Változó Amerikai külpolitika, míg Európában változó kamatpolitika jellemzi a hetünket

Április 06-án a cseh jegybank elengedte a 27-es EUR/CZK árfolyamküszöböt. A döntést követően majd 2%-ot erősödött a korona, első pillanatban a forint meg is gyengült ennek hatására. Majd erősödést követően a 310 forintos árszinten maradt. Jiri Rusnok  Cseh jegybankelnök elmondta, hogy egyelőre nem készülnek újabb intézkedéssel, a kezdeti volatilitást tolerálják, azonban az aktív devizapiaci intervenció továbbra is a jegybank eszköztárának a része.

Jiri Rusnok, Czech central bank governor, pauses during a news conference to announce the interest rate decision in Prague, Czech Republic, on Thursday, Aug. 4. 2016. The Czech central bank, in a meeting led by its first new governor in six years, kept interest rates at what it calls “technical zero” and maintained a commitment to cap appreciation in the koruna. Photographer: Martin Divsek/Bloomberg
Jiri Rusnok

Európában a hétvégére a piacok emelkedtek a centrum 0,1-0,6%-kal, a periféria 0,2-1,1%-kal. A Stoxx Európa 50-es 0,5%-kal, negyedik legerősebb szektora a pénzügy pedig 0,7%-kal zárt feljebb.  A Dax index április 06-hoz képest 0,10 %-ot emelkedett , így elérte a 12233 pontot. Az RWE St. 1,15 %-ot , míg a Vonovia részvénye 0,9 % -ot erősödött. Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke április 06-án egy frankfurti konferencián elmondta, hogy a jelenlegi monetáris politika megfelelő, mivel továbbra sem indokolt az inflációs kilátások érdemi felülvizsgálata. Bármiféle változása az eszközvásárlási programban, illetve a kamatpolitikában csak akkor lesz, ha megbizonyosodnak afelől, hogy az infláció középtávon is stabilan emelkedik. Április 07-én bejelentették, hogy a Magyar Telekom tavalyi 28,5 milliárd forint adózott eredménye után összesen 26,1 milliárd forint osztalékot fizet, a fennmaradó részt eredménytartalékba helyezi. A hét bejelentés volt, hogy az Unilever  miután  visszautasította az amerikai Kraft Heinz felvásárlási ajánlatát,  változtatásokat eszközöl, például összevonja étel- és üdítőital üzletágait és most adott osztalékát 12 %-kal megnöveli.Tervbe van még ezenkívül, hogy megválik a kenhető szereket (spreads) elállító üzletágától, amelyhez a Flora és az I Can’t Believe It’s Not Butter márkák is tartoznak.  A legnagyobb lépése viszont az Unilevernek  az, hogy 5 milliárd eurónyi saját részvényt vásárol vissza.

images (2)

Amerika viszont a héten  Szíria miatt nagy lépést tett, amire az Orosz külpolitika elég durván reagált. Ugyanis április 06-án majdnem 60 tomahawk rakétát lőtt ki az Egyesült Államok tegnap, amelyek a szíriai Homsz közelében értek földet, a támadást Donald Trump jelentette be. A légicsapásokat az amerikai haditengerészetnek a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó hajóiról hajtották végre. Donald Trump kijelentette, hogy Asszad hozzáállásában változtatást szeretne. Ugyanis a szíriai elnök által tervezett gáztámadásban több mint 86-an meghaltak és 546 -an megsérültek . Az amerikai elnök kijelentette hogy a szíriai mészárlásnak és vérontásnak véget kell vetni, és ebben az összes civilizált országnak segítenie kell. Amerikában a kínai találkozó és a szíriai események miatt is nem tudott erősödni a piac. Egy hete folyamatos csökkenésben levő Dow Jones 20656 ponton, míg a Nasdaq 100 pedig 5418 pont felett zárt. A legnagyobb nyertese a hétnek az Incyde részvénye volt , hiszen új fejlesztéseket mutatott be , így egyik napról a másikra 5,26 %-ot erősödött. b381512

Az Egyesült Államok Szíriai akcióját követően esni kezdtek a tőzsdék a tengerentúlon, ezt látjuk az adatokon, emellett viszont a menekülőeszközként is ismert arany ára 5 hónapos csúcsra emelkedett. Az arany ára jelenleg eléri a 1256,12 dollárt. Jó hatása lett a szíriai bombázásnak az olaj áránál is, hiszen a Brent olaj hordónkénti ára elérte a 55,233 dollár értéket, míg a WTI típusú olaj 0,85%-ot emelkedett így 52,177 dollárral zárta a hetet.

Érdekelnek a gazdasági történetek?

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés