Napi hírek: 2024.08.26-27.

alulértékelt cégek

A mai naptól amikor időm engedi kis tőzsdei híreket osztok meg. Legyenek képben ha szeretnének a gazdasági eseményekkel .

Európa:

European stocks kick off 2022 at record highs | Reuters

A legfontosabb európai részvénypiacok az amerikai kamatemelési remények beteljesülésének köszönhetően nyereséggel indultak a hétvégére. Az EuroStoxx 50, az euróövezet vezető indexe 0,50 százalékkal magasabban, 4.909,20 ponton zárt pénteken, mintegy 1,4 százalékos heti nyereséget könyvelve el. A brit FTSE 100 indexe 0,48 százalékkal 8.327,78 pontra emelkedett. A vezető svájci SMI index 0,34 százalékkal 12 347,46 pontra emelkedett. A DAX július közepe óta a legmagasabb szintre emelkedett. A vezető német index 0,76 százalékos erősödéssel 18.633,10 ponton fejezte be a kereskedést, ami 1,7 százalékos heti emelkedést eredményezett. Pozitív lendületet adtak a Federal Reserve elnökének az amerikai Wyoming államban, Jackson Hole-ban tartott nemzetközi jegybankár-találkozón elhangzott, várva várt nyilatkozatai. Jerome Powell bejelentette, hogy eljött az idő az irányadó kamatlábak csökkentésére, mivel az inflációs kockázatok csökkentek.

FTSE 100 Chart

 

Ágazati szempontból a banki részvények pénteken Európa-szerte folytatták a fellendülést. Az EuroStoxxban a spanyol Santander részvényei voltak a legnagyobb nyertesek 1,8 százalékos pluszban. Az olasz Intesa Sanpaolo és az Unicredit bankok részvényei egy-egy százalékot meghaladó mértékben emelkedtek. A technológiai részvények viszont gyengén teljesítettek. Az amerikai Nasdaq tőzsde előző esti jelentős veszteségeit követték. Az EuroStoxxban az SAP és az ASML technológiai részvényei a kevés veszteséges részvények közé tartoztak. Ez különösen igaz volt a chipszállító ASML részvényeire, amelyek a közelmúltban jól mentek, és pénteken 1,7 százalékot veszítettek. Augusztusi mélypontjuk óta azonban 30 százalékos csúcsot értek el. Az egyedi részvények közül a Nestle állt a figyelem középpontjában. A világ legnagyobb élelmiszergyártója kezdetben meglepő vezérigazgató-váltással bizonytalanította el a befektetőket. Mark Schneider helyét a vállalat veteránja, Laurent Freixe veszi át. A részvény árfolyama kezdetben akár 4 százalékkal is esett, de a kereskedés előrehaladtával magához tért, és végül 0,1 százalékos pluszban, majdnem a napi csúcson zárt.

A Nestlé csomagolóanyagai 2025-re több, mint 95%-ban lesznek  újrahasznosíthatók - Termékmix

Hétfő augusztus 26

Az európai tőzsdékről hiányzott a lendület a hét elején azaz hétfőn.Általában alacsony kereskedési volumen mellett zajlott a kereskedés. Londonban hétfőn munkaszüneti nap miatt zárva maradtak a kereskedési helyek. A német gazdaságra vonatkozó augusztusi borús Ifo-adatok alátámasztották az európai tőzsdéken az euróövezetben a közeljövőben várható további kamatemelésre vonatkozó várakozásokat. Ez azonban már nem volt valódi árfolyam-növelő tényező. Az USA közelgő kamatfordulóval kapcsolatos csökkenő eufória fékezi a részvényárfolyamokat. Az EuroStoxx 50 három hetes fellendülés után, amely során csak néhány megszakítással emelkedett, hétfőn 0,25 százalékkal 4896,69 pontra esett. A múlt héten az euróövezet vezető indexe mintegy 1,4 százalékkal emelkedett. Az augusztus eleji általános piaci turbulenciák nyomán bekövetkezett árfolyamesésből származó veszteségek mostanra kiegyenlítődtek. Az euróövezeten kívül a vezető svájci SMI index 0,06 százalékos emelkedéssel 12.354,35 ponton zárt hétfőn. Az EuroStoxxban a chipipari berendezéseket szállító ASML részvényei teljesítettek a legrosszabbul, 2,7 százalékkal estek. Az európai technológiai szektor egésze gyengén teljesített hétfőn.

ASML | The most important tech company in the world and a European Union  success

Vásárlási javaslat

Alulértékelt cég Európában  az Adidas. Tehát érdemes lenne venni mindenkinek:Áttekintés: A 39,08 milliárd eurós piaci tőkeértékű Adidas AG sport- és sportéletmód termékeket tervez, fejleszt, gyárt és forgalmaz Európában, a Közel-Keleten, Afrikában, Észak-Amerikában, Nagy-Kínában, az ázsiai és csendes-óceáni térségben, valamint Latin-Amerikában. Adidas részvényre vásárlási javaslat a Partner Banknál minimum 1,3 millió forint befektetés. Az Adidasnál az elemzők várhatóan 10-15% emelkedést várnak még ebben az évben.

adidas Official Website India | adidas IN

Hírek folytatása

Az olajrészvények viszont emelkedtek: a vezető euróövezeti indexben a Totalenergies 1,1 százalékos pluszban állt, amelyet az Eni követett. A közel-keleti helyzet továbbra is feszült. Líbia is elrendelte az olajkitermelés és a nyersanyag exportjának leállítását. Ennek fényében hétfőn emelkedtek az olajárak. Zürichben a Meyer Burger részvényei 45 százalékos árfolyamveszteséggel álltak a figyelem középpontjában. A súlyosan gyengélkedő napelemgyártó vállalat ismét újjá akarja szervezni magát, és átfogó szerkezetátalakítási intézkedéseket kezdeményez. A svájci cég egyebek mellett a napelemmodulok arizonai gyártására akarja korlátozni magát, és leállítja egy újabb gyár építését az Egyesült Államokban. Ezek az intézkedések szűkítik a likviditási rést. Az elemzők azonban továbbra is korlátozottnak tartják a jövőbeni nyereség és pénzforgalom kiszámíthatóságát. A Novartis az SMI legjobb részvényei közül fél százalékkal erősödött. A Siemens Healthineers német orvostechnológiai konszern átveszi a svájci gyógyszerkonszerntől a rákdiagnosztikához használt radioaktív vegyi anyagokkal foglalkozó üzletág egy részét. Ezért több mint 200 millió eurót kell fizetni – írta a Financial Times a hétvégén az ügyet ismerő személyekre hivatkozva. Mindkét vállalat megerősítette a tranzakciót a lapnak. Várhatóan az év végéig lezárul.

Novartis to invest $300mn in European biotherapeutics

Amerika

 

A megerősített kamatemelési remények jó hangulatba hozták az amerikai részvénypiacokat a hét végén. A fő hátszelet a Federal Reserve elnökének a wyomingi Jackson Hole-ban tartott nemzetközi jegybanki találkozón elhangzott, várva várt beszéde adta. Jerome Powell elmondta, hogy eljött az ideje az irányadó kamatlábak csökkentésének, mivel az inflációs kockázatok csökkentek. A Dow Jones Industrial a július közepén elért rekordmagassága óta a legmagasabb szintre emelkedett a pénteki korai kereskedésben, és 1,14 százalékos pluszban, 41 175,08 ponton zárt. Ez 1,3 százalék körüli heti nyereséget eredményezett a vezető amerikai index számára. A széles értelemben vett S&P 500 pénteken 1,15 százalékkal 5.634,61 pontra emelkedett. A technológiai súlyú Nasdaq 100 1,18 százalékkal 19 720,87 pontra emelkedett.

Key Brands Under General Motors' Umbrella

 

„A verebek a háztetőkről fütyülnek a kiábrándító júliusi munkaerőpiaci jelentés óta: Az amerikai jegybank szeptember 18-án kezdeményezni fogja az irányadó kamatok fordulatát” – kommentálta a kijelentéseket Elmar Völker, a Landesbank Baden-Württemberg szakértője. „Hogy Powell Fed-elnök egy mérsékelt megközelítés felé hajlik-e, ami 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést jelentene, vagy egy határozottabb, 0,50 százalékpontos lazítás felé, egyelőre még nem tudni” – mondta Völker. Az egyedi részvények közül a Workday részvényei kerültek a figyelem középpontjába. A kanadai RBC bank szerint a HR-szoftverek gyártója meglehetősen szerényen teljesített az elmúlt negyedévben, de a 2027-re kitűzött céljaival lenyűgözött. A részvények több mint tizenkét százalékkal emelkedtek. Az Uber fuvarmegosztó szolgáltatás többéves partnerséget köt a General Motors (GM) autógyártóval. A megállapodás értelmében az Uber ügyfelei 2025-től a GM leányvállalatának, a Cruise-nak önvezető taxijaiban sofőrködhetnek majd. A GM részvényei 4,5 százalékkal, az Uber részvényei 1,4 százalékkal emelkedtek. Az Intuit részvényei 6,8 százalékkal estek a szoftvercég váratlanul gyenge negyedéves eredményére reagálva. Még a kétszámjegyű százalékos forgalomnövekedés sem segített igazán. A Roku részvényei közel tizenkét százalékkal erősödtek, miután a Guggenheim Securities vételre ajánlotta őket.

Alulérttékelt részvény ezért javaslat:

Nutrien

Logos & Branding | Nutrien

Nutrien Ltd. (NYSE:NTR) kanadai műtrágya- és mezőgazdasági vállalat. A világ egyik legnagyobb káliumtermelője. A vállalat teljesítménye elsősorban a növekvő infláció, az ingadozó nyersanyagárak és a megnövekedett termelési költségek miatt csökkent. A vállalat 2024 második negyedévében 9,9 milliárd dolláros bevételt jelentett, ami nemcsak 13%-kal csökkent éves szinten, hanem 817 millió dollárral elmaradt az elemzői becslésektől is. A Nutrien részvénybe már 1,3 millió forintnyi dollárral vagy forinttal befektethet. A Nutrientől 8-10% emelkedést várnak az elemzők. n. Bár a vállalatnak a legutóbbi negyedévben 13,37 milliárd dollár adóssága volt, az adósság-részvény arány 0,53, ez nem kell, hogy aggassza a jövedelembefektetőket, mivel a készpénztermelés a helyén van. A vállalat 2024 második negyedévében 1,8 milliárd dollár működési cash flow-t termelt, és osztalék formájában 266 millió dollárt fizetett ki a részvényeseknek.

Augusztus 27.

Az amerikai részvénypiacok többnyire veszteséggel kezdték az új hetet. A technológiai részvények voltak a fő vesztesek. A kissé borúsabb hangulatnak hétfőn csak a Dow Jones Industrial tudott ellenállni. A kereskedés zárásakor a vezető index 0,16 százalékos nyereséget könyvelhetett el 41 240,52 ponton. A széles értelemben vett S&P 500index  0,32 százalékkal 5.616,84 pontra csökkent. A technológiai súlyú Nasdaq 100 indexe 1,04 százalékkal 19.516,44 pontra csökkent. A svájci UBS bank mindazonáltal továbbra is optimista az amerikai részvényekkel kapcsolatban, és a Fed pénteki kamatcsökkentési bejelentésére, valamint az egészséges általános vállalati nyereségnövekedésre utal támogatásként. Jerome Powell Fed-elnök közelgő kamatfordulóra utaló jelzései vételi hangulatba hozták a piacot a hétvége előtt, még ha a kamatlépések mértéke és sorrendje nyitott is maradt.

Fájl:Coca-Cola logo.svg – Wikipédia

A Coca-Cola hétfőn rekordmagasságot ért el, és 1,5 százalékos nyereséggel vezette a Dow-t. A technológiai szektorban a Tesla 4 százalékos veszteséget könyvelt el. A szektort az a hír terhelte, hogy Kanada 100 százalékos vámot kíván kivetni a Kínából származó elektromos autókra. Az Nvidia 2,3 százalékkal esett a chip- és AI-csoport hét közepén esedékes, nagy érdeklődéssel várt negyedéves számai előtt. Az olajipari részvények, a Chevron és a ConocoPhilips 0,7, illetve 2 százalékkal erősödtek. Az olajárak a Közel-Keleten továbbra is feszült helyzetben emelkedtek. Ráadásul a kelet-líbiai kormány elrendelte az olajkitermelés és a nyersanyag exportjának leállítását. A részvényárfolyam 29 százalékos esése elrontotta a hét elejét a PDD Holdings részvényesei számára. A Temu online piactér anyavállalata az eladások csökkenésére figyelmeztetett. Szakértők szerint egyre nagyobb kihívást jelent a terjeszkedés ütemének fenntartása az olyan versenytársakkal szemben, mint a Bytedance.

Ázsia

A kelet-ázsiai és az ausztrál tőzsdék ma, kedden többnyire kisebb veszteséggel kereskednek. A kereskedők a visszafogott hangulatot az általános politikai légkörre vezetik vissza. Egyrészt a közel-keleti konfliktus közelmúltbeli eszkalálódására. Másrészt pedig azokra az új vámokra mutatnak rá, amelyeket Kanada a Kínából származó elektromos járművek, acél és alumínium behozatalára vet ki. Az ország ezzel szomszédja, az USA példáját követi. Az új kanadai vámok növelhetik a kínai exportra nehezedő nyomást. A kínai autógyártókat közvetlenül aligha érinti. Mivel a Kanadába irányuló exportjuk gyakorlatilag elhanyagolható. 2023-ban a kivitelük mindössze 2 százalékát tette ki. A közgazdászok azonban aggasztónak találják a kínai exportőrök számára a növekvő „Kína-ellenes kereskedelmi protekcionizmust”. Fennáll a veszélye annak, hogy a vámokat minden olyan iparágra kiterjesztik. Amely nemzetközileg versenyképessé válik. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök korábban azt mondta, hogy Kanada a kínai számítógépes chipekre és napelemekre kivetett vámokat is fontolgatja.

Justin Trudeau | Biography, Facts, & Father | Britannica

Ázsiai vagy India alapokat most érdemes hosszútávra venni

Sanghajban a Composite index 0,4 százalékkal csökkent. Hongkongban a Hang Seng index 0,1 százalékot veszített. Az e-autókat gyártó BYD, Li Auto és Nio részvényeit nem hatják meg a kanadai vámok. Kis változással 1,4 százalékos pluszban vannak. Az e-kereskedelmi szektorban az Alibaba 4,7 százalékkal, a JD.com 4,2 százalékkal esett. A Nasdaqon a versenytárs PDD Holdings részvényei csaknem 29 százalékkal zuhantak hétfőn. Miután a Temu anyavállalat profitfigyelmeztetést adott ki. A tokiói tőzsdén a Nikkei 0,3 százalékos pluszban volt. A befektetők azonban ismét eladják a félvezető részvényeket. Amelyeket előző nap az Egyesült Államokban is eladtak. Az Nvidia negyedéves számainak szerdai, amerikai kereskedés zárása utáni közzététele előtt a befektetők elővigyázatosságból kivonulnak.

Careers in Australia | BHP

Ennek oka, hogy a számokkal kapcsolatos várakozások magasak, és ennek megfelelően nagy a csalódás lehetősége. Az Advantest 2,3 százalékot, a Lasertec 5,8 százalékot, a Tokyo Electron 2,6 százalékot veszített. Szöulban a chip részvények is az eladási listák élén állnak. Az SK Hynix 2,5 százalékkal, a Samsung Electronics pedig 0,1 százalékkal esett. A vezető Kospi index 0,3 százalékkal esett. Eközben az ausztrál részvénypiac jól tartotta magát. A BHP árfolyama 1,9 százalékkal emelkedett, miután a bányászati konszern bemutatta a 2023/24-es pénzügyi évre vonatkozó számait. Úgy tűnik, a befektetőket nem zavarja, hogy a BHP csökkenti az osztalékát. A Woodside (+4,4%) számai is kedvező fogadtatásra találtak.

A tavalyinál sokkal olcsóbban érkezik a hazai boltokba a Samsung  mesterséges intelligenciával felturbózott csúcstelefonja - Raketa.hu

Javaslataim

Olyan vállalatok, ismert cégek részvényeit kötvényeit  vásároljuk meg, amelyet használunk és nagy a kapitalizációs tőkéjük. Legyen benne élelmiszer ,mint pl Nestle, Unilever, McCormick. Mindenképp tartalmazzon feldolgozóipart, ruházati terméket, kiskereskedelmet Adidas, Nike, Walmart, Reckitt Benckiser, szállás vendéglátás, barkácsbolt: Home Depot, Mcdonads, Yum Brands,  és tech szektor Apple, SAP, Microsoft Nvidia, Adobe stb. De ugyanebben a portfólióban a divat fontos a meglévő részvények, államkötvények (Olasz, Lengyel, Magyar, Kanadai ) mellé. Olyan luxustermékek részvényei, mint LVMH, Hermes és az Estee Lauder, Kering vagy a L’Oreal. Továbbá javaslom az itt felsorolt CheckPoint Sofware, Danaher, Mastercard és Roche részvényeit megvenni.  Az alulértékelés miatt javaslom egy 10-20.000 eurós portfólióba 2500 euróért igenis vegyenek Hermes International részvényeket. Ha jó hozamú részvényeket keres, a Hermes International SCA egy jövedelmező befektetési lehetőség lehet. A Walletinvestor szerint: Az 5 éves befektetéssel a bevétel várhatóan +87,32% körül lesz. A jelenlegi 100 dolláros befektetése 2028-ban akár 187,32 dollárra is emelkedhet.

Check Point Software Ltd. Chart

Kérem ne feledje rohan az idő és Ön csak elvesztegeti azt ha forintban tesz  félre miközben euróban dollárban akár 8-10% -os hozamokat is elérhet.

Továbbra is teljesen meg vagyunk győződve a részvények mint eszközosztály kiváló hosszú távú befektetési kilátásairól, és ezért nagymértékben befektetünk ezekbe. Nem hiszünk a 2008/2009-es globális recesszió küszöbén, ezért nem nyugtalanítanak minket a rövid távú árfolyam-ingadozások. Értékelési szempontból még mindig sokkal jobban szeretjük a részvényeket, mint a kötvényeket!

Ha nyereséggel szeretne befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látja ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skype-on:koncz.peter@trimontalkusz.hu 

emailben:koncz.peter@trimontalkusz.hu 

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!

Vélemény, hozzászólás?