102-342389
  • Az aranynak nincs partnerkockázata; vagyis nincs mögötte semmiféle ígéret; az arany önmagában értékes.
  • Az arany gyakorlatilag elpusztíthatatlan.
  • Az arany egy univerzális, világszerte elismert fizetési eszköz. Az arany mindig is a legfontosabb fizetőeszköz volt; az arany az “utolsó lehetőség” pénzneme.
  • Az arany értékét soha nem lehetett manipulálni hosszú távon, hanem az annak belső értékétől függ.
  • A Partner Bank sok éves tapasztalattal rendelkezik a fizikai aranybefektetések terén.
  • Az ügyfelek részesülhetnek a legmagasabb minőségű fizikai aranyba (999,9 finom arany) történő befektetésből. Az aranyat kizárólag neves és tanúsított daraboló- és verőüzemből, például a Münze Ausztriából szerezzük be, magas biztonságú széfben tartjuk, és rendszeresen külső ellenőrzésnek vetjük alá.
  • A Partner Bank Gold termékével a befektetők könnyen és kényelmesen befektethetnek a legmagasabb biztonsági előírásoknak megfelelő fizikai aranyba.
  • Az elmúlt 20 évben az arany átlagos értéknövekedése évente csaknem 10% volt és ezen 20 év alatt 15 évet pozitív eredménnyel teljesített.
  • 24 Oct 2007, Ouro Preto, Brazil --- Brazil, Minas Gerais state, Ouro Preto, gold nugget from a mine (Gold Route, Estrada Real) --- Image by © Bertrand Rieger/Hemis/Corbis
    A fizikai arany, mint előtakarékosségi elem bevezetése óta egyik javaslatunk az volt, hogy aranyat rendszeres, állandó összegekben vásároljon; függetlenül attól, hogy az arany ára jelenleg milyen magasan van, a költség-átlaghatás kihasználása érdekében.
  • A Partner Banknál kiváló minőségű, 24 karátos, 999,9-es finomságú színaranyból készült aranyrudak vásárolhatók „Good Delivery“ minőségi garanciával. Mivel az arany értéke ingadozásoknak kitett, a Partner Bank azt a lehetőséget is felkínálja ügyfeleinek, hogy kisebb aranymennyiségek rendszeres vásárlásával hosszabb idő alatt építsenek fel aranyállományt. Ezzel az aranyvásárlási programmal az ügyfelek egyszerűen és kényelmesen vásárolhatnak fizikai aranyat, és közben profitálhatnak a lehetséges cost-average hatásból: Alacsonyabb árfolyam esetén nagyobb mennyiségű arany, magasabb árfolyam esetén kisebb mennyiségű arany vásárlására kerül sor. A Partner Bank EASY GOLD aranyát átláthatóság és rugalmasság jellemzi. A megőrzésre vonatkozó információk az online ügyfélszolgálaton keresztül áttekinthető módon és kényelmesen elérhetők.
  • Fizikai arany: vagyontárgy a bizonytalan időkre
  • Az aranyat 100%-ban fizikai állapotában Ausztriában őrizzük banktrezorban
  • Legkiválóbb minőségű arany: 24 karátos, 999,9-es finomságú színarany
  • Rövid idő alatt rendelkezésre áll értékesítéssel vagy kiszolgáltatással
  • Lehetséges a rendszeres aranyvásárlás

page_5

Kérjük, vegye figyelembe, hogy az árfolyam- és devizakockázat jelentős tőkeveszteséget eredményezhet. Az összefoglaló nem biztosít megbízható alapot a befektetési döntésekhez, ill. szerződésekhez, és nem helyettesítheti az egyedi befektetési tanácsadást. Vegye figyelembe a fontos jogi információkat.

Viszont ha nem aranyban gondokozik, de fix kamat érdekli akkor van még lehetőség és ráadásul azt 4 évre szeretné biztonsággal, akkor több elemző szerint is a kötvénycsomag is jó lehet, mint például a Global High Yield Bonds kötvény csomagja. Ráadásul ez most éves szinten 4,10 % euró kamatot ad fixen éves szinten. A csomag vagyonkezelt és március közepéig elérhető.

cambio-euro-dollaro-e1582873789530
Keressen minket, most ha nem bízik a részvényekben vagy fél a most a koronavírus miatt kialakult gazdasági helyzettől.

ILLETVE KÉREM AKKOR IS KERESSEN MEG, HA MÁS KERESKEDELMI BANKNÁL VAN ÉRTÉKPAPÍRSZÁMLÁJA (VEGYES BEFEKTETÉSI ALAP, RÉSZVÉNY, KÖTVÉNY VAGY PÉNZPIACI VAGY RÉSZVÉNYALAP) VAGY ÖNNEK VAGY CSALÁDTAGJÁNAK, MIVEL OTT LEHET , SŐT nagy valószinűleg biztosan NEM SZÓLNAK A VÁLTOZÁSOKRÓL.

Ezen elektronikus levél bizalmas és/vagy jogilag védett információkat tartalmazhat, a levél kizárólag a címzettnek/címzetteknek szól. Amennyiben ezt a levelet sérülten kapta/kapták meg vagy nem Ön/Önök annak valós címzettje/címzettjei kérjük, haladéktalanul tájékoztassa/tájékoztassák erről a feladót (PortfoLife Tanácsadó Kft., e-mail:info@portfolife.hu, Fővárosi Bíróság, mint Cégbíróság, Cg. 13-09-141776), és a levelet törölje rendszeréből. Az elektronikus levél engedély nélküli másolása, sokszorosítása, terjesztése, módosítása és nyilvánosságra hozatala szigorúan tiltott. Az elektronikus úton történő levelezés elsősorban információs célokat szolgál. A PortfoLife Tanácsadó Kft. nem tesz és nem fogad el hivatalos kötelezettségvállalásokat kizárólag elektronikus levél útján, feltéve, hogy ezzel ellentétes tartalmú megállapodás nem született a felek között. Az elektronikus levél tartalma nem feltétlenül tükrözi a PortfoLife Tanácsadó Kft.
Jelen levél sem a Partner Bank ajánlatának nem minősül, sem a Partner Bank állásfoglalását nem tükrözi.

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

e-logo-portfolife_light

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok, értékpapírotokat?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!