Miért is tettem bele a Coloplast részvényt a portfóliómba?

Ugyan eljött a jó idő és önök egyre többet töltenek a szabadban, velem együtt, de azért a részvények és kötvények árfolyam mozgása nem áll meg. Szeretnék bemutatni Önöknek egy újabb részvényt, ami a Partner Bank Fókuszkönyvében is benne található. De először is tudom, egy kérdés szabadult fel Önökben.  De mi is az a Fókuszkönyv?

stefansdom2
A Fókuszkönyv a Bank “bibliája”. Ide kerülnek bele a leválogatott, alapok , részvények és kötvények, amiket érdemes vásárolni. Ide került bele a Coloplast is. De mi alapján kerülnek ide bele az értékpapírok? Egy kis felsorolást engedjen meg kedves olvasó, kedves ügyfelem:partner-bank

1.     Megnézik a cég forgalmát,hogy a tőzsdére kerülés óta hogyan alakult.A fókuszkönyvben olyan értékpapírok vannak, amelyek képesek voltak forgalmukat évről évre növelni.
2.     Megnézik a cég nyereségét ugyanezek a szempontok érvényesülnek ott is mint a forgalomnál
3.    Megnézik az osztalékot fizetés folyamatosságát! A fókuszkönyvben lévő részvények osztalékfizetés mértéke minden évben nőtt idáig a kibocsátás óta.
4.   Részvények esetén vizsgálják az árat a nyereség a cash flow és a könyv szerinti érték arányában ez alapján határozzák meg,hogy a piaci értéke mennyire van összhangban a cég valódi értékével.
5.     A részvényeknek és kötvényeknek egyaránt nagy nemzetközi cégek részvényeinek kell legyenek magas piaci kapitalizációval.
6.     A cégeknek piacvezetőnek vagy top kategóriásnak kell lennie az ágazatában.
7.       Nemzetközi és/vagy fejlődő piacokon is jelen kell lenniük
8.      Ismert márkanévvel és termékekkel kell rendelkezniük (néhány cég neve nem feltétlenül ismert a hétköznapi ember számára mint pl: Novo-Nordisk,  mégis a cég piacvezető az inzulin gyártásban így az ágazatban mindenki ismeri)
9.      A részvényeknek felül kell teljesíteni az ágazatot és a részvénypiacot is
10. Kötvényekből csak befektetési kategóriára javasolt kötvények kerülnek lehetőleg egyszerű jogi konstrukcióval(hagyományos,jó bonitású kötvények)
11. Etf-eket csak nagy piaci szereplők kibocsátásaiból válogatták és a csak főbb indexek kerültek be
12. Befektetési alapok 500M EUR feletti összvagyonnal kell hogy rendelkezzenek,4 vagy 5 morningstar besorolással kell rendelkezni
13. A befektetési alapoknak benchmarkjukat tartósan túl kell hogy teljesíteniük
14. Nagy nemzetközi alapkezelőnek kell lennie
15. Hosszú múlttal legalább 10 évvel kell rendelkeznie az alapoknak

chart_quarter_ColoplastGroup
Coloplast utolsó három hónap

Igen ez az. Amelyik cég amit bemutatnék,  igen az a Coloplast!

Coloplast

A Coloplast A/S egészségügyi termékeket és szolgáltatásokat fejleszt és kínál. A szájsebészet, inkontinencia, maszektómia,
sebkezelés és bőrgyógyászat területén is kínál termékeket. A Coloplast kutatási projektjei szakápolók szoros együttműködésével és felhasználói csoportokkal kerülnek lebonyolításra. Termékei az egész világon értékesítésre kerülnek ápolók, kereskedők és végfelhasználók számára egyaránt. Világszerte több, mint 11.000 alkalmazottat foglalkoztat, beleértve két magyarországi gyárat is üzemeltet, itt a dolgozóinak létszáma már meghaladja a 2.700 főt.

A Coloplast története egészen 1954-ig nyúlik vissza. Elise Sørensen ápolónő. Nővére, Thora éppen sztómaműtéten esett át, és nem mert elmenni hazulról, attól tartva, hogy a sztómája esetleg szivárogni kezd. Nővére panaszait hallgatva Elise fejében körvonalazódni kezd a világ első öntapadós sztómazsákjának ötlete.

Elise ötlete alapján Aage Louis-Hansen általános mérnök és műanyaggyáros, valamint felesége, a képzett ápolónőként dolgozó Johanne Louis-Hansen elkészíti a sztómazsákot. A sztómazsákot, amely segít Thorának és több ezer sorstársának abban, hogy úgy éljenek, ahogyan szeretnének.
537x334_elise
Egyszerű, mégis drámai változást hozó megoldás.

Jelenleg a következő területeken működik: sztómaellátás, kontinenciaellátás, sebkezelés és bőrápolás, valamint urológiai ellátás.
De miért is ajánlom egy lehetséges portfólióba?
Mert az egészségügy nemcsak nekem , hanem mindenki számára egyre fontosabb
és egyre többen fordulunk a magánrendelőkhöz, finanszírozott ellátáshoz, egyre többen vásárolunk egészségügyi vagy bőrápolási terméket. Pl sebészeti, húgyúti vagy égési vagy bőrápolási terméket. Ezáltal viszont a Coloplast részvénye is erősödik.A Coloplast 1995-ben került tőzsdére. A cég kapitalizációs tőkéje meghaladja a 120.700 millió eurót. Átlagosan évente 2013 óta 20,62%-ot emelkedett a részvény árfolyama. Éves szinten 2,49%-os osztalékot fizet és 1992 óta egyre nagyobb a cég nyeresége. Az utolsó egy évben több, mint 8%-ot emelkedett a részvény ára.

CPlogo_Gray_RGB_300

Érdemes átgondolni ezek után, hogy a portolóinkba betegyük -e ezt a részvényt, igen mint minden részvénynek ennek is magas a kockázata. De plusz összetevőként biztosan  javasolt egy széleskörű diverzifikált portfólióba beilleszteni ezt a részvényt. Így tettem én is. A saját portfóliómba betettem ezt a részvényt az Alibaba, Mastercard és a Netflix mellé.

Képkivágás

Így most nyugodtan hátradőlve iszogathatom a kávém a kellemes kedvenc hintaszékemben. Ezt teszem épp most is amikor írom ezt Önöknek, miközben nézem a tájat és hallgatom a madárcsicsergést egy tópart mellett.

2017062403

Ha kérdése van erről a részvényről vagy a saját portfóliójával kapcsolatosan egész nyáron ugyanúgy elér. Tudja egy telefon és egyeztethetünk egy időpontot a következő találkozóra.

Tehát kedves olvasó van élet a kötvényen és a banki kamatokon is kívül, csak keresd meg pénzügyi tanácsadót és várj egy jó pár évet türelemmel és nem 0,1-03%-ot fogsz a pénzedért kapni.

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

e-logo-portfolife_light

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!