2020.Q2 negyedév. Makrogazdasági jelentés első rész.

Oroszország

medium_2020-06-08-7907c106b1

forrás:see.news

A második negyedéves fogyasztói bizalmi index, amelyet a Szövetségi Statisztikai Szolgálat (Rosstat) július 7-én tett közzé, mínusz 30 pontra emelkedett, az első negyedév mínusz 11 pontjáról és 2016. első negyedév óta a legrosszabb értéket mutatja. Ennek eredményeként az oroszországi index tovább zuhant a 0 pont küszöb alá, ahol ez a tartomány 2008. harmadik negyedévében volt. Ezzel jelezve, hogy a pesszimisták száma határozottan meghaladja az orosz gazdaság optimista számát. A fogyasztói igények összeomlását elsősorban a Covid-19 pánik és a mögötte zajló gazdasági visszaesés okozta. Még az első negyedévben Oroszország nem vette komolyan a Covid-dal miatti távolságtartást és a maszk viselést, addig a második negyedévben példátlan társadalmi távoltartási intézkedéseket vezettek be. A fogyasztások csökkenése miatt elég magas fogyasztói áremelkedés alakult ki. Az állami bérek továbbra is alacsony szinten tartása megmaradt, hiszen erre maga az elnök adott utasítást. Hasonlóképpen romlott a háztartások hajlandósága magasabb államkötvények vásárlására, hogy ezzel hozzájárulhassanak a viszonylag stabilitáshoz. Így jelenleg nem vesznek magasabb kamatozású álamkötvényeket. A Focus Economics szakértői szerint a magánfogyasztás 2020-ban tovább csökkenhet még 5,5%-kal, ami 0,2 százalékponttal alacsonyabb a májusi hónap előrejelzéséhez képest. 2021-re viszont az elemzők szerint a fogyasztási szektor 4,1%-kal növekedhet. Oroszország gazdasága az előrejelzések szerint 2020 második negyedévében 9,5%-kal zsugorodhat az előző év azonos időszakához képest, míg az éves GDP 5%-kal eshet vissza-nyilatkozta az orosz sajtónak Maksim Reshetnikov gazdasági miniszter.

images (1)

Az orosz idei GDP-csökkenés fő tényezője a gazdaság belső korlátozásai, amivel szerették volna elősegíteni a koronavírus-járvány tovább terjedését. Rešetnikov szerint a minisztérium előrejelzése a harmadik negyedévre 6,3%-os, a negyedik negyedévben pedig 5,2%-os csökkenést mutathat, a gazdasági aktivitás pedig a korlátozások megszüntetésekor felgyorsulhat. Azt mondta, hogy a korlátozások nagy részét nyár végéig szeretnék megszüntetni, de a döntés a járvány kialakulásától függ. 2021-ben arra számítanak az Orosz Kremlben, hogy a gazdaság 2,8%-kal növekszik és 2022 első felében tér vissza a válság előtti szintre. Az előző negyedévben a Központi Bank azt jósolta, hogy az orosz gazdaság hiánya 2020-ig akár 6%-kal is csökken. Oroszország gazdasága jelenleg lassú, 1,6%-os növekedést mutatott az első negyedévben, amelyet alig befolyásolt a március végén bevezetett koronavírusokkal kapcsolatos korlátozások többsége. Oroszország a korlátozások megszüntetését követően is lassú gazdasági fellendülést kockáztat–jelentette ki a Capital Economics tanácsadója július elején. Az orosz statisztikai ügynökség arról számolt be, hogy az ország ipari termelése 6,6%-kal esett áprilisban, majd újabb 7%-kal májusban az előző év azonos időszakához képest, mivel sok vállalat kénytelen volt felfüggeszteni a vírus miatt a munkavégzést.

oroszrolmagyarra-az-orosz-gazdasag-sajatossagai

Az orosz gazdaságot már az előző negyedév végén szinte megsemmisítette az alacsony olajár, ami kulcsfontosságú export cikknek számít. Szaúd-Arábiával áprilisban megindult az árháború, amely az orosz rubel zuhanását okozta. Az iparágak ezen időszak alatt kettős csapást kaptak, mivel Vlagyimir Putyin elnök utasította a cégeket, hogy hagyjanak fel a munkavégzéssel a gyárakban és maradjanak otthon, de folytassák a fizetések kifizetését. Az oroszországi előrejelzések szerint a munkanélküliek száma idén 2,5 millióról nyolcmillióra is növekedhet. Az intézkedések nagy részét továbbra is számos régióban hajtják végre, ideértve a fővárost, Moszkvát is. Oroszország a regisztrált koronavírus-esetek számában az Egyesült Államok után a második helyen van. Oroszország központi bankja június közepén rekord mélységre 100 bázisponttal, 4,50 százalékra-történelmi mélypontra-csökkentette az alapkamatot.

kép

forrás:http://www.cbr.ru/

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.
Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

• Telefonon:06706051490
• skypon:koncz.peter.ivp@gmail.com
• emailben:koncz.peter@portfolife.hu
• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vedd fel vagy a PortfoLife céggel illetve a Biztoshozam-mal a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseidben dönteni diverzifikáltan.

logo

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok, értékpapírotokat?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

vagy akár

 Itt is megteheted!