2023 Q1 negyedév makrogazdasági jelentés 1.rész- Amerika

2023 Global-economic-outlook

Kis összefoglalót készítettem nemrég kollégámnak és ügyfeleimnek. Ezt szeretném Önökkel megosztani , hogy Önök is tisztában legyenek a Makrogazdasági eseményekről ami a világban zajlik.

Amerikában az év első felében lezajló kemény FED döntése az agresszív kamatemelésről és ezzel együtt az amerikai gazdaságot érő járulékos károkat okozott. De a FED-nek azaz Jerome Powellnek és csapatának az első negyedévben meg kellett többször hoznia a sólyom politikát (szigorítást). Vagyis kamatot kellett emelnie. Az infláció csökkent az Egyesült Államokban márciusra. Amikor már csak 5%-ot mértek, míg egy hónappal korábban még 6% volt, de a maginfláció, ha csekély mértékben is növekedett: 5,5%-ról 5,6-ra. Így Jerome Powell 5,25-5,5%-ra emelte a banki alapkamatot. A háztartásokat a kiadások visszafogására, a vállalkozásokat pedig a költségek és a munkaerő csökkentésére késztette. Az amerikai gazdaságban jelenleg olyan mértékű infláció tapasztalható, amire 40 éve nem volt példa, viszont ez rohamos mértékben csökkent az elmúlt időszakban.

US banking system 'sound and resilient,' Fed Chair Jerome Powell says - Good Morning America

Külpolitika

Amerikát mindeközben nyomasztotta a Szudáni konfliktus. A szudáni hadsereg és az ország fő félkatonai erői közötti heves összecsapások több száz ember halálát okozták, és ezrek menekültek biztonságba, miközben a kirobbanó polgárháború azzal fenyeget, hogy destabilizálja a tágabb régiót. Az összecsapások április közepén törtek ki a katonai rezsim két fő frakciója közötti nyilvánvaló hatalmi harc közepette.

Ezen kívül: A Kínával való háború kockázata növekszik, jelentette ki több amerikai szakértő május 1-jén. A legvalószínűbb ok: egy amerikai-kínai konfliktus a Tajvani-szorosban, amely irányíthatatlanná válhat. Illetve az Oroszországi Kínai közeledés. Oroszország miniszterelnöke, Mihail Miszustin magas rangú delegációt vezet egy kínai üzleti fórumra május végén.Mivel Moszkva gazdasági függősége Pekingtől egyre nő, több mint egy évvel Ukrajna teljes körű inváziója után.

Az ügyet ismerő személyek szerint Miszusztyin és Alekszandr Novak, Oroszország legmagasabb energetikai tisztségviselője.  Akiket az invázió miatt nyugati szankciókkal sújtottak, lesznek a május 23-án Sanghajban megrendezésre kerülő Oroszország-Kína Üzleti Fórum legjelentősebb orosz személyiségei.

Finnországban találkozna Biden és Putyin

Foglalkoztatottság

A Világbanknál arra számítanak, hogy az amerikai GDP 0,3 százalékponttal csökken a 2023 első negyedévi csúcspontjától a harmadik negyedévi mélypontig. Ha ez megtörténik, akkor a 2001-es recessziót megelőzve ez lesz a közelmúlt, 1960 óta a legalacsonyabb recesszió a közelmúlt történetében. Bár a FED és más szabályozó hatóságok biztosítékai stabilizálták a feltételeket. A banki aggodalmak növelik a rosszabb kimenetel kockázatát. Az amerikai gazdaság potenciális „puha visszatérése” talán már a láthatáron van. A kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés év végi visszaesése arra emlékeztetett, hogy a gazdaság ugyan lassul, de már januárban arra utaló jelek mutatkoztak, hogy a gazdaság a FED számára még mindig túl gyorsan nőhet. Januárban 2023-ban több mint félmillióval nőtt a foglalkoztatottság. Ez egyszerűen fenntarthatatlan, amikor a munkaképes korú népesség trendszerűen havonta körülbelül 50.000 fővel nő.

Ha a foglalkoztatás nem lassul, a bérnövekedés felgyorsulhat. 2023-as kihívás lehet, hogy a kongresszusnak meg kell szavaznia az adósságplafon emelését. Ha ezt nem teszi meg, akkor az amerikai államkincstár képtelen lehet kifizetni a számláit, ami a kiadások csökkenéséhez, és ami még fontosabb, súlyos pénzpiaci volatilitáshoz vezethet. A Kongresszusnak és az elnöknek október 1-jéig meg kell állapodnia a szövetségi kormányzat költségvetéséről.

How To Get Job In USA For Indian 2023: A Brilliant Guide on How to Counter Your Occupation Searching Hurdles

Infláció és annak hatásai

Az Egyesült Államok kormánya jelenleg megpróbálja átvezetni gazdaságát egy kihívásokkal teli inflációs időszakon. És olyan eredményt elérni, amilyet még soha nem sikerült. A munkaerőpiac továbbra is feszes. Az amerikai nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma a vártnál jobb 311.000 fővel nőtt februárban, miután az előző hónapban a munkahelyteremtés meghaladta az 50.000 főt. Viszont márciusban kijózanítóan hatottak az amerikai piacnak és a világnak az amerikai bankok reagálása a likvid tőke gyorsáthelyezése miatt. Az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja összeomlott, mivel a hatalmas betétkivonások (a nagy befektetési veszteségek realizálása miatt) és a kamatkockázat kombinációja volt a közvetlen ok. Ezek a veszteségek a viszonylag alacsony kamatlábak idején vásárolt fix kamatozású eszközök értékcsökkenéséből származtak. Mivel a piaci kamatlábak az elmúlt évben meredeken emelkedtek a FED infláció megfékezésére tett erőfeszítései miatt, ezeknek az eszközöknek az értéke csökkent, és kezdetben nem realizálódott, mivel a kötvényeket a bank lejáratig tartott portfóliójában tartották.

American Jobs are Important to Liberty Tabletop

Bankcsődök árnyékában

A 2008 óta első bankcsőd hirtelenségétől megrendülve a piacok a biztonságos eszközök felé menekültek. Március 6. és március 13. között a 10 éves amerikai kötvényhozamok 49 bázisponttal 3,49%-ra zuhantak, míg az amerikai részvények 4,76%-kal estek. A 10 éves hozamok március 23-ra 3,41%-ra csökkentek, míg a részvénypiacok még mindig 2,6%-kal a március 6-i szint alatt vannak. A szabályozó hatóságok garantálták az SVB és a Signature Bank összes betétjét, és elindították a Bank Term Funding Programot, hogy segítsenek elkerülni a kamatkockázatot hordozó eszközök eladását. Úgy tűnik, hogy ezek a rendkívüli intézkedések eddig megnyugtatták a piacokat és korlátozták a többi bankra való átterjedést.

What Is the Bank Term Funding Program? Who Is Eligible? - TheStreet

Joe Biden elnök kormánya évek óta megosztott a legmagasabb szinteken arról, hogy milyen agresszívan korlátozza a Kínával való gazdasági elkötelezettséget. Biden adminisztráció még ebben a hónapban szeretné megfékezni Peking technológiai és katonai felemelkedését.

A kormányzat már megkezdte az ipari csoportok, például a Kereskedelmi Kamara tájékoztatását a végrehajtási rendelet nagy vonalakban megfogalmazott tervezetéről, amely várhatóan előírja a vállalatok számára, hogy értesítsék a kormányt a kínai technológiai cégekbe történő új befektetésekről, és megtiltja egyes üzleteket olyan kritikus ágazatokban, mint a mikrochipek.

Chinese spy balloon raises alarm bells over China buying up US land | Fox News

Amerika és Kína szerepe

A republikánus törvényhozók februárban azzal vádolták Kínát, hogy egy feltételezett kémlelő ballonnal szándékosan megfigyelt érzékeny amerikai katonai helyszíneket. És azt mondták, hogy a Biden-kormányzat hírszerzési lehetőséget adott Pekingnek azzal, hogy nem lőtte le a ballont, amikor az amerikai légtérben nagy magasságban sodródott. Joe Biden elnök márciusban olyan végrehajtó intézkedéssel vette célba a gyermekgondozás és az ápolás növekvő költségeit és annak szűkös elérhetőségét, amely egy olyan kampányígéretet fog teljesíteni, amely a kongresszusban kudarcot vallott. A képviselőház republikánus képviselői még május elején elfogadtak egy átfogó törvényjavaslatot, amely több amerikai-mexikói határfalat építene, és új korlátozásokat vezetne be a menedékkérőkkel szemben, kemény ellenlépést hozva létre Joe Biden elnök politikájával szemben, éppen akkor, amikor a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások megszűnésével a migránsok a határ mentén gyülekeznek.

On His First Day As President, Biden Stopped Trump's Wall

Fejlődés vagy visszafejlődés?

Joe Biden kormányzása alatt: A gazdaság 12,6 millió új munkahelyet teremtett Biden alatt, ami 3,2 millióval több, mint a világjárvány előtt. Az amerikai munkanélküliség 3,5%-ra esett vissza; a betöltetlen álláshelyek száma megugrott, minden egyes munkanélküli álláskeresőre közel 1,7 jutott. A Mexikóból illegálisan az Egyesült Államokba történő belépés miatt elfogott személyek száma 342%-kal nőtt. A hazai nyersolajtermelés 5,7%-kal nőtt, a nyersolajimport pedig csaknem 6,7%-kal. Az egészségbiztosítással nem rendelkező lakosság száma 1,6 százalékponttal csökkent.

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

 

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skype-on:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is vagy a Magyar Államkötvény, bátran vedd fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kapsz és tudsz majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

A szuperkötvénynél is több pénzt lehetett keresni ezekkel - Napi.hu

Szeretnél egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnéd átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztrálj ide kattintva!