Nekem bejött ! – Larry Hagmann vagy Leonardo DiCaprio?

Egy két és fél  éves cikkem osztanám meg veletek! Nem tudom te, hogy vagy vele? De nekem bejött anno. Hisz én az olajba is fektettem 2016-ban és most is abba fogom befektetésem 20%-át elhelyezni. De miért is? Mert soha nem látott mélyponton van az olaj árfolyama. S te kedves olvasó ha megkérdezed, hogy mibe fektetek be a WTI-be vagy a Brent típusú olajba a válaszom az, hogy mindkettőbe és a Fuchs Petrolub  Se  és Air Liquide részvénybe. Ma elmondhatjuk azt, hogy egyével ezelőtti adatokhoz képest a a WTI hordónkénti ára 24,81%-ot esett így most 44,92 dollár míg,   a Brent pedig 20,07%-kal lett olcsóbb. Azt követően, hogy október elején négyéves csúcsra emelkedett a WTI és Brent árfolyama, néhány hét leforgása alatt hatalmas zuhanásokat szenvedtek el. Míg az emelkedést a piaci szereplők jövőbeli olajpiaci kínálattal kapcsolatos aggályai hajtották (elsősorban az iráni szankciókkal összefüggésben), az azóta bekövetkezett esést már a túlkínálattal és a korábban prognosztizáltnál gyengébb kereslettel kapcsolatos várakozások dominálták. Az egyes olajtípusok piacán bekövetkezett erőteljes eladásoknak az lett az eredmény végül, hogy a WTI és a Brent árfolyama közel 22 százalékot zuhant novemberben. Ez egyben azt is jelentette, hogy az elmúlt évtized legnagyobb mértékű havi esését produkálták a MarketWatch beszámolója szerint.

Képtalálat a következőre: „brent olaj”

Ha kérdeznéd, hogy miért vásárolok a másik két részvényből is akkor megírom neked. A Fuchs Petrolub AG kenőanyagokkal kereskedik. A német vállalat tevékenységét általános termékek előállítására koncentrálja, miközben speciális megoldásokat fejleszt a piaci szereplők számára. Ezen kívül számos tanácsadó- és szervizszolgáltatást is kínál ügyfelei számára. A részvény magas osztalékkal, vagyis évi 2,16%-os osztalékkal rendelkezik és 1989 óta van a tőzsdén. A Fuchs Petrulob AG kapitalizációs tőkéje igen magas, hiszen meghaladja a 2,43 milliárd eurót.

Fuchs Petrolub Vz Chart

Az Air Liquide egy francia multinacionális  ipari gáztermelő cég, amely közel 68000 alkalmazottal rendelkezik és bevétele meghaladja a 16,8 milliárd eurót. A vállalatot 1902-ben Franciaországban alapították. Igaz mi csak  1999 óta látjuk  tőzsdén szerepelni a céget, de már 1913 -ban csatlakozott a párizsi tőzsdéhez ,alapítóként Georges Claude-t mondanánk. A cég  különböző iparágakban, beleértve az orvosi, kémiai és elektronikus gyártórészleget tevékenykedik. Tudni kell a cégről, hogy több, mint 80 országban folytatja hatékonyan a tevékenységét. Az Air Liquide székhelye Párizs, Franciaország, de nagyobb, jelentősebb telephelye van Japánban és Houstonban is. A cég tőzsdeindexe az Euro Stoxx 50-ben található meg. Aki nem tudná, 2005 és 2008 között az Air Liquide több, mint 50 százalékkal növelte hidrogéntermelését. 2007-ben felvásárolta a Linde Egyesült Királysági területén levő vállalati részt, majd megvásárolta a Scott Specialty Gases, LLC vállalatokat is. A cégnél 2010-ben sikeres költségcsökkentést hajtottak végre, majd  pozitív kilátások miatt 2010-ben a vállalat 1,18 milliárd eurós profitról számolt be. Jelenleg elég nagy nevet szerzett a a kémia, a kohászat és az ipar építése; energia- és környezetvédelmi technikák; gáz- és ásványi -olaj technikák területén a vállalat. 2016 május 23-án nagyot lépett előre a vállalat, ugyanis az Air Liquide bejelentette az Airgas megszerzésének befejezését.

Air Liquide Chart

A cég 1999-ben 29,36 euróval kezdte a részvényeit jegyezni, majd ez 2003-ig és 2009-ig töretlenül emelkedett. A gazdasági válság idején egy nagyobb visszaesés volt, de 2009-ben elkezdett visszaerősödni a részvény ára 2010-re már elérte a 60 eurót.  Jelenleg 106,60 eurón áll az Air Liquide részvény árfolyama.

És akkor jöjjön a 2016-os cikkem

 

WTI Rohöl NYMEX Rolling Chart

A grafikonon látható milyen alacsony volt a WTI ára akkor.

Vajon ki örülne most a világnak?

 

Larry, azaz Jockey 1962 – ben hazatért a vietnami háborúból, beállt a Ewing Olajtársasághoz dolgozni, édesapja mellé. Olajvállalkozóként kezdte építeni a karrierjét.

Ha élne, biztosan felkérné a Wall Street farkasát, hogy szövetkezzenek. Megkeresnék együtt Marlon Brando – t, vagy is Don Corleone rendet tenne. Egy két lófej biztos bekerülne, egy két okos ágyába.

De miért is? Olaj. Mit takar ma ez a szó? Lassan szitokszó a Wall Street – nál? Miért fontos az olaj? Kinek fontos? Amikor is robot repülök, drónok korát éljük.

Mikor is kezdődött? Az 50 – es, 60 – as években korábban soha nem látott fejlődés vette kezdetét a világban. A világháborút elvesztő országok újjáépültek, a keleti blokkban a sztálinizmus végével kicsit enyhébb időszak köszöntött be, a győztes országok pedig – egy-két kivételtől eltekintve – fénykorukat élték. A világ népessége addig soha nem látott mértékben nőni kezdett. Egészen 1973 – ig, akkor jött az első nagy háború, az arab – izraeli konfliktus képében. A konfliktusban az USA Izraelt támogatta, az arab országokat pedig közvetve a Szovjetunió, miközben jelentős olajbehozatalra kényszerült az arab országokból. Az OAPEC (Organization of Arab Petroluem Exporting Countries – gyakorlatilag az OPEC – országok) számára kiborító volt, hogy Amerika Izraelt támogatta. Azután jött a háború vége. Az OAPEC a háború következményeként az USA-ba irányuló olajszállítmányok árát azonnal megemelte hordónként (1 hordó = 159 liter) 70 % – kal (3 dollárról 5 dollárra emelkedett)! A bekövetkező tőzsdepánikot még tovább súlyosbította, hogy a válság egybeesett a Nixon elnök körül kirobbant botránnyal. Majd 1979 – ben Khomeni Ajatollah hatalomra került, aki Amerika ellenes politikát folytatott. Ezek következményeként 1980 – ra egy hordó olaj ára 250 (!!!) % – os emelkedéssel az addig hihetetlen 40 dolláros határ közelébe ugrott (az inflációt is beleszámítva ezt az értéket 2008 márciusában sikerült csak túllépni, amikor 145 dollárra emelkedett az ár).

Képtalálat a következőre: „khomeini olaj”

Ennek hatására viszont az addig csak gazdaságosan nem kitermelhető olajjal rendelkező amerikai államok – Texas, Louisiana, Oklahoma, Colorado – a 80-as évek elején gyakorlatilag olajmezőkké változtak, ezeket a területeket kimondottan pozitívan érintette a válság, ami 2008 – 2009 – ben következett be.

Tegnap újra történt valami, ugyanis 2016. 01. 07-én 33 dollár alá is benézett a magyar üzemanyagárak szempontjából irányadónak számító Brent típusú nyersolaj tőzsdei ára. Erre Magyarország is reagált. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 405,44 pontos, 1,69 százalékos csökkenéssel, 23 595,10 ponton zárt csütörtökön. A nap vesztese az eddig “jó formában lévő” OTP-részvény volt, a bankpapír több mint 3 százalékot veszített értékéből.

Képtalálat a következőre: „takarmánybúza”

A takarmánybúza márciusra 600, augusztusra 500 forinttal lett olcsóbb, így mindkét határidőre 47. 500 forint az árfolyam. A takarmánykukorica elszámoló ára márciusra 300 forinttal 45. 700 forintra csökkent, májusra maradt 47. 500, júliusra 50. 500, novemberre pedig 47. 000 forintra süllyedt. A takarmányárpa ára márciusra 1050 forinttal 45 700 forintra esett, augusztusra 45. 500 forinton értékesítették. A nagy olajtartalmú repce márciusra 1000 forinttal olcsóbb lett, 116. 000 forint az ára. A nagy olajtartalmú napraforgómag ára nem változott, márciusra továbbra is 125. 000 forint.

Mit lehet tenni? Vagy komolyan lófejeket teszünk a kínaiak vagy a rossz hozamú shortolok ágyába, vagy keresünk megoldást?

Képtalálat a következőre: „leonardo dicaprio wall street”

Mi a megoldás?

A gazdasági piac mindig megnyugszik, a FED kamatot emel, beindul Európában az export és import. A Wall Streeten sem Leonardoék vannak. Vannak ott mérsékeltek is. Már egy éve jelezte a J. P. Morgan, hogy Magyarországon érdemes államkötvényt venni. Megjegyzem a Biztoshozam ezt alkalmazza. Érdemes magas kamatozású B kategóriás amerikai vállalati kötvényeket venni. Aminek múltja van. Aminek a könyvelési mutatójában pluszok vannak. Ilyen lehet az a részvény kibocsájtó, aki a válságban is jól teljesített. És milyen cégről beszélhettünk? Joggal kérdezi az olvasó. Pedig este fürdéskor vagy a mosáskor ott a kezében a megoldás, pl. a Colgate – Palmolive részvény. Vagy amikor mesét olvasnak fel a kis Jakabnak, pl. a Walt Disney részvény. Érdemes – e most Apple részvényt venni? Azt mondom igen, még ha esik az ára is. Mert a cégnek múlja van. Illetve jövője. Hosszútávon előre halad. Csak az utolsó negyedévben 75 millió darab iPhone – t adhattak el az év utolsó negyedévében.

Képtalálat a következőre: „dallas jockey”

Tehát nem a lófej kell. Pedig Jockey ezt akarná. Hanem eljönne a III. kerületi céghez és tájékoztatást kérne. Mi is van most? Egy órát megér. Nem?

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

e-logo-portfolife_light

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!