Szeptember elején a Deutsche Bank és a Commerzbank esetleges egyesülésének lehetősége borzalta a kedélyeket.

Az elmúlt és a mostani hetem is mozgalmasan telik. Egy hónapja sem volt ez másképp, akkor is a Deutsche Bank körül forgott minden és most is. Szeptember elején Ádámmal találkoztam a Váczi úti Frei kávézóban. cafe-frei-vaci-utcaAkkor ott még az a hír járta, hogy a Commerzbank és a Deutsche Bank egyesül. Jelenleg a Deutsche Bank nagy bajban van, de túl van a múlt heti nagy eséseken. Ma ha ránézünk a frankfurti tőzsdére, akkor láthatjuk ,hogy a Deutsche Bank 12,14 eurón áll. Ami a múlt heti 10 eurós történethez képest már elég jó. Több mint 20 % nyereség ahhoz képest. Az is igaz, hogy tavaly augusztusban még 30 euró felett is volt a részvény.Szeptember elején a tőzsdén az Adidas teljesített jól, most viszont a Johnson & Johnson áll 1,09 %-os pluszba 106,791 eurón illetve a Nike 0,73 nyereséggel 66,94 eurón.

 

johnson

Ezeket a részvényeket egyébként mi is ajánljuk, méghozzá a Partner Bank fókuszkönyvéből.

Ádámnak egy dinnyés limonádé mellett több jó megoldást is találtunk azóta a befektetésére. Ádám azóta a mi elégedett ügyfelünk lett. De hogy mi is történt vasárnap, olvasd tovább és látni fogod.


Biztoshozam és a Portfolife kft. ügyfelei ismerik ezt a történetet már, és szeretném ha ti is olvasnátok a teljes történet minden részletét . Ezért megosztom veletek ezt az szeptember elejei vasárnapi történetet.
De hogy mi is történt akkor, vagyis egy hónapja érdekel?

Illetve ha érdekelnek a hasonló történeteink akkor csak regisztrálj itt.

focusbook_hu

 

“A héten kevesebb tárgyalásom volt, a tanév kezdés miatt néhány szülő áttette a tárgyalást a következő hétre. Így a papír munka mellett egy kicsivel több időm jutott a hírek olvasására. Csütörtökön olvastam, hogy felmerült annak a lehetősége, hogy Németország két legnagyobb bankja, a Deutsche Bank és a Commerzbank esetlegesen egyesül. A hír hatására csütörtökön már a Deutsche Bank (+2,5%) és a Commerzbank (+3,4%) plusz teljesítményt hozott. Igaz több elemző szerint nagyon kevés esély van arra, hogy megvalósuljon ezen elképzelés, egyébként is komoly versenyjogi aggodalmakat felvethet a két pénzintézet egyesülése.

Pénteken ismét több megbeszélésem volt vidéken. Ekkor találkoztam véletlenül egy régi ismerősömmel, Ádámmal egy kávézó előtt. A kávézást követően megállapodtunk, hogy vasárnap délelőtt találkozzunk, mert érdeklődik értékpapírok vásárlása iránt. A találkozó helyszíne, Ádám kérésének megfelelően a Váci utcai Frei kávézóban volt. Találkozásunk alkalmával elmondta, hogy nagyon örül a viszontlátásnak, hisz gyerekkorunk óta nem láttuk egymást. Ádám jelenleg egy autószerelő műhely tulajdonosa, ahol 8 főt alkalmaz. Közben rendeltünk egy Tadzs Mahal feketekávét és egy szafari eszpresszót. Ádám elmondta, hogy az utóbbi években a vállalkozása sikeressé vált, és a vállalkozás szabad tőkéjét szeretné befektetni külföldön. Tájékoztatást kért a befektetés menetéről. Ádámot tájékoztattam arról, hogy első körben a konstruktív konzultáció elkészítésére kerül sor és ezt követően kerülhet sor a döntéshozatalra. A tájékoztatást követően ismertettem vele néhány szóban az európai gazdasági folyamatokat.post_191703_20141221211505

Az euró 0,3%-ot gyengült az angol fonttal szemben (az euró-angol font keresztárfolyama 0,85–re változott péntekre). Csütörtök estére megjelentek a számok az augusztusi Markit feldolgozóipari menedzser-indexekről. A mutatók sajnos nem hozták a vártat Olaszországban és Franciaországban sem. Viszont az Egyesült Királyságban a Markit mutató sokkal erősebben meghaladta az 50 pontos küszöböt. Péntekre Európa egy része eséssel zárt, viszont a DAX vezető 30 indexe 1,45%-os pluszban zárt. Hiszen átlépte újra a 10700-as küszöböt és 10717 ponton fejezte be ezt a hetet. Továbbra is bíztató jel, hogy a bankok ismét erősödtek. A hét nyertese az RWE St. volt 5,67% – os és a Beiersdorf 3,23%-os eredménnyel zárhatta a hetet. Magyarországon az OTP sokat emelkedett, már-már megütötte a 7400 forintos szintet. A Magyar Telekom 0,9 százalékkal 436 forintra erősödött, a Richter pár forinttal esett 5720 Ft-ra. A héten az autóipar is remekelt, elsőként talán a Fiat számait láthattuk. Hiszen a Fiat Chrysler eladásai Amerikában 3%-al emelkedett, a Jeep 12%-os növekedéséhez képest elenyésző. Európát is befolyásolták az amerikai munkaerő piaci adatok, amelyek ugyan gyengére sikerültek.fiat-chrysler-automobiles

Ádám eközben rendelt egy-egy dinnyés limonádét, miközben elmondta, hogy neki a biztonság mellett a 4-6%-os évi hozam a releváns és minimum 9-10 éves befektetésekben gondolkodik. Majd hosszas beszélgetés és az igényfelmérést követően kiderült, hogy a befektetni kívánt összeg 12 millió forint, illetve egy kereskedelmi banknál elhelyezett 2,5 millió forint értékű, most lejáró ingatlanalapú befektetés tőkéje.

Ádámot a kérésére tájékoztattam, hogy miként is befolyásolta a gyenge amerikai átfogó munkaerőadat Európát, az amerikai és az ázsiai piacot. A munkaerő-piaci adatsor előtt vegyes hangulatban zárták a hetet a régiós indexek. A forgalom többnyire elmaradt az átlagtól. Viszont az adatok megjelenése után ellenkező hatás alakult ki, a dollár valamelyest szárnyra kelt. A szakértők azt gondolják, hogy az adatok megjelenése után az amerikai jegybank szerepét betöltő FED nem fog szeptemberben kamatot emelni, az esélye ezzel az adatközléssel is teljesen lecsökkent. Ugyanis 50 pont alá esett a beszerzési menedzser index, ami azt vetíti előre, hogy gyengülni kezdett az Egyesült Államok ipara, ez pedig ismét gondolkodóba ejtheti a Fed vezetését, a kamatdöntést illetően. Pénteken emelkedő adattal indították a napot a New York-i tőzsdén, a hír hatására erősödött a dollár is. Péntekre a Dow Jones vezetőindexei 18492 ponton zártak. Amerikában a hét nyertese a Boeing lett, 19,91% plusszal és a Visa 1,55% plusszal. Meglepte a piacot az Apple erősödése, hiszen az eladások nem ezt mutatták, de az amerikai óriás cég mégis 1,49% emelkedéssel zárta a hetet. A hét vesztese viszont az a Goldman Sash lett, amely az amerikai bankok területén az egyik legnagyobb befektetéseket kezeli, gyengülése a hét végére 0,76%-ot ért el, míg másik óriási banknak, a J.P Morgannak 0,49%-os vesztesége keletkezett.

Ádámot tájékoztattam, hogy most olvastam a Bloombergen, hogy az Euro Stoxx 50 index felülvizsgálatának eredményeképp az indexbe bekerült az Adidas, viszont az Unicredit pedig kikerült. A héten összeomlott az árfolyam a Teslánál, hiszen Elon Musk nem tudja egyesíteni a különböző cégeit. A Ford Motor (a héten + 0,48 %-t hozott) augusztusi autóértékesítései 8,4%-kal estek a tavalyi szintekhez képest.landscape-1444156742-tesla

Ádámmal való beszélgetésből kiderült, hogy kicsit visszafogottabb befektető, már-már konzervatív. Személyisége a 6-os karakter, amely szerint a hibától való félelem miatt vonakodik, és nincs elég önbizalma. Szereti a konzervatívabb befektetéseket, a kötvényeket és a befektetési alapokat részesíti előnyben. Ádám egyébként saját deviza befektetésének a dollár alapú befektetést tekinti előnyösnek. Ezért még több információra volt szüksége Amerikáról és ázsiai piacról is. A S&P-nek is sikerült 0% közelébe kúsznia, miközben a Nasdaq100 csaknem 0,3%-ot emelkedett, a Russell pedig mindössze 1 bázispontot veszített értékéből a pénteki kereskedés során. Ezek az adatok megnyugtatták ugyan Ádámot, viszont érdeklődve várta az olajjal kapcsolatos híreket. Az olaj ára 3,5%-kal csökkent a héten, de pénteki zárásra erős emelkedésnek indult. A WTI így a pénteket 2,66% plusszal zárta, 44,50 dolláron. A Brent hordónkénti világpiaci ára viszont 46,85 dollárnál állt meg péntek estére. Ugyanis Szaúd-Arábiát nem érdekli a támogatások csökkentése. A szaúdi energiaügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy rendelkeznek még elegendő tartalék kapacitással, illetve Szaúd-Arábia képes a termelést 12,5 millió hordó/naponta bővíteni és fokozni, annak ellenére, hogy a termelés csökkentésére szólították fel. A héten Putyin is felszólalt a csökkentés és a termelés befagyasztása mellett, így nyilatkozata stabilizálta a fekete arany szektorát és a piacot.

Tájékoztattam Ádámot, hogy Ázsia viszont vegyesen zárta a hetet. A sanghaji index továbbra is szűk sávra korlátozza magát. A japán állam szeretné magát bevásárolni az orosz Rosznyefty állami olajipari konszernbe-jelentették be ezen a héten a Nikkei c. japán gazdasági magazinban. A hét végére a hongkongi piacon kismértékű emelkedést látni, míg az indiai piac tartotta magát, viszont a Nikkei225 mérsékelt emelkedést 0,96%-t hozott, de a Shangai Composit az egész hetes oldalazás után, péntekre mérsékelten emelkedett.indiai-tozsde

Ádámnak az elképzeléseit rögzítettük, átbeszéltük egymás családi életét még egy csésze finom gesztenyés kávé mellet, majd mindketten úgy búcsúztunk egymástól, hogy alig várjuk a jövő heti viszontlátást, ahol majd végleges döntés után elkészítjük a megbízást.”

Érdekelnek hasonló történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés