Nekem bejött ! – Larry Hagmann vagy Leonardo DiCaprio?

DALLAS_REUNION_4047588

Egy két és fél  éves cikkem osztanám meg veletek! Nem tudom te, hogy vagy vele? De nekem bejött anno. Hisz én az olajba is fektettem 2016-ban és most is abba fogom befektetésem 20%-át elhelyezni. De miért is? Mert soha nem látott mélyponton van az olaj árfolyama. S te kedves olvasó ha megkérdezed, hogy mibe fektetek be a WTI-be vagy a Brent típusú olajba a válaszom az, hogy mindkettőbe és a Fuchs Petrolub  Se  és Air Liquide részvénybe. Ma elmondhatjuk azt, hogy egyével ezelőtti adatokhoz képest a a WTI hordónkénti ára 24,81%-ot esett így most 44,92 dollár míg,   a Brent pedig 20,07%-kal lett olcsóbb. Azt követően, hogy október elején négyéves csúcsra emelkedett a WTI és Brent árfolyama, néhány hét leforgása alatt hatalmas zuhanásokat szenvedtek el. Míg az emelkedést a piaci szereplők jövőbeli olajpiaci kínálattal kapcsolatos aggályai hajtották (elsősorban az iráni szankciókkal összefüggésben), az azóta bekövetkezett esést már a túlkínálattal és a korábban prognosztizáltnál gyengébb kereslettel kapcsolatos várakozások dominálták. Az egyes olajtípusok piacán bekövetkezett erőteljes eladásoknak az lett az eredmény végül, hogy a WTI és a Brent árfolyama közel 22 százalékot zuhant novemberben. Ez egyben azt is jelentette, hogy az elmúlt évtized legnagyobb mértékű havi esését produkálták a MarketWatch beszámolója szerint.

Képtalálat a következőre: „brent olaj”

Ha kérdeznéd, hogy miért vásárolok a másik két részvényből is akkor megírom neked. A Fuchs Petrolub AG kenőanyagokkal kereskedik. A német vállalat tevékenységét általános termékek előállítására koncentrálja, miközben speciális megoldásokat fejleszt a piaci szereplők számára. Ezen kívül számos tanácsadó- és szervizszolgáltatást is kínál ügyfelei számára. A részvény magas osztalékkal, vagyis évi 2,16%-os osztalékkal rendelkezik és 1989 óta van a tőzsdén. A Fuchs Petrulob AG kapitalizációs tőkéje igen magas, hiszen meghaladja a 2,43 milliárd eurót.

Fuchs Petrolub Vz Chart

Az Air Liquide egy francia multinacionális  ipari gáztermelő cég, amely közel 68000 alkalmazottal rendelkezik és bevétele meghaladja a 16,8 milliárd eurót. A vállalatot 1902-ben Franciaországban alapították. Igaz mi csak  1999 óta látjuk  tőzsdén szerepelni a céget, de már 1913 -ban csatlakozott a párizsi tőzsdéhez ,alapítóként Georges Claude-t mondanánk. A cég  különböző iparágakban, beleértve az orvosi, kémiai és elektronikus gyártórészleget tevékenykedik. Tudni kell a cégről, hogy több, mint 80 országban folytatja hatékonyan a tevékenységét. Az Air Liquide székhelye Párizs, Franciaország, de nagyobb, jelentősebb telephelye van Japánban és Houstonban is. A cég tőzsdeindexe az Euro Stoxx 50-ben található meg. Aki nem tudná, 2005 és 2008 között az Air Liquide több, mint 50 százalékkal növelte hidrogéntermelését. 2007-ben felvásárolta a Linde Egyesült Királysági területén levő vállalati részt, majd megvásárolta a Scott Specialty Gases, LLC vállalatokat is. A cégnél 2010-ben sikeres költségcsökkentést hajtottak végre, majd  pozitív kilátások miatt 2010-ben a vállalat 1,18 milliárd eurós profitról számolt be. Jelenleg elég nagy nevet szerzett a a kémia, a kohászat és az ipar építése; energia- és környezetvédelmi technikák; gáz- és ásványi -olaj technikák területén a vállalat. 2016 május 23-án nagyot lépett előre a vállalat, ugyanis az Air Liquide bejelentette az Airgas megszerzésének befejezését.

Air Liquide Chart

A cég 1999-ben 29,36 euróval kezdte a részvényeit jegyezni, majd ez 2003-ig és 2009-ig töretlenül emelkedett. A gazdasági válság idején egy nagyobb visszaesés volt, de 2009-ben elkezdett visszaerősödni a részvény ára 2010-re már elérte a 60 eurót.  Jelenleg 106,60 eurón áll az Air Liquide részvény árfolyama.

És akkor jöjjön a 2016-os cikkem

 

WTI Rohöl NYMEX Rolling Chart

A grafikonon látható milyen alacsony volt a WTI ára akkor.

Vajon ki örülne most a világnak?

 

Larry, azaz Jockey 1962 – ben hazatért a vietnami háborúból, beállt a Ewing Olajtársasághoz dolgozni, édesapja mellé. Olajvállalkozóként kezdte építeni a karrierjét.

Ha élne, biztosan felkérné a Wall Street farkasát, hogy szövetkezzenek. Megkeresnék együtt Marlon Brando – t, vagy is Don Corleone rendet tenne. Egy két lófej biztos bekerülne, egy két okos ágyába.

De miért is? Olaj. Mit takar ma ez a szó? Lassan szitokszó a Wall Street – nál? Miért fontos az olaj? Kinek fontos? Amikor is robot repülök, drónok korát éljük.

Mikor is kezdődött? Az 50 – es, 60 – as években korábban soha nem látott fejlődés vette kezdetét a világban. A világháborút elvesztő országok újjáépültek, a keleti blokkban a sztálinizmus végével kicsit enyhébb időszak köszöntött be, a győztes országok pedig – egy-két kivételtől eltekintve – fénykorukat élték. A világ népessége addig soha nem látott mértékben nőni kezdett. Egészen 1973 – ig, akkor jött az első nagy háború, az arab – izraeli konfliktus képében. A konfliktusban az USA Izraelt támogatta, az arab országokat pedig közvetve a Szovjetunió, miközben jelentős olajbehozatalra kényszerült az arab országokból. Az OAPEC (Organization of Arab Petroluem Exporting Countries – gyakorlatilag az OPEC – országok) számára kiborító volt, hogy Amerika Izraelt támogatta. Azután jött a háború vége. Az OAPEC a háború következményeként az USA-ba irányuló olajszállítmányok árát azonnal megemelte hordónként (1 hordó = 159 liter) 70 % – kal (3 dollárról 5 dollárra emelkedett)! A bekövetkező tőzsdepánikot még tovább súlyosbította, hogy a válság egybeesett a Nixon elnök körül kirobbant botránnyal. Majd 1979 – ben Khomeni Ajatollah hatalomra került, aki Amerika ellenes politikát folytatott. Ezek következményeként 1980 – ra egy hordó olaj ára 250 (!!!) % – os emelkedéssel az addig hihetetlen 40 dolláros határ közelébe ugrott (az inflációt is beleszámítva ezt az értéket 2008 márciusában sikerült csak túllépni, amikor 145 dollárra emelkedett az ár).

Képtalálat a következőre: „khomeini olaj”

Ennek hatására viszont az addig csak gazdaságosan nem kitermelhető olajjal rendelkező amerikai államok – Texas, Louisiana, Oklahoma, Colorado – a 80-as évek elején gyakorlatilag olajmezőkké változtak, ezeket a területeket kimondottan pozitívan érintette a válság, ami 2008 – 2009 – ben következett be.

Tegnap újra történt valami, ugyanis 2016. 01. 07-én 33 dollár alá is benézett a magyar üzemanyagárak szempontjából irányadónak számító Brent típusú nyersolaj tőzsdei ára. Erre Magyarország is reagált. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 405,44 pontos, 1,69 százalékos csökkenéssel, 23 595,10 ponton zárt csütörtökön. A nap vesztese az eddig “jó formában lévő” OTP-részvény volt, a bankpapír több mint 3 százalékot veszített értékéből.

Képtalálat a következőre: „takarmánybúza”

A takarmánybúza márciusra 600, augusztusra 500 forinttal lett olcsóbb, így mindkét határidőre 47. 500 forint az árfolyam. A takarmánykukorica elszámoló ára márciusra 300 forinttal 45. 700 forintra csökkent, májusra maradt 47. 500, júliusra 50. 500, novemberre pedig 47. 000 forintra süllyedt. A takarmányárpa ára márciusra 1050 forinttal 45 700 forintra esett, augusztusra 45. 500 forinton értékesítették. A nagy olajtartalmú repce márciusra 1000 forinttal olcsóbb lett, 116. 000 forint az ára. A nagy olajtartalmú napraforgómag ára nem változott, márciusra továbbra is 125. 000 forint.

Mit lehet tenni? Vagy komolyan lófejeket teszünk a kínaiak vagy a rossz hozamú shortolok ágyába, vagy keresünk megoldást?

Képtalálat a következőre: „leonardo dicaprio wall street”

Mi a megoldás?

A gazdasági piac mindig megnyugszik, a FED kamatot emel, beindul Európában az export és import. A Wall Streeten sem Leonardoék vannak. Vannak ott mérsékeltek is. Már egy éve jelezte a J. P. Morgan, hogy Magyarországon érdemes államkötvényt venni. Megjegyzem a Biztoshozam ezt alkalmazza. Érdemes magas kamatozású B kategóriás amerikai vállalati kötvényeket venni. Aminek múltja van. Aminek a könyvelési mutatójában pluszok vannak. Ilyen lehet az a részvény kibocsájtó, aki a válságban is jól teljesített. És milyen cégről beszélhettünk? Joggal kérdezi az olvasó. Pedig este fürdéskor vagy a mosáskor ott a kezében a megoldás, pl. a Colgate – Palmolive részvény. Vagy amikor mesét olvasnak fel a kis Jakabnak, pl. a Walt Disney részvény. Érdemes – e most Apple részvényt venni? Azt mondom igen, még ha esik az ára is. Mert a cégnek múlja van. Illetve jövője. Hosszútávon előre halad. Csak az utolsó negyedévben 75 millió darab iPhone – t adhattak el az év utolsó negyedévében.

Képtalálat a következőre: „dallas jockey”

Tehát nem a lófej kell. Pedig Jockey ezt akarná. Hanem eljönne a III. kerületi céghez és tájékoztatást kérne. Mi is van most? Egy órát megér. Nem?

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

e-logo-portfolife_light

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!

 

Vélemény, hozzászólás?