2018. 04 negyedév – Makrogazdasági mutató 1.rész

 

2018 Q4 Makrogazdasági kitekintő

Engedjétek vagy engedjék meg, hogy adjak egy kis makrogazdasági kitekintőt a tavalyi év utolsó gazdasági negyedévéről.

2019-01-15T102433Z_1144506769_RC1658D0F140_RTRMADP_3_BRITAIN-EU

A negyedik negyedév mind a nemzetközi tőzsdéken, mind magyar piacon eléggé volatilis volt. Érződtek a politikai megszorítások és jegybanki emelések és kiéleződött az amerikai –kínai kereskedelmi háború. Az elvárt és aztán elemzői várakozásoknak megfelelt vállalati jelentések sem hozták meg azokat a gazdasági előrelépéseket a feltörekvő országoknak, ami jellemezte eddig a negyedik negyedévet. Elég bizonytalan jövőkép látszódott a stabil alapok mögött.

kina_cover

2018-as év negyedik negyedéve Donald Trump belső és külső hatalomharcáról szólt, ami megmozgattam a befektetési piacot. Ebben a negyedévben kiéleződött a Brexiti kilépés körülményei, ráadásul ebben a negyedévben Bitcoin összeomlásról és francia és olasz feszültségekről is beszélhetünk. Előtérbe került a 30-40%-os olajáresés, amelyet az amerikai palaolaj túltermelésnek és az iráni szankciók elnapolásának és az orosz olajkitermelés felgyorsításának köszönhetünk. Az amerikai államkötvényeik hozamai felszöktek, a kínai gazdaság lassult, amely tovább lassította az amúgy stabil amerikai gazdaságot. Ennek következtében az alapkezelők is módosítani kényszerültek a biztosítási eszközalapok összetételét. Előkerültek a szolgáltatási szektorok az alapokban, megnőtt a likviditási alap egy két alapkezelőnél (nagyobb készpénzállomány), nemzetközi részvényalapok túlsúlya áthelyeződött aranyba és más eszközökbe az alapkezelőknél.

1

Magyarország

Viszonylag egyhangú emelkedést láthattunk a hazai részvénypiacon a negyedik negyedévben, ami szembement a nemzetközi piaccal. A forint, mint hazai fizetőeszköz az euróhoz képest 320-325 forintos tartományban mozgott, míg az erősödő dollárral szemben már nem talált támaszt. Magyarország 2018-ban elérte a jelenlegi gazdasági ciklus csúcsát. Fokozatosan lassuló gazdasági növekedési pályát látunk kibontakozni az előttünk álló negyedévekben. A statisztikákban egyre jobb munkanélküliségi adatokat láthatunk. Ugyanis az álláskeresők száma októbertől már 244 ezer főre csökkent. Erős GDP ás változatlan kamatpolitika jellemezte a magyar gazdaságot. Ezért Európában a BUX index is feltűnően magasan tudott maradni. 2019-ben már 3,4%-os GDP –t vár a Jegybank, illetve azt, hogy a jelenlegi fejlődéi pályát tartani tudja. Az előző negyedévhez képest sem lassult a magyar gazdaság, hanem 1,3%-al nőtt.

2.jpg

Infláció alakulása 2018-Magyarország

A hazai gazdaság főleg az exportiparban látszódik, elsősorban köszönhető a hazai autógyártásnak illetve az ehhez kapcsolódó szolágáltatási és feldolgozóiparnak. Viszont a kamatpálya csak akkor maradhatna egyensúlyban, ha nem esünk túlzásba és nem csak a most növekvő autóiparra hegyezzük ki a bevételi forrásokat. Ugyanakkor a harmadik negyedévben az unió több pénzcsapot elzárni kényszerült, ami a szolgáltató szektor egy pillanatnyi megállását jelentette. 2018. decemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak lettek az egy évvel korábbihoz képest. A KSH negyedik negyedéves jelentéséből kiderült, hogy Magyarországon 2018-ban az élelmiszerek 4,2 százalékkal drágultak meg, miközben a magyar kormány 2,7%-os inflációval számolt. A magyar kisvállalati hitelezés újra elindult, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint már november végén ennek mértéke megközelítette a nettó 930 milliárd forintot. Magyarországon az alapkezelők, mind a befektetési szektorban, mind a biztosítási szektorban 2018 utolsó negyedévében átalakításokat hajtottak végre. Így láthattuk azt, hogy némely alapkezelő kiemelten nagy lett, némelyik alapkezelő viszont kockázati tőke hiány miatt beolvadt egy másik alapkezelő befektetési alapjába. Fokozatosan lassuló gazdasági növekedési pályát látunk kibontakozni az előttünk álló negyedévekben, míg az inflációt is 2%-ra prognosztizálja a több híres magyar közgazdasági szakember.

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

e-logo-portfolife_light

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!