300 forintos dollár, amerikai rally és Fed jegybanki kamatemelés.

Tegnapi nap a várakozásnak megfelelően jegybanki alapkamatot emelt a FED. Egy év után,hosszú várakozás után emelte meg ismét azt. Az  amerikai jegybank 25 bázisponttal emelte meg az irányadó rátát. A legfontosabb hír azonban, hogy a jegybank 2017-ben a befektetők által vártnál több szigorítással számol.

chart_quarter_usdeurus-dollareuro

USD/EUR utolsó 3 hónap grafikonos változás

Janett Yellen betartotta az ígéretét, viszont a 2017-es évre mindenképp több szigorítást szeretne az amerikai jegybank és a piac is erre számolhat. A dollár a tegnapi kamat döntésre erősödéssel reagált, már elérte az euróval szemben az 1,0434 dollárkurzust a mai nap végére. A forint valamennyire konszolidálódott, méghozzá 312,78 -as árfolyamat. Yellen szerint az inflációs várakozások emelkedtek, míg a munkaerőpiac további pozitív jeleket mutat.  Mivel vártnak megfelelő mértékben, havi alapon 0,2%-al nőttek a fogyasztói árak az USA-ban novemberben. Így már az egymást követő negyedik hónapban nőtt az infláció a tengerentúlon és éves szinten jelenleg 1,7%-os növekedést mutat. A maginfláció 2,1%-on stagnált az előző hónaphoz képest. A piac reagált a tegnapi döntésre , a DAX vagyis az európai részvénypiac egy nap alatt 1% pluszban zárt vagyis 11357 ponton van csütörtökön 17:00-kor. 5,25  százalékot emelkedett a Deutsche Bank árfolyama, ami kiugróan magas. Mindezt tette a FED kamatemelés miatt, korábbi vételi ajánlatok  és egy örökösödési peren kívüli egyezség miatt. 20150504152627_munkanelkuli_usa_gtv_640x359

Az amerikai állampapír piacon hozamemelkedés volt tapasztalható, a rövid és hosszú lejáratú papírok esetében is közel 10 bázispontot ugrottak a hozamok.

A tízéves magyar és lengyel államkötvények hozama egyaránt 8 bázisponttal, 3,39, illetve 3,53 százalékra nőtt, több mint 300 bázisponttal magasabb a referenciának számító, azonos futamidejű német államkötvényénél.

Szeretnétek egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretnétek átnézetni meglévő biztosításotok, banki terméketek ?

Nincs más dolgod csak regisztrálj itt!

 Itt megteheted!

Érdekelnek a gazdasági folyamatok akkor csak regisztrálj itt !

red-arrow-curved-down

Konzultációra való jelentkezés