Múzeumok vagy értékpapírok éjszakája.

Brexit előtt Kecskeméten, még a pincérek is vásároltak, de a kereslet azóta csak megnőtt.

Túl vagyunk az “Értékpapírok éjszakáján “ . Szerda után csütörtökön Nagy -Britannia kiválása után,minden megváltozik. Vasárnap illetve már ma összeül az EU csúcs Brüsszelben. Pár hete még én is összeültem abban a Kecskeméti városban tárgyalni,ahol ma a múzeumok éjszakája van. Akkor a DAX még 10.107 eurón zárt , ma ugyanez 9490 pont. Viszont a befektetési arany egy nap alatt 5 % erősödést hozott csütörtökről,péntekre. Így a 3 heti arany ár már a múlté. Jelenleg 1318,67 dollár a nemesfém ára. Akkor 3 hete sokat beszélgettünk,még a Banco Popolare-ról is ,amit azóta 1 millió euróval feltőkésítettek. Szeretnétek ismerni a teljes történetet?  A Biztoshozam és a Portfolife kft. ügyfelei ismerik ezt a történetet már, és szeretném ha ti is olvasnátok a teljes történet minden részletét . Ezért megosztom veletek ezt a június első hétvégéjének a  történetét.chart_year_Goldpreis

 

“Hétvégén vidéki megbeszélésem volt, illetve a régi ügyfeleimet kellett meglátogatni Kecskeméten. Péntek este egy hosszú telefonom volt, egy kollegám keresett, hogy nézem-e a tőzsdei állásokat, mert a DAX pénteken nagyot esett. Ami 200 pontos esést is jelentett. A DAX index 10.107 eurón zárt a hét végére, míg a Dow Jones indexe 31,91 ponttal, 0,18 százalékkal, 17.806,65 pontra esett. Köszönhető a gyenge munkaerő piaci adatoknak, mivel májusban 51,3 pontra csökkent a szolgáltatóipari beszerzési menedzser-index (bmi). A szolgáltatóipari vállalakozások tevékenységük és a megrendeléseik lassabb ütemű növekedéséről számoltak be, viszont itt a legkisebb mértékben emelkedett a munkaerő piaci dolgozók száma. Amerikában a májusi fogyasztási adatokat a tőzsde és a dollár is rosszul reagálta le, a dollár 2%-ot esett, értéke 275,08 Ft-ra esett vissza. Ezek a fogyasztási adatok a munkanélküliségi rátát 4,7 százalékra korrigálta az amerikai Munkaügyi Minisztérium. Viszont a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma az elemzők által várt 152-158 ezer helyett mindössze 38 ezerrel nőtt májusban.

Máté, az előadóművész pontosan érkezett a kecskeméti Malom Center Frei Kávézójába. Mivel már Mátéval a múlt héten megismerkedtem, így volt időm döntés előkészítésében segíteni, és átnézni a konstruktív konzultációját az irodában. Máté a hónap kávéját a Casablancai tejszínes menta-lattét kérte mindkettőnknek. Majd hamar a tárgyra tért, türelmetlenül várta már, hogy biztonságos helyen tudja az eddig összegyűjtött 12 millió forintját és 5000 amerikai dollárját. Máté elmesélte, hogy a németországi turnéból jött haza.

Majd a tárgyra tértünk, érdeklődve hallgatta, hogy milyen befektetési politikát javaslok neki, illetve kérte, hogy nézzük át újra a Partner Bank fókuszkönyvét.focusbook_hu

Máté érdeklődésére, a heti gazdaságpolitikáról és eseményekről kezdtünk el beszélgetni. Mivel kíváncsi volt a heti ázsiai adatokra így elmondtam, hogy a Nikkei 1,4%-os, a Hang Seng 0,3%-os pluszban kezdte a hetet. Az ázsiai indexek lendületes emelkedéssel nyitottak Japánban, és visszafogottabban Kínában. A gyengülő jen és a vártnál kedvezőbb ipari termelési adat támogatta a részvénypiacot. Viszont a hét végére a Nikkei225 16351 ponton zárta a hetet, csütörtökön és pénteken is esett. A Nikkei gyengülése mögött az állt, hogy Shinzo Abe japán miniszterelnök bejelentette: a kormány 2019-ig elhalasztja a tervezett áfa-emelést. Japánban a legfrissebb statisztikák szerint áprilisban 0,8 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom, az egy hónappal korábbi 1 százalékos csökkenést követően.

Máté érdeklődve hallgatta, hogy ő milyen befektetési politikával rendelkezik. Meglepődve hallgatja, hogy neki nem a részvénytúlsúlyos alapokat vagy részvényeket ajánlom, hanem a biztonságosabbnak mondott mérsékelt vagy maximum növelt kockázatú befektetési alapokat. Így az én javaslatom egy 3 %-os vételi árért egy BNP. Paribas Equity Europe Small Cap befektetési alap és az ING/NN Telecom alapja, amely ráadásul dollárban jegyzett és szintúgy 3%-os vételáru. Ezenkívül vállalati kötvényeket javasolok neki, olyat, amelynek jók a mutatói. Köztük a Levi Strauss, az Avon, illetve a Goodyear vállalati kötvényeivel, de nem utolsósorban a micro processzorgyártó, AMD kötvénnyel.AMD

Máté elégedett a felsorolt alapok kötvények, charjainak, grafikonok számaival, az elmúlt 10 év teljesítményeivel és a vállalatok Casch Flow-jával. Így valószínűleg a döntés előkészítés után meg is hozza személyes kérését a Bank fele és elkészíti a megbízását. De addig érdekli, mi volt a héten vállalati és részvényszektorban az európai piacon. Illetve megjegyzi, hogy az OTP Romániában venne Bankot. Érdeklődésére elmondom, hogy a Facebook árfolyama továbbra is töretlenül emelkedik, de csütörtökön ő is törést szenvedett, majd péntekre újra 104,34 dolláron zárt. A Bayer 14 milliárd euró tőkeemelést tervez, 63 milliárd dollárnyi finanszírozást sikerült összegyűjtenie a Monsanto megvásárlásához. Pénteken a Nike 1,4 százalék mínuszban zárt.

Öt nagy befektetési bank, köztük a Deutsche Bank ellen az úgynevezett agency kötvények manipulálása miatt pertársaságot indítottak. Főleg a vételi és eladási árfolyam közötti különbözet befolyásolás miatt támadják a bankokat. Olaszországban június 2. napján a Banco Popolare 6,3%-kal csökkent, azért mert engedélyezték a bank által igényelt részvényesi tőkeemelést. Máté szereti a pletykát, ezért elmondtam neki, hogy a brazil tőzsde 1%-ot esett, mert lemondott korrupcióellenes miniszter, mert a Petrobras olajcégnél megakasztott egy vizsgálatot és ez kiszivárgott a médiában is.

Máté eközben kikért egy Alphonso chilis mangó limonádét és rákérdezett arra, hogy igaz – e az a hír, hogy a héten, az EKB várakozásnak megfelelően, változatlanul 0%-on hagyta az irányadó és 0,4%-on a betéti kamatot, 80 milliárd eurón a havi eszközvásárlási program keretét. A jegybanki előrejelzések sem változtak érdemben. Megnyugtattam, hogy igen és ez jót jelent hosszútávon. Draghi, az EKB elnöke bejelentette, hogy a laza monetáris kondíciók tartósan fennmaradnak. Illetve kihangsúlyozta, hogy a tavasszal bejelentett programok csak júniusban kezdődnek meg, így a TLTRO II és a vállalati kötvényvásárlási program is.

Nagyon belemelegedtünk a beszélgetésbe, pedig már egy kecskeméti ügyfélnél kellett volna lennem, hiszen erre a hétvégére öt ügyféllel beszéltem meg találkozót a Cifra palota melletti Művész kávézóba, a déli harangjátékra lettem figyelmes. A barista, megszólított, hogy hallott a beszélgetésünkből egy-két szót, érdekelné egy hosszú távú megtakarítás és a későbbi egyeztetés miatt egy névjegykártyát kért tőlem.Cifa

Mátéval viszont még nem fejeztük be, mivel kíváncsi volt az az árupiacra (azon belül az olaj és az aranypiacra) is. Elmondtam, hogy a héten a Brent hordónkénti ára 49,59753 dolláron zárt, míg a WTI csak 48,568 dolláron. Az is igaz, hogy június 2-án az Opec újra összeült. Pedig kevés esély látszott egy átfogó kitermelés-csökkentést hozó megállapodásra, ez el is maradt. Az arany ára egy picit emelkedett, így a befektetési arany ismét 1241,50 dolláron állt pénteki záráskor.

Illetve elmeséltem neki két hírt, azt hogy a Banco Commercial Portuges 10,8%-ot esett, miközben az európai periféria országaiban emelkedni kezdtek a hitelezési költségek a Brexittel kapcsolatos bizonytalanságok miatt, illetve, hogy a FED valószínűleg nem júniusban, hanem júliusban emel kamatot, a fogyasztóindexek rossz alakulása és a munkanélküliségi ráta miatt is.

Máté kíváncsian várja a jövő hetet, miután hat vételi megbízást aláírt és biztonságban tudhatja vállalati kötvénybe és befektetési alapokba fektetett pénzét. Elemzőktől és tőlem is tudja, ha megvan a Brexites népszavazás és a várhatóan júliusi FED kamatemelés után megnyugodhatunk és az amerikai dollár alapú alapok jó helyen vannak, és hosszú távon egy 3-7 százalék nettó hozamra számíthat éves szinten.

A jövő héten a német külkereskedelmi mérlegre várunk, illetve az amerikai munkanélküli segélyek adataira, de a hétfői számadat is fontos lehet, ami Angliában az értékesített autók számát tükrözi.

Végül Máté a kávét és a limonádét megköszönve, sietve távozott, mert volt egy fellépése még a mai nap a balett intézetben. Én pedig a következő tárgyalás előtt betértem Kecskemét egyik legrégebbi patinás csárdájába, a Kisbugaci étterembe elfogyasztani a Bicskás pecsenye tepsis burgonyával különleges specialitásukat.”bicskás pecsenye 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

startup-1

Szeretne részletesebb elemzést? Több gazdasági hírt?

Nincs más dolgod csak ide kattintani.

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés