Nyereséges zárás felé tartanak az amerikai tőzsdék – Végül nyertesen zártak

New York, 2017. június 2., péntek (MTI) – A főbb amerikai tőzsdeindexek vegyes kezdés után rekordokat döntögető eredményeket értek el pénteken.

A kereskedés vége előtt bő két órával a Wall Street indexei, a DJIA-30 és az S&P-500 0,3 százalék, a Nasdaq Composite index pedig 0,8 százalék nyereséget mutatott. Az indexek nap közben új rekordokat állítottak be.

A tőzsdei árfolyamindexeket hidegen hagyta a dollár gyengülését és az arany árának emelkedését kiváltó májusi foglalkoztatási adat. Májusban a várakozásoknál kevesebb munkahelyet teremtett az Egyesült Államok gazdasága, ami a piaci konszenzus szerint kamatemelési terveinek átgondolására késztetheti a Fedet. 20161027munkanelkuli-usa-amerika-munkakereso-ugynokseg2

Mivel azonban már a nyolcvanadik egymást követő hónapban teremt újabb munkahelyeket az amerikai gazdaság, a vártnál kisebb mértékű májusi növekedés nem keltett semmiféle riadalmat a tőzsdei befektetők körében. Már csak azért sem, mert a munkanélküliségi ráta ugyanakkor tizenhat éves mélypontra, 4,3 százalékra csökkent.

Az S&P-500 indexben képviselt 11 gazdasági ágazatból nyolcnak emelkedett a mutatója pénteken, a legnagyobb mértékben, 0,9 százalékkal a feldolgozóiparé, 0,7 százalékkal pedig a fejlett technológiai ágazaté. A nagy vesztes a pénzügyi ágazat volt 0,9 százalékkal.

Az olajár csökkent, mivel az Egyesült Államok távozása a globális klímavédelmi egyezményből elemzők megítélése szerint azzal a következménnyel járhat, hogy növekszik a kútfúrások száma Észak-Amerikában, és ezzel párhuzamosan a piaci túlkínálat is fokozódik. Pénteken a WTI nyersolaj ára 1,10 százalékkal hordónként 47,83 dollárra, a Brent 1,01 százalékkal 50,12 dollárra emelkedett. Mindkét olajtípus nagyjából négy százalékos heti árcsökkenés elé néz.

Az arany ára a csalódást keltő májusi amerikai foglalkoztatási adatok után gyengülő dollárt ellensúlyozva emelkedett pénteken: a határidős piacon az arany legközelebbi kontraktusát 0,73 százalékkal jegyezték erősebben 1276,24 dolláron.zoejobbb

A dollár árfolyama hét havi mélypontot ért el, a főbb devizákkal szemben a dollár-index 0,45 százalékkal 96,72 pontra csökkent, az euró-index 0,30 százalékkal 90,76 pontra emelkedett. Az euró 0,48 százalékkal 1,1287 dollárra erősödött.

Forrás: MTI 2017.06.02.21:15

mti_hirfelhasznalo

Érdekelnek a gazdasági történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!