Önnek is jár a pénz…

Egy finom csokis kávé mellett gondolkodtam, hogy van egy kis lakásom, ahol szeretek élni.. Sokan ezt nem mondhatják el magukról. Rózsi néni sem, aki a tehenészetben dolgozott 30 éven át. Mára megöregedett, és a tehenészet is bezárt. Elvitte a kapitalizmus. Rózsi néni pedig sajna nem ért máshoz csak Marishoz, meg a Riskához. Rózsinak jó fizetése volt, mellette volt egy kis lakása. De most nincs pénze. Elvesztette. Közben Rózsinak munkát kellett vállalnia, sikeresen elhelyezkedett egy boltban, mint kisegítő. De a sors fintora, hogy Rózsi boltját bezárták, megvette egy multi. Rózsi a szomszédai előtt csak hárombetűs boltnak nevezte. Nemcsak a munkáját vesztette el, hanem a lakását is. Most utcán él. Időnként közmunkás.

Időközben volt szomszédja Géza bá vett akkor egy telket, és elkezdett rá építkezni, amikor a mi nénink utcára került. Miből? Sokakban megfogalmazódik a kérdés? Sokáig én is azon gondolkodtam. Majd tegnap vettem a fáradságot és megkérdeztem.

„Drága fiam, (mondja nekem Géza bá) anno kaptam a Tsz -töl kárpótlási jegyet, amit eladtam. Vettem kukoricaföldet, amit éveken keresztül műveltem., amit megtermeltem azt a piacon eladtam. 2011 – 2012 – ben a kukorica árfolyama 17,53 – 19,60 Euró / 100 kg volt. Nagyon megérte. Még Romániában is árultam. Akkor ott 23,59 euró / 100 kg fizettek érte. Majd ezt a pénzt a Biztoshozam csapatnál befektettem, 3 éven át itt is fialt valamit. Jelenleg ez a kis pénzecském egy osztrák bankban kamatozik kötvény formájában. Ezen kívül a maradék kicsi pénzecskémet Lakástakarék pénztárba fektettem be. Tudod miért? Hogy ki tudjam használni az állam adta kedvezményeket. A magyar állam neked is adna a befizetéseid után 30 % – os, maximum évi 72. 000 Ft összegű, vissza nem térítendő állami támogatást. Sokan nem élnek vele. Én is Sanyitól hallottaim a kocsmában, ő ajánlotta a nekem a Biztoshozamos fiút. Az összegyűjtött pénzből vásárolhatok telket, lakást vagy családi házat, építkezhettek, lakást cserélhettek, arra gondoltam, hogy megvehetem a kecót a Rózsa utca sarkán. Nyugdíjasházban fennálló bérleti vagy lakáshasználati jogot is vehettek belőle. De saját tulajdonú lakást vagy családi házat bővíthetek, korszerűsíthetek, felújíthatok (járda, telefon -, áram -, gáz -, vízvezeték vagy szennyvízcsatorna létesítése; központi fűtés, informatikai kapcsolat kiépítése, lakásszövetkezet vagy a társasház közös tulajdonú épületrészeinek felújítása).”

Most Siemens részvényt veszek, a mai árfolyama 84,59 euró volt, márciusban 106,35 Eurót is adtak érte.:)). Bízom benne, hogy azt a márciusi árat túlszárnyalja.

Innen üzenem, hogy az LTP mindenkinek jó és hasznos. Fontos, hogy mindig rakjunk félre egy kis pénzt. Soha nem tudhatjuk, mit hoz a holnap. Éves 30 % – os állami támogatást nem ér otthagyni. Főleg most, hogy a jegybanki alapkamat 1,35 %, így jobban járok egy LTP szerződéssel vagy magas kamatozású kötvény vásárlással.

Most, amikor jön a lakásépítési támogatás. Az építőanyag Áfája 5 % lesz. Legyen Ön is kedves olvasó bátor és kezdjen takarékoskodni.