A jegybankok 2023-ban is folytatják az arany felvásárlását, mivel az arany ára tartja az 1800 dolláros szint közepét

aranytanács

A World Gold Council szerint a központi bankok a 2022-es rekordév után 2023 elején is nagy érdeklődést mutatnak az arany iránt. Januárban a központi bankok 31 tonna aranyat vásároltak, ami 16%-os havi növekedést jelent – írta e-heti  jegyzetében a WGC. “Ez is kényelmesen belül volt a bejelentett vásárlások 20-60 tonnás sávján, amely az elmúlt tíz egymást követő hónapban a nettó vásárlások tekintetében fennállt” – írta Krishan Gopaul, a WGC vezető elemzője.

 

The World Gold Council - Gold University - BullionStar

Vásárlások

A vásárlás nagy részét három központi bank végezte, és ezek nem új szereplők: Törökország, Kína és Kazahsztán. Törökország volt a legnagyobb hivatalos aranyvásárló 2022-ben és Kína köztudottan agresszíven növelte aranyvásárlásait a tavalyi év vége felé.

Az év első hónapját indítva Törökország 23 tonna aranyat vásárolt, így teljes aranytartaléka 565 tonnára emelkedett.

Kína januárban 15 tonna aranyat vásárolt a novemberi és decemberi 62 tonnás mennyiségen felül. Ezzel Kína teljes aranytartaléka 2 025 tonnára emelkedett.

A kazah központi bank négy tonna aranyat adott hozzá, így a teljes tartalék 356 tonnára nőtt.

EKB aranya

Az Európai Központi Bank (EKB) egyedülálló módon két tonna aranyat tett hozzá. A növekedés azonban annak köszönhető, hogy Horvátország csatlakozott a valutaunióhoz, ami megköveteli, hogy egy új tagország a tartalékeszközök nagyobb összegű átruházásának részeként bizonyos mennyiségű aranyat adjon át az EKB-nak – jegyezte meg a WGC. Az átutaláshoz Horvátország decemberben vásárolt két tonnát.

Az egyik központi bank más irányba döntött. Üzbegisztán központi bankja 12 tonna aranyat adott el januárban. Aranytartalékai most 384 tonnát tesznek ki, ami a teljes tartalékok 66%-át teszi ki.

 

Goldpreis - Gold Chart

Januárban az arany ára unciánként 1.860 dollárról 1.960 dollár körüli csúcsra emelkedett. A cikk írásakor  az arany árfolyam jegyzése 1.855,37 dolláron állt, ami 2,45% növekedést jelent a hét folyamán.

Kilátások

A World Gold Counchil  úgy véli, hogy a központi bankok étvágyának növekedése az idei év során továbbra is erős maradhat. Tavaly a központi bankok 1136 tonnát vásároltak – ez a legtöbb, amit valaha is feljegyeztek, és több mint 150%-os növekedés az előző évhez képest. “A geopolitikai bizonytalanságot és a magas inflációt emelték ki, mint az arany tartásának fő okait” – írta a WGC az aranykereslet trendjeiről szóló jelentésében.

Az összes központi bank közül a török központi bank vásárolta a legtöbb aranyat, mivel védelmet keresett a féktelen infláció ellen. Ősszel a törökországi infláció 85%-ra gyorsult, majd decemberben 64%-ra lassult. Kína is nagy bevásárlója volt tavaly az aranybank, mivel a Kínai Népi Bank  2019 óta először kezdte újra az aranyvásárlást.

Jó Tanács ! Havi megtakarítás már 50 euró azaz durván 20.000 forinttól elérhető

Aranyat ér manapság aranyat venni

 

A mostani gazdasági helyzetben és egyébként is a fizikai aranyban a vagyonunk 15-20 % -át érdemes tartani. Fizikai aranynak ugye a 999,9 24 karátos befektetési aranyat nevezzük. Úgynevezett Good Delivery minőség, garancia. A mi  javaslatunk az, hogy a befektető vagyonuk egy részét fizikai aranyban tartsák a szatellit mag (befektetési stratégia) előgondoskodási koncepciója szerint, mert hosszútávon az arany mindig is védelmet jelentett az inflációs kockázatokkal szemben. Fizikai aranyat nem csak nagy befektető tud megvásárolni. Már az úgynevezett átlagpolgár havi megtakarításait abba tudja tenni, vagyis akár havi 50 eurótól hozzáférhető.

1 Kg Gold Bar Cast Bullion Fine Gold The Royal Mint

Befektetési arany legfontosabb tulajdonságai

  • Színarany (999.9 tisztaságú)
  • Vám és Áfa mentes
  • 100, 250, 500, 1.000 grammos tömbök – kézzelfogható befektetés
  • Nincs politikai, ország, partner kockázat
  • Egyedi sorszámozott aranytömbök
  • Minőségi bizonyítvánnyal rendelkezik
  • Nemzetközi minősítés – “good delivery” státusz
  • A világon bárhol elfogadott
  • Likvid, egyszerűen pénzre váltható

 

Nálunk a fizikai aranyat széfekben őrzik. De ha az ügyfél kéri, mi tudunk ügyfeleink részére akár 50 grammos kiszerelésben is házhoz szállítani. Az ügyfelek aranyát a Londoni Gold Fixing napi árfolyamán tartják nyilván unciában.

Goldpreis - Gold Chart

Javaslat havi megtakarítási lehetőség

Alacsonyabb árfolyam esetén nagyobb mennyiségű arany, magasabb árfolyam esetén kisebb mennyiségű arany vásárlására kerül sor. A Partner Bank FINE GOLD aranyát átláthatóság és rugalmasság jellemzi. A megőrzésre vonatkozó információk az online ügyfélszolgálaton keresztül áttekinthető módon és kényelmesen elérhetők.

Értékőrző trezorok - Értékőrző kincstár

  • Fizikai arany: vagyontárgy a bizonytalan időkre
  • Az aranyat 100%-ban fizikai állapotában Ausztriában őrizzük trezorban
  • Legkiválóbb minőségű arany: 24 karátos, 999,9-es finomságú színarany
  • Rövid idő alatt rendelkezésre áll értékesítéssel vagy kiszolgáltatással
  • Lehetséges a rendszeres aranyvásárlás

Ha nyereséggel szeretnél befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:
Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!