Vajon mennyire kockázatos az ExxonMobil Corporation?

Az olajárak 2014 közepén meghaladták a 100 dolláros hordó árbevételt, majd 2016 januárjában meredeken zuhantak és 2017 februárjára mintegy 30 dollár / dollárra esett a WTI  hordónkénti ára. Bár az árak azóta i alacsonyabb szintről visszakorrigáltak, továbbra is a korábbi csúcsok körülbelül felére korlátozódnak. Az ExxonMobil Corporation (NYSE: XOM)  értéke azóta sem tudott megduplázódni, de továbbra is jutalmazza a részvényeseket éves osztaléknövekedéssel. Ez így  konzervatív kultúrája a hozamnövekedésnek és egy jó portfólióba akár diverzifikált részvények mellé egy jó választás is lehet. Ha a változó energiaáraknál az ExxonMobil  részvény magas kockázat tűrőképességére gondolsz, akkor itt néhány fontos tény, amit tudni akarsz.

77c4e2fc-af47-11e6-9c37-5787335499a0

  1. Az Exxon egy integrált energetikai vállalat. Ez azt jelenti, hogy az egész iparágban működik, beleértve a fúrást, a finomítást és a vegyi anyagokat. Ez azért is figyelemre méltó, mert az olajárak eltérően befolyásolják az egyes üzleteket. Pontosabban, a további feldolgozó üzemek, mint a finomítás és a vegyi anyagok, valóban részesülhetnek az alacsonyabb input költségekből (lényegében az olajár esése).
  2. Ez a dinamika már 2015-ben  világosan látszódott, amikor a fúrási üzletág mintegy 75% -kal csökkentette a bevételeket, amikor az olajárak csökkentek, akkor az Exxon Mobil is változott. Ugyanebben az évben azonban a feldolgozóiparban szerzett bevételek többnyire megduplázódtak, elsősorban az olajárak csökkenése miatt. A többféle irányuló üzleti bevételek javulása nem volt  ugyan elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza az összes olajesés által okozott fájdalmat, de mindenképpen hozzájárult ahhoz, hogy lerövidítse a csapást.
    Exxon-Mobil-flows-oil-from-Kizomba-Angola

 

 

 

 

 

 

 

Az Exxon nem az egyetlen energiaipari vállalat, amely az upstream és a downstream eszközökkel keveredett össze. De ez a diverzifikáció meghatározta és meghatározza a a nagyon stabil üzleti színpadot.

  • Az Exxon Mobil cég alacsony az adóssággal rendelkezik

Az egyik legfontosabb tény az, hogy az Exxon az egyik legkevésbé tőkeáttétellel rendelkező energiaipari “szakember” a nyersanyagpiacon. Ez azt jelenti, hogy ha valaki elolvassa a híreket, akkor tudni fogja, hogy az energia-visszaesés során az Exxon sok adósságot hozott. Nem tagadják ezt a tényt; 2013 és 2016 között a hosszú lejáratú hitelállomány körülbelül 7 milliárd dollárról közel 29 milliárd dollárra nőtt. Ez hatalmas növekedés. Viszont. Lépjünk egyet hátra. A visszaesés idején az összes energia nagyvállalat csökkentette a költségeket és növelte az adósságot a vállalkozások támogatása érdekében. Az Exxon ebben a tekintetben nem különbözött. Azonban az Exxonnak van az egyik legerősebb mérlege az iparágban, amelynek adósságállománya csak 2016 végén  a teljes tőke szerkezetének csak 15% -át teszi ki, még akkor is, ha ezt az adósságot hozzáadta. A lényeg szerintem az, hogy az Exxon már rég elkezdte fizetni az adósságát, illetve hosszútávú adósságát négy milliárd dollárral csökkentette is 2017 első félévében.

rex-tillerson-trump

Idén júliusban viszont hírként szerepelt, hogy kétmillió dolláros büntetést szabott ki az amerikai pénzügyminisztérium az Exxon Mobilra, mert kijátszotta az Oroszország elleni szankciókat. Tillerson az Exxon Mobil vezetőjeként kötött megállapodást az orosz állami Rosznyefttyel egy Kara-tengeri mező közös feltárásáért – ekkor Putyin orosz állami kitüntetéssel jutalmazta a most 65 éves politikust. Tillerson korábban a közös orosz-amerikai Exxon Neftegas cégnek volt a vezetője, 1998 és 2001 között.

Azért utolsó tényként megemlíteném, az Exxon osztalékát, amelyet 35 egymást követő évben évről évre emeltek.

money-1305135_960_720

Érdekelnek a gazdasági történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!