Aranyár: 2000 dollár felé hajtották az aranyat!

Arany bányászat

A pénteki zárás  során az arany ára a 2000 dolláros unciánkénti árfolyam fölé emelkedett. Euró alapon az arany ismét rekordot döntött.

Az arany ára megtörte az előrejelzéseket

A defenzív befektetési formák iránti növekvő kereslet a múlt héten is meghatározta a pénzpiacok alakulását. Ez gyenge részvényárfolyamokban, szilárd kötvényárfolyamokban és az arany árának további emelkedésében fejeződött ki. Euró alapon az arany árfolyama először lépte át az 1900-as szintet. A nemesfém a hetet 2.000 dollár felett zárta az elsődleges kereskedelmi devizában.

Gold, Goldpreis, Goldbarren (Bild: Goldreporter)

Az arany és az ezüst ambivalens teljesítményt nyújtott az elmúlt kereskedési héten. Míg az arany 1,3%-os nyereséggel zárt, addig az ezüst ára 1,1%-kal csökkent. A havi teljesítményt vizsgálva hasonló történet tárul fel, de az arany jelentősen felülmúlja az ezüstét, 8,5 %-kal szemben a 4,2 %-kal. Az HSBC elemzői hangsúlyozzák, hogy a közel-keleti geopolitikai kockázatok fontos szerepet játszhatnak az arany árfolyamában. Miközben ezek a kockázatok inkább támogatják az arany árát, az emelkedő amerikai hozamok és az erős amerikai dollár féken tartja ezt az emelkedő tendenciát. Valójában az amerikai hadsereg közel-keleti katonai akciója az egyik oka annak, hogy az arannyal  éppen a 2000 dolláros unciánkénti árfolyam felett kereskednek.

A Federal Reserve befolyása

A Federal Reserve azonban meghatározó szereplője lehet az arany árának további alakulásának. Széles körben várható, hogy a központi bank megerősíti azon szándékát, hogy a kamatlábakat hosszú távon a jelenlegi szinten tartja. Ez ahhoz vezethet, hogy az arany ára folytatja dinamikus mozgását, különösen, ha a geopolitikai kockázatok továbbra is előtérben maradnak.

Az olajárak és az arany iránti kereslet

A nemesfémpiac alakulásának másik fontos mutatója az olajár. A csökkenő olajárak mellett a geopolitikai kockázatok miatt az arany iránti növekvő keresletet nem tartják valószínűnek. Ebből logikusan következik, hogy a magasabb olajár gyakran a nemesfémek árának emelkedését jelzi, különösen geopolitikai bizonytalanság idején.

Golden Mountain: Putting David Hume's Empiricism to the Test with the  Midjourney AI Text-to-Image Generator (and Vice Versa!) — Zachary Fruhling

Gazdasági adatok és fogyasztói kiadások

Érdekes tendencia figyelhető meg az Egyesült Államok legfrissebb fogyasztói kiadási adataiban. Szeptemberben ezek a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek, ami a negyedik negyedévre magasabb növekedési pályára utal. Ebben az összefüggésben érdekes lehet figyelemmel kísérni a nemesfémek piacának teljesítményét, mivel a növekvő fogyasztói kiadások az infláció növekedését is jelenthetik – ami az arany és az ezüst hagyományos árfelhajtóereje.

Mountain Where Soil Is '90% Gold' Discovered In Congo

Arany: Talán az aranypiaci “bikák” adják meg az alaphangot

Az arany a hetet 2006 dolláron zárta unciánként. Ez a héten 1,3%-os, a hónapban pedig 8,5%-os százalékos változást jelent. A hosszú távú elemzés egyik fontos mutatója, a 200 napos mozgóátlag (GD200) emelkedik, és az arany ára e fölött van – ez összességében pozitív jel. Az ellenállás és a támasz tekintetében a technikai elemzés a 2009 USD körüli zónát mutatja középtávú ellenállási területként, míg az 1810 USD körüli zóna középtávú támaszként működik. A különböző mutatókat figyelembe vevő trendelemzésre vetett pillantás azt jelzi, hogy jelenleg a bikák adják meg az alaphangot.

Gold inches up on weaker dollar as investors eye US inflation data

Vegyen Ön is aranyat rendszeres megtakarítással hosszútávra és így elkerülheti a nagyobb visszaeséséket.

A Partner Banknál kiváló minőségű, 24 karátos, 999,9-es finomságú színaranyból készült aranyrudak vásárolhatók „Good Delivery“ minőségi garanciával. Mivel az arany értéke ingadozásoknak kitett, a Partner Bank azt a lehetőséget is felkínálja ügyfeleinek, hogy kisebb aranymennyiségek rendszeres vásárlásával hosszabb idő alatt építsenek fel aranyállományt. Ezzel az aranyvásárlási programmal az ügyfelek egyszerűen és kényelmesen vásárolhatnak fizikai aranyat, és közben profitálhatnak a lehetséges cost-average hatásból: Alacsonyabb árfolyam esetén nagyobb mennyiségű arany, magasabb árfolyam esetén kisebb mennyiségű arany vásárlására kerül sor. A Partner Bank FINE GOLD aranyát átláthatóság és rugalmasság jellemzi. A megőrzésre vonatkozó információk az online ügyfélszolgálaton keresztül áttekinthető módon és kényelmesen elérhetők.

Is Gold a Good Investment In 2023?

Ha nyereséggel szeretnél befektetni minden minden út a Biztoshozamhoz visz.

Pontosabban a www.biztoshozam.hu szakértőjéhez. Látod ilyen könnyedén is lehet beszélni a pénzügyekről. Személyesen még hatékonyabbak tudunk lenni így már csak ennyi maradt hétre:

Fókuszkönyv - Portfolife

Jogi nyilatkozat:

Ezek az adatok kizárólag termékinformációként szolgálnak, és nem értelmezhetők sem ajánlatként, sem meghatározott pénzeszközök eladására, ill. vételére történő felhívásként vagy ajánlásként a nevezett pénzeszközök, eszközosztályok, országok, ágazatok, kibocsátók stb. javára. Nem vállalunk felelősséget a megadott adatok helyességéért és teljességéért.

Ha kérdése van, vagy befektetne, keressen bátran:

 Telefonon:0670-605-1490

• skypon:koncz.peter@portfolife.hu 

emailben:koncz.peter@portfolife.hu

• másodlagos email: koncz.peter@biztoshozam.hu

Ha tetszett akár egy kis részlet is, bátran vegye fel vagy a Biztoshozam.hu csapatával a kapcsolatot és igényfelmérés , befektetési politika, nyugdíjtervezés elkészítése után egy személyre szabott döntés előkészítést kap és tud majd a saját befektetéseiben, megtakarításaiban diverzifikáltan dönteni.

Nyugdíjbiztosítás jellemzői szakértő segít

Szeretne egy kötetlen beszélgetést a pénzügy világáról? Szeretne átnézetni meglévő biztosítását, értékpapírját?

Nincs más dolga csak regisztráljon ide kattintva!