Véget ért a „medve” piac pár hete, úgy működött a piac, mint a”bika” évében?

Tegnap elindultam a munkába, mint mindennap 5:40 – kor ébredtem. Reggel nem gondoltam volna, hogy a mai nap felmennek a részvényárak. Majd történt valami. A közeli barátom felhívott, hogy elromlott a telefonja és szeretne vásárolni egyet. András a korábban használt Lg helyett, Apple készüléket, iPhone 6ost akart venni.

Eközben szerdán az Apple rémes bejelentést tett, a részvényei árfolyama a várthoz képest kevésbé emelkedett. Kevesebb Apple telefon fogyott a vártnál az előző év utolsó negyedévében.

Az Apple 74,8 millió iPhone – t értékesített 2015 utolsó negyedévében. Ez 0,4 százalékkal több volt, mint az előző év azonos időszakában, de egyúttal ez volt a legkisebb növekedés a termék 2007 – es bevezetése óta. A cég nettó nyeresége 1,9 százalékkal, 18,36 milliárd dollárra nőtt 2015 utolsó negyedévében. Az árbevétel 1,7 százalékkal, 75,87 milliárd dollárra emelkedett.

Nekem van Apple részvényem, pár éve vettem, mert a tőzsdére bocsátás óta az árfolyamok magasan jól teljesítettek, hosszú távon nyereségesnek tűnik.

Majd ezt követte a Samsung is a bejelentésével. 2,7 milliárd dollár nettó profitot termelt a cég, ami az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest 40 százalékkal alacsonyabb profitot jelent. Ez alulmúlta a piaci várakozásokat is.

 

Andrásnak új telefon kellett, nem érdekelték a tőzsdei eredmények. Spórolt, egy részben a benzin árán.

Örült, hogy a kocsiját olcsón megtankolhatja a MOL benzinkúton, hisz a benzinárak alacsonyabbak a korábbiakhoz képest. A Brent és WTI hordónkénti olaj ára a héten hol emelkedett, hol csökkent, jelenleg is tartósan esésben van. Az eltel pár napban a BUX index nem reagált érdemben a világpiaci esésekre, a Mol részvény január 27 – 28 – án emelkedett Január 28. napján elérte a 13. 990 Ft – on állt.

A magyar gazdaság stabilan áll. A másnapi FED bejelentésre sem mozdult meg igazán a forint árfolyama. Igaz az előtte való héten és a napokban a forint paritása javult, majd minimális szinten romlott. Jelenleg 312-314, 61 Ft / Eurón között mozog. A FED a vártaknak megfelelően nem emelt kamatot a kamatdöntő ülésén 2016. január 27 – én. A FED elnöksége a világpiacra jellemző gazdasági pánik csillapodásában bizakodik. A bejelentést követően az olaj esése már megint a 30 dollár alatti értékeket súrolja.

Viszont pénteki zárásra a Brent (kőolaj) árfolyama 34 – 35 dollár felett oldalazott

A FED bejelentésére az USD / JPY piacán ismét biztonsági játék folyik, az árfolyam ezen első pont alá, a 118,00 / 40 szintek közelébe süllyedt, ahogy a kockázatkerülő magatartás gyengült. 2016. január 29 – én pedig a japán Jegybank ülésezett. A piac mindkét esetben azt várja, hogy a döntéshozók valamilyen módon reagálnak a közelmúltban tapasztalt stabilitási problémákra – ennek eredményeképpen a hét hátralévő részében erős volatilitást várnak az USD / JPY mozgásában.

 

Szóval beszálltunk a kocsiba, mellesleg a Volkswagen azon autójába, amit most perelnek a kibocsátása miatt és elindultunk a plázába. András megvette az IPhone telefont.

 

András anyja, Kati néni az OTP – ben dolgozik. Ügyfeleinek befektetéseit privát bankárként kezeli. Egyik ügyfele, József is itt tartja a 35 milliót. De József mostanában Államkötvény formában is szeretne befektetni, mert szereti a pénzét forgatni. Céljai között szerepel a befektetések során, a stabilitás és a biztonság. Olvasta is, hogy privát bankárt kell megkeresnie, barátja a 3. kerületben működő céget, a Portfolife Kft – t ajánlotta. Az ott lévő privátbankárok az Ausztriában már több éve kötelező MIFID 2 – vel dolgoznak. Ami Magyarországon várhatóan majd csak 2017. január 1 – től lesz bevezetve. A MIFID 2 keretében az Európai Unió átfogó szabályozási keretet hoz létre a befektetői, ügyletek tőzsdék, más kereskedési helyek és befektetési vállalkozások általi szervezett lebonyolításának biztosítására. E célból többek között a befektetési vállalkozásokra vonatkozó egységes megállapodást léptet életbe, hogy azok az Unió egész területén minimális alaki követelményekkel működhessenek, miközben megerősíti az ügyfelek védelmét.

 

József kíváncsiságból be is ment a héten és vásárolt, államkötvényt. A Portfolife Kft – nél lévő tájékoztatás, igényfelmérést követően forintban jegyzett Magyar Államkötvényt vett. Most a „medve” piac esetében ez kell, hisz a piac ingadozó, lassan mozdul. Józsefnek a biztonság az elsődleges. Az Államkötvény 2004 – es kibocsátású, lejárati ideje 2020, 7,50 % éves kamatperiódussal.

 

A vásárlást követően József érdeklődve várja, hogy Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi 2016.február 1-én hétfőn 16:00 – kor beszédet mond. Majd 3 – án éjfélkor (magyar idő szerint) az Új – Zélandi központi bankelnöke, Graeme Wheeler fontos bejelentést tesz és a beszédjére az országán kívül más is kíváncsi. Japánban ugyanakkor Kuroda japán Jegybank vezetője is beszél a gazdaság állapotáról, miközben meg lépte azt, hogy immár ő is a negatív kamatok területére lépjen. Józsefnek minden gazdasági esemény be volt jegyezve a naptárjában, hiszen előszeretett figyelemmel kíséri a gazdasági – politikai bejelentéseket. Február 3. napja zsúfoltnak ígérkezik, hisz ezen a napon az Európai Bizottság közzéteszi gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését. József a font számlája miatt várakozóan tekint február 4 – én az Angol Nemzeti Bank jelentésére, amelyben a tavaly év végi, tehát a 2015 – ös 4. negyedéves inflációs adatok szerepelnek. Aznap 12. 45 – kor Mark Carney a Bank of England elnöke a jelentéssel kapcsolatban, Bankjának teljesítményéről és annak negyedéves jelentésével kapcsolatban tájékoztatást is ad a lakosságnak és nagyvállalatoknak. József meglátása szerint ezek a világpiaci eseményekre befolyással lesznek. József tudja, hogy izgalmas, mozgalmas hét előtt áll a pénzügyi világ.

 

József szemet vetett Kati idomaira. Kicsit szerelmes, de ezt persze férfiasan titkolta. Kati a CSOK – ról álmodott az ódon kis belvárosi lakásában.

A CSOK felvétele lehet, hogy csak álom marad, mert az elmúlt napokban kiderült, hogy nem egészen azok a feltételek, amik eddig napvilágot láttak.

 

CSOK mellett József várta a 2016. január 29 – ei Japán Nemzeti bank ülését és annak nemzetközi hatásait. A Japán Nemzeti Bank a pénteki értekezleten döntött a növekedés mellett. Ösztönözte a monetáris növekedést. Kuroda hangsúlyozta is a béremeléseket, amely a nagyobb hazai kereskedésnek és a magasabb árak elősegítője lehet.

 

Eközben Németországban csökkent 0,3 % – kal az ipari termelés. Az energia- és az építőipari ágazatot nem számolva, az ipari termelés 0,8 százalékkal zsugorodott havi szinten. A termelési eszközök gyártása 3,3 százalékkal mérséklődött. Ugyanakkor az energiatermelés 2,5 százalékkal, a félkész termékek előállítása 1,1 százalékkal, a fogyasztási cikkek termelése 1,9 százalékkal, az építőipari termelés pedig 1,6 százalékkal növekedett.

 

Oroszország esetében 0,7 százalékos bővülést jósol a Világbank tavaly évi 3,8 % visszaesés után. Brutális visszaesés után az ukrán gazdaság is alig fog fejlődni, minimálisan emelkedhet a nemzetgazdasági értéke.

 

Kínai válságra ugyanaz a véleménye Józsefnek, mint a legtöbb elemzőnek. A kínai tényeket túlreagálja a világ. Az európai és amerikai tőzsdék megnyugodhatnának, mert az európai és amerikai részvényindexek túlzottan erőteljesen reagálnak. Úgy tűnik, hogy túlzott shortolás van a piacon, azaz olyan pénzügyi eladási ügylet, különösen a tőzsdén, ahol az eladott pénzügyi terméket az eladó csak kölcsönvette, vagy még azt sem, pusztán egy ígéretet ad el a megállapodás szerinti áron való teljesítésre. Az európai, de főleg az amerikai tőzsdék végkép ezt teszik.

A kínai gazdaság nem omlott össze, csak a korábbinál szerényebben növekszik, de tartósan. A legtöbb vezető gazdaság nem függ közvetlenül a kínai exporttól. Az európaiak is nyugodtan alhatnak Kína miatt.

 

József bízik, a FED – hez hasonlóan a piac hosszú távú megnyugvásában, magas kamatozású kötvényeit, részvényeit, vagyonkezelt számláit nem adja el, tervei közt szerepel, hogy ilyen alacsony beszálló mellett olaj és energiahordózói részvényeket és befektetési alapokat vásárol, hisz a piac most erre ösztönzi.